Koronavirüs raporu: “Ağustosa kadar Britanya’da 66 bin, ABD’de ise 81 bin ölüm bekleniyor”

Nereye Doğru
-
Aa
+
a
a
a

Açık Gazete’nin köşelerinden “Nereye Doğru” programında Cengiz Aktar, Washington Üniversitesi tarafından yayınlanan bir makaleye değindi. 

Nereye Doğru: 8 Nisan 2020
 

Nereye Doğru: 8 Nisan 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

8 Nisan’daki “Nereye Doğru” programında Cengiz Aktar, Washington Üniversitesi tarafından hazırlanan “COVID-19 projections assuming full social distancing through May 2020” başlıklı bir raporu anlattı: “Verileri ciddi olduğu varsayılan, gelişmiş ülkeleri kapsıyor bu araştırma raporu.”

“4 aylık bir projeksiyon, bir öngörü bu ve Kuzey Amerika ile Avrupa ülkeleri var. Üniversite dahilindeki Institute for Health Metrics and Evaluation hazırlıyor raporu. Fransa için 14 bin 500 ölü tahmin ediyor, İspanya ve İtalya için 20’şer bin ölü veriliyor. Britanya’da ise ağustosa kadar ölü sayısı 66 bin beklenen. ABD için 81 bin ölü görünüyor ilginç şekilde. Beklenenlerden daha az. İsveç’te ise ağustosa kadar beklenen ölü sayısı 4 bin 182. Yunanistan’ın 10 misli ki Yunanistan ile nüfusu aynı, 10 milyon civarı. Yunanistan’da 457 ölüm bekleniyor aynı zaman içerisinde. İsveç en gevşek tedbirleri uygulayan ülke Avrupa’da. Herkes sokaklarda havaların da iyi gitmesiyle birlikte.”

“Küçük ülkeler daha başarılı”

Aktar, İsveç’le ilgili birkaç bilgi daha paylaştı. Bu projeksiyona göre ülke genelinde gereken acil yatak sayısı 4 bin 632, ancak İsveç’in bin 808 acil bakım yatağı bulunuyor: “Dünyanın en varsıl ülkelerinden birinde yatak açığı var. Solunum cihazı eksiği ise 994.”

“Salgınla mücadelede küçük ülkeler daha başarılı görünüyor” diye anlatan Aktar, bunun muhtemel nedeninin eve kapanma ve kamusal faaliyetlerin askıya alınması olabileceğini belirtti: “Singapur, Hong Kong gibi ülkeler böyle ama yine de İsveç’e bakıldığında küçük ülke olmak da tek başına belirleyici değil. Alınan kararların hızı önemli” dedi ve bu konuda bir önceki gün Ahmet İnsel’in anlattığı makaleyi hatırlattı.

ABD’deki çelişkili uygulamalar

Aktar ABD’de salı günü Wisconsin’de önseçimler yapıldığını ve insanların sokaklarda oy kullanmaya gittiğini belirterek ABD’deki çelişkili uygulamalara dikkat çekti. Ardından Japonya’nın da tamamen ülkeyi kapatma kararı aldığını anlattı. "Japonya da ABD ve diğer ülkeler gibi önce rahat davrandı, sonra kapatma kararı aldı".

“Yandaşa af yasası”

Aktar, dünyada salgınla mücadele konusunun ardından TBMM’ye gelen İnfaz Kanunu hakkında konuştu. Bu konuda Avukat Fikret İlkiz’in Bianet’te “5275 Sayılı İnfaz Kanunu'nda Neler Değişecek?” başlıklı son derece ayrıntılı ve çok başarılı bir makalesi olduğunu söyleyerek okunmasını tavsiye etti. CHP ve HDP’nin önerilerinin hiçbiri kâle alınmadan tasarının komisyondan geçerek meclise geldiğini açıkladı. 

Aktar, tasarının “yandaşa af yasası” haline geldiğini belirtti ve muhaliflerin COVID-19'a mahkum hale geldiğini söyledi: “Yaklaşık 50 bin kişi bu kanundan yararlanamayacak ve bunlar siyasiler, gazeteciler, yazarlar, avukatlar, akademisyenler vb. Ama yararlanabilecek olanlara örnek olarak daha önce yurt yangını sebebiyle ölüme sebep vermekten tutuklu olan bir cemaat üyesi grubu serbest kalacak”

Aktar, ülke genelinde 294 bin mahpus (aslında 230 bin kapasite var), 150 bin de gardiyanın bulunduğunu hatırlattı: “Yani 355 cezaevinde 450 bin kişinin bulunuyor. Artık gardiyanların da dışarı çıkma yasağı var. Mahpuslar bile gardiyanlara ‘Allah kurtarsın!’ diye şaka yapıyorlarmış.”

Şarkıcı / YorumcuParça AdıAlbüm AdıSüre