28 yılda 1300’den fazla programcıdan 1200'ün üzerinde program!
28 yıllık yayın hayatı içinde, toplumun çeşitli kesimlerinden ve meslek dallarından gelen –kimisi de işsizler kategorisine giren– ve yaşları 9 ile 75 arasında değişen 1386 programcımız, 1250 programa imza atmış oldu.
Konuklarımızla birlikte, (Covid-19 pandemisi cereyan edene kadar) Açık Radyo stüdyo ve koridorlarına her hafta yaklaşık 300 kişiyi sığdırdığımız ve bu insanların "curcuna"ya katkıda bulunmasına önayak –ya da suçortağı, artık yoruma bağlı– olduğumuz söylenebilir.
Şu ana dek yayın yapmış ve/ya halen yapmakta olan programcıların bazıları, Türkiye’nin dışında, dünyanın dört bir ülkesinden geliyor; pasaportları itibariyle: Alman, Amerikalı, Belçikalı, Bosnalı, Brezilyalı, Britanyalı, Bulgar, Dominikli, Fransız, Hollandalı, İranlı, İspanyol, İsrailli, İtalyan, Kanadalı, Kostarikalı, Lübnanlı, Rus, Sudanlı, Suriyeli, Ukraynalı, Yunan ... 23 milletten insan.
Açık Radyo programcılarının ortak özelliği, hemen tümünün gönüllü olması. Yani –birkaç istisnası ile– Açık Radyo’nun bütün programcıları hiçbir ücret almadan program yapıyor. 28 yıllık yayın faaliyeti içinde tamamen gönüllü olarak –kendi bilgi, kaynak ve birikimlerini katıp bunları dinleyiciyle paylaşarak– program yapan kişi sayısının 1300'ü aşmış, böyle bir süreç içinde hazırlanan programların sayısının da 1250’yi aşmış olması, topluluk radyoculuğu diye adlandırılan o zorlu, tuhaf ve ilginç macerada herhalde dünyada eşine ender rastlanan bir fenomen olarak kabul edilebilir.
Açık Radyo’da bir kişi ölümünden sonra 6,5 yıl boyunca program yaptı -ailesinden izin alınarak-; bir kişi de doğumundan önce 6 ay boyunca program yaptı -kendisinden izin alınmadan-.