Aşure

Aşure

10 Şubat 2006

Bu aşure konusu garip. Hiç kimse birbirinin aşuresini beğenmiyor. Herkes diğerinin tarifine dudak büküyor. Herkesin ama herkesin aşure hakkında fikri var. Yapan da yapmayıp sadece yiyen de yorum yapıyor. Sanki patentli tek tarif varmış gibi. Farklı ama gene de çok lezzetli bir sürü aşure yenebilir.

 

İşte bu da benim yorumum. Yiyip beğenmemek ve de yorum yapmak serbest.

 

1 kg Buğday       

½  fincan  Pirinç

1 kg Armut

1 kg Elma

750 gr Kuru fasulye

750 gr Nohut

500 gr Kestane

250 gr Kuru kayısı

250 gr Kuru incir

250 gr Kuru sarı üzüm

250 gr Portakal kabuğu

100 gr Kuş üzümü

1 ad Çubuk tarçın

2 kg Toz şeker

 

1 kg. buğdaydan  tüm mahalleye, konu-komşuya yetecek kadar, orta boy kaselerden 80-100 porsiyon çıkar.

 

Üstünü süslemek için: Nar içi, kabuğu soyulmuş badem, fındık, ceviz, susam, çörek otu

 

1 gece önce:

Buğdayları ovuşturarak sıcak suyla yıkayın. à amaç üstündeki toz-topraktan kurtulmak. Üzerini 4-5 parmak geçecek kadar suyla bir tencereye koyup, bir taşım kaynatın. Köpüğünü alın. Kaynayınca süzüp, tekrar yıkayın. Yine üzerini 4-5 parmak geçecek kadar, ama bu sefer iyi suyla bir tencereye koyup, bir taşım daha kaynatın. Köpüğünü alın. Ve kenara alıp dinlenmeye bırakın. Nohut ve kuru fasulyeyi de yıkayın. Islatın. Kestaneleri haşlayıp, soyun.

 

Sabah:

Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Nohut ve kuru fasulyelerin pişince suyunu süzüp, kabuklarını ayıklayın.  Üşengeçlik etmeyin! Kabuklar kalabilir, ama yerken ağzınıza gelirse suçu kimseye bulmayın. Kuru kayısı, kuru incir, kuru sarı üzümler ve kuş üzümlerini de yıkayın ve iyi suyla ıslatın. İyice şişmiş buğdayları, pirinci ekleyip tekrar ateşe koyun. Gerekiyorsa üstüne iyi su ekleyin. Tencerenin kapağı açık olarak, arada köpüğünü de alarak, orta-kısık ateşte pişirmeye koyun. Arada karıştırmayı unutmamak lazım ki dibi tutmasın. Portakal kabuğunu beyazı hiç kalmayacak şekilde hazırlayıp, ev eriştesi gibi kesin. Çok uzun olmasın, kaşığa sığacak kadar! Buğdaylara katın. Elma ve armutların kabuklarını soyup, küp küp kesilmiş olarak buğday tenceresine ekleyin. Islanıp şişmiş kayısıları 4'e 5'e bölün. Islanıp şişmiş incirlerin çekirdeklerini temizleyip, 4'e 5'e bölün. Kayısı, incir,sarı üzümleri ve kuş üzümlerini içinde bekledikleri sularında bir taşım kaynatın. Buğdayın kıvamını bulmasına yakın, yaklaşık ½ saat önce kayısı ve üzümleri suları ile birlikte fokurdamakta olan buğday tenceresine ekleyin. Aynı zamanda kuru fasulye, nohutları  ve kestaneleri de ekleyin. 10-15 cm uzunluğunda çubuk tarçın da ilave edin.

 

 Renginin koyulmasını istemiyorsanız  son 10 dakika da incir ve kuş üzümlerini de katın. Şekeri ilave edin ve karıştıra karıştıra yedirin. Tamamen eriyince ateşten alın. Çubuk tarçını içinden çıkarın. Ilınınca kaselere paylaştırın. Tamamen soğuyunca süsleyip, servis edin.