Kültür temel bir ihtiyaçtır: Prince Claus Fund 2022 Ödülleri

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Açık Radyo’nun 2020 yılında kazananlarından olduğu Prince Claus Etki Ödülleri, Prince Claus Fund tarafından Amsterdam’da düzenlenen organizasyonla sahiplerini buldu.

Açık Radyo’nun 2020 yılında kazananlarından olduğu Prince Claus Etki Ödülleri’nin bu yılki kazananları 7 Aralık’ta açıklandı. Çalışmalarıyla aciliyet arz eden güncel konuları ele alan ve topluluklarını yenilikçi ve olumlu yollarla birleştiren altı seçkin uluslararası sanatçı ve kültür üreticisine Prince Claus Etki Ödülleri’i [Prince Claus Impact Awards] Amsterdam’da takdim edildi.

Pandemi nedeniyle bir süredir düzenlenemeyen ödül töreni, 4-8 Aralık tarihleri arasında Prince Claus Fund’un paydaşlarıyla bir araya gelmek için düzenlediği özel etkinliklerle taçlandırıldı. Dünyanın dört bir yanından Amsterdam’a gelen sinemacı, yazar, oyuncu, tasarımcı, mimar, sanatçı ve radyocular hem geçmiş yılların ödül sahipleriyle buluştu hem de kültür sektörünün çok farklı yüzlerinden ve faaliyet alanlarından isimlerle geleceğe yönelik çalışmaların ilk adımlarını bu buluşmalarda atmış oldu.

Dönüştürücü çalışmaları dünya çapında övgüyü ve tanınırlığı hak eden altı rol modele iki yılda bir verilen Prince Claus Etki Ödülleri’nin 2022 yılı kazananları şöyle:

Ailton Alves Lacerda Krenak, Brezilyalı çevreci, filozof, şair, yazar ve yerli lideri. Brezilya yerli hareketinin en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilen Krenak, yerli liderliğinin gelişimi için güvenli bir alan sağlamayı başarmıştır. Genç nesil yerli liderler, aktivistler ve politikacılar için bir akıl hocası olmanın yanı sıra yerli halk ile Brezilya toplumunun geri kalanı arasında köprüler kurmaktadır.

Alain Gomis, çalışmalarında frankofon Afrika ile diasporası arasındaki ilişkiyi tanımlayan kimlikleri, farklılıkları ve bağları araştıran Senegalli-Fransız film yönetmeni ve senarist. Dakar’da sinemaya adanmış Yennenga Merkezi’nin kurucusu olan Gomis, Senegal ve Afrika’daki yerel yeteneklerin film yapımına teşvik edilmesinde ve film sanatının tanıtımında önemli bir rol oynuyor.

Hassan Darsi, çalışmalarıyla kamusal alan ve vatandaşlık hakkında eleştirel düşünceyi destekleyen Faslı bir görsel sanatçı. Sanatın toplumdaki rolünü tartıştırmak adına düşünürleri, sanatçıları, gazetecileri, öğrencileri ve halkı bir araya getirmeyi amaçlayan kültür laboratuvarı La Source du Lion’un kurucu ortaklarından. Darsi, düzenlediği sergiler aracılığıyla Fas halkıyla ilişkilenerek sanatı Fas bağlamında yeniden tanımlamıştır.

Luis Manuel Otero Alcántara, performansları birçok Kübalının karşı karşıya kaldığı yaşam koşullarını eleştirel bir gözle ele alan sanatçı ve insan hakları savunucusu. Alcántara, ifade özgürlüğünü ve kültürel hakları destekleyen bir sanatçı kolektifi olan San Isidro Collective’in yürütücülüğünü üstlenmektedir. Muhalefetin yeniden düzenlenmesini ve herkesçe tanınmasını destekleyen bir internet sitesi ve kamusal sanat projesi olan The Museum of Dissidence’ın kurucu ortağıdır. Alcántara’nın sanatı ve performansları Kübalı yetkililer tarafından sıklıkla taciz edilmesine ve hapsedilmesine yol açmıştır.

María Medrano, hapishanelerdeki yaşam koşullarının iyileştirilmesini ve nihai olarak hapishanelerin ilga edilmesini savunan Arjantinli yazar, şair ve editör. Hapse atılmış kadınlarla ve LGTBQIA+ topluluğundan bireylerle sanat ve zanaat projelerinde çalışan, kâr amacı gütmeyen bir trans-feminist kuruluş olan YoNoFui’yi kurmuştur. YoNoFui, bu kişilerin potansiyellerine ket vuran cezai gerçeklik karşısında seslerini hapishane duvarlarının ötesine taşıma görevi görmektedir. Medrano ayrıca non-binary, lezbiyen, biseksüel ve cis kadınlardan oluşan Tinta Revuelta adlı editöryel kolektifin kurucu ortağıdır.

May al-Ibrashy, çalışmaları miras koruması, onarımı, muhafazası ve yeniden anlamlandırması yoluyla topluluk katılımına odaklanan Mısırlı mimar. Bir mimarlık firması ile bir STK’yı birleştiren Megawra—Built Environment Collective’in kurucusudur. Çalışmalarında Kahire’nin tarihî merkezinde yaşayan dışlanmış topluluklar için gerçek bir fark yaratmayı başarmıştır; Mısır’daki mevcut hükümetin kentsel genişleme ve yenilenme odağına alternatif üreten önemli bir karşı anlatı da yaratmıştır.

Bu yılki jüri, jüri başkanı küratör Pablo Leon de la Barra; mimar ve 2019 Prens Claus Ödülü sahibi Mariam Kamara; dansçı, koreograf, hikâye anlatıcısı ve 2007 Prens Claus Ödülü sahibi Faustin Linyekula; multimedya sanatçısı ve 2010 Prince Claus Ödülü sahibi Dinh Q. Lê ve küratör Maya El Khalil’den oluşmaktadır.

Prince Claus Etki Ödülleri, sanatçıların ve çalışmalarının sanatsal niteliğine, sosyal katılımına ve genel etkisine odaklanır. Coğrafi çeşitlilik ve disiplin yelpazesinin genişliği de seçim sürecinde dikkate alınan hususlardandır. Bu yıl öncelikli olarak 94 isim aday gösterilmiştir. Prince Claus Etki Ödülleri Jürisi, uluslararası ve son derecede deneyimli beş kişiden oluşmaktadır. Jüri cinsiyet, etnisite ve uzmanlık açısından çeşitlilik arz etmektedir. Jüri bir arada, dengeli ve derinlikli bir seçim sürecini baz alarak Prince Claus Etki Ödüllerinin sahiplerini belirler.