Adana'dan Diyarbakırspor'a Irkçılık Karşıtı Destek

-
Aa
+
a
a
a

3 Kasm 2009www.bianet.org/bianet/siyaset/118011-adanadan-diyarbakirspora-irkcilik-karsiti-destek

Diyarbakırspor'a yönelik ırkçı tavırlar kabul edilemez. Kulübün taraftar derneklerinin öncülük edeceği dayanışma etkinliğine destek vereceğiz."Yine aynı slogan

Dün (1 Kasım) Gaziantep'teki Kamil Ocak Stadı'nda oynana maçta Gaziantep, Diyarbakırspor'u 2-1 yendi. Hakemin altı oyuncusuna sarı kart gösterdiği maçın ardından Diyarbakırsporlu futbolculara tribünlerden "kahrolsun PKK" sloganları atıldı.

Maçın ardından kulübün Başkanı Çetin Sümer, "Siyasi oyunlarla hak ettikleri puanların ellerinden alındığını" belirterek "gelecek hafta oynanacak Galatasaray maçına çıkmayacaklarını, takımına yönelik tavırlar sürdüğü taktirde ligden de çekilebileceklerini" söyledi.

Sümer, "Bursaspor'da başlayan ve Gaziantep'te devam eden siyasi sloganlar, artık sonun başlangıcı oldu. Biz bu siyasi oyunlara alet olmayacağız" dedi.

Diyarbakırspor Basın Sözcüsü Suat Önen de tezahüratları yapanları "kafatasçı insanlar olarak" niteledi.

Gaziantepspor Kulübü Başkanı İbrahim Kızıl ise "Maçı esnasında Diyarbakırspor taraftarını rencide edecek bir durumun olmadığını, ancak maç sonrası Diyarbakırspor'un hakeme öfkesiyle birlikte olayların yaşandığını" savundu.

"Takıma yönelik ırkçılık yeni değil, yıllardır sürüyor"

İtalya'nın solcu taraftarlarıyla tanınan Livorno'yla Adana'da dostluk maçı yapan, gittikleri her yerde politik mesajlı pankartlarıyla dikkat çeken Adana Demirspor'un taraftar grubu Şimşekler'den Barış Ölçer, Diyarbakırspor'a yönelik ırkçı tavırların yeni olmadığını, takımın uzun yıllardır bu sorunu yaşadığını" söylüyor:

"Diyarbakırspor'un gittiği neredeyse her deplasmanda benzeri sorunlar yaşanıyor. Özellikle de Türkiye'deki siyasi gelişmelerin en doğrudan yansıdığı alanlar olan tribünler, taraftar liderlerinin kışkırtmalarıyla alevleniyor."

"Bu durumun çığırından çıkmış bir hal aldığını" ifade eden Ölçer, "Dünyadaki siyah-beyaz ayrımının Türkiye'ye Türk-Kürt ayrımı olarak yansıdığını" söylüyor.

"Kürtlere yönelik ırkçı tavırlar son süreçte yeniden arttı. Taraftarlar süreçle ilgili tepkilerini en muhatabını Diyarbakırspor olarak görüyor gibiler."

Ölçer, "Bu tip tezahüratların tribün liderlerinin siyasi görüşlerinden kaynaklandığını, taraftar gruplarındaki insanların bu liderlerin komutlarıyla hareket ettiklerini" kaydetti.

"Sahaya futbol oynamak için çıkıyorlar ama bu tip hoş olmayan şeylerle karşılaşıyorlar. Yaşananlar Türkiye'de statlara sadece maç izlemek için gidilmediğini de gösteriyor."Dayanışma

Ölçer, "Şimşekler Grubu'nun konuyla ilgili adım atmak için toplanacağını ve iletişimde oldukları Diyarbakırspor Taraftar Derneği'yle dayanışmayı yükselteceklerini" söyledi.

Bursaspor'la Diyarbakırspor arasında Bursa'da oynanan futbol maçı sırasında "PKK dışarı" sloganlarıyla başlayan olaylar şiddetle sürmüştü.