Müteveffa dostumuz, Açık Radyo programcısı Cüneyt Cebenoyan’ın 2014-2016 yılları arasında hazırlayıp sunduğu Erguvani İstimbot programından derlenen aynı isimli kitap; Tayfun Pirselimoğlu ve Ömer Madra’nın sunuş yazıları, Ceren Oykut’un çizimi, Gülgün Çarkoğlu ve Cem Erciyes’in destekleriyle Doğan Kitap aracılığıyla 16 Eylül’de yayımlanıyor!
Cüneyt Cebenoyan’ın dostları tarafından transkripsiyonları yapılan radyo programları, kızı Elif ve arkadaşı Sıla Tanilli’nin editörlüğü ile kitap haline getirildi. Cüneyt Cebenoyan ve program konuklarının her bölümde konuğun seçtiği bir film üzerine konuştuğu programdaki sohbetlerin yer aldığı bu kitapla, İstimbot seferlerini sayfalarda sürdürmeye devam edecek.
Kitabın telif geliri ise Bütün Çocuklar Bizim Derneği tarafından Cüneyt Cebenoyan anısına başlatılan "Çocuk ve Sinema Buluşmaları" için fon olarak kullanılacak.
Kitap, 16 Eylül Cumartesi günü (Cüneyt Cebenoyan’ın doğum gününde) saat 20.00'da Salon İKSV'de düzenlenen lansman etkinliği ile tanıtılacak.
Detaylı bilgi için Doğan Kitap sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
“İstanbul'da Rumlar vardır… Bunun için bir tedbir almak gerekli.”*
Dünya Mirası Adalar programında bu hafta Derya Tolgay ve Nevin Sungur; konukları İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu Başkanı Ord. Prof. Nikolaos Uzunoğlu’yla 6-7 Eylül 1955 tarihinde İstanbul'da yaşayan Rum azınlığa yönelik organize şekilde gerçekleştirilen pogromu ve bugüne etkilerini konuştu.
Hatırlayanlarınız vardır, 6-7 Eylül’ün 50. yılında akademisyen Dilek Güven ve Mihail Vasiliadis’le üç bölümden oluşan bir Açık Radyo belgesi hazırlamıştık. 6-7 Eylül Belgeseli’nin kaydına ve deşifre metnine internet sitemizden göz atabilirsiniz.
Web sitesinden…
- Dayanışma Kuşağı’nda Nehna kolektifinden Anna-Maria Beylunioğlu’yla 6 Şubat günü ve sonrasında yaşadıklarını; deprem sonrası bölgenin kültürel mirası için Nehna’nın sunduğu katkıyı konuşuyoruz.
- Açık Dergi’de Alper Aydın’la Ordu’da geniş bir alana yayılan ve farklı üretim pratikleriyle oluşturduğu ilk kişisel sergisi Fata Morgana’yı konuştuk.
- İklim İçin’de Steven Donziger’ın “Ekvador'da halk, iklim adaletinin tarihini yazdı ve dünya bunu izleyebilir” başlıklı yazısını değerlendirdik.
- Açık Yeşil'de gündemimizde Türkiye'de ve dünyada yaşanan iklim felaketlerinin nedenleri ve sonuçları vardı.
- Burcu Biçer'le Spor Gündemi'nde A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası'nda şampiyonluğa ulaşmasını konuştuk.
- Açık Gazete'de Democracy Now!'dan Amy Goodman ve Nermeen Shaikh'in bilim insanı ve iklim aktivisti Peter Kalmus ile gerçekleştirdiği mülakat hakkında görüşlerini paylaştık.
- İklim Kuşağı Konuşuyor'da Atlas Sarrafoğlu, dünyadaki iklim kriziyle ilgili haberleri derlerken, yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte iklim ve çevre derslerinin önemini bir kez daha hatırlatıyor.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Haftanın karikatürü
Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Yaren Balaban’ın çizimi haftanın karikatürü seçildi.
Haftanın Kitabı
Haftanın Kitabı'nda Ceyhan Usanmaz, Netflix’in Doğuşu ve İnanılmaz Serüveni kitabını ve platformun doğuş öyküsünü konu ediyor.
Haftanın sözü
“Bizim gibi yoksul insanlar ve ülkedeki yoksulluk yurtdışından gelenler tarafından görülmesin diye bölgemizi kapattılar… Seçim zamanı geldiğinde her politikacı bizi görmeye geliyor. Bizimle yemek yiyor ve vaatlerde bulunuyor. Ama bugün bizim varlığımızdan dahi utanıyorlar.” — G20 zirvesi Hindistan’ın başkenti Delhi’de başlıyor. Ancak kentin yoksul mahallelerine perdeler çekildi, evsizler sokaklardan toplandı, okul ve restoranlar kapatıldı. Kapatılan mahallerden birinde yaşayan Saroaj Devi durumu bu sözlerle açıkladı. (The Guardian)
* 1944’te Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) paylaştığı azınlıklar raporunda yer alan ifade.
Açık Radyo podcast