Kapsayıcılığı esas alan yaratıcı alanlar: WOW - Dünya Kadınlar Festivali

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

British Council Turkey'den Esra A. Aysun ile sanatın toplumsal cinsiyet eşitliği algısı üzerindeki olumlu etkisinden güç alan yaratıcı toplulukları ve yaratıcı sektörlerde çalışan profesyonelleri izleyici ile buluşturmaya hazırlanan WOW - Dünya Kadınlar Festivali'ni konuşuyoruz!

Kapsayıcılığı esas alan yaratıcı alanlar: WOW - Dünya Kadınlar Festivali
 

Kapsayıcılığı esas alan yaratıcı alanlar: WOW - Dünya Kadınlar Festivali

podcast servisi: iTunes / RSS

Sanatın özgün bakış açıları kazandırma gücüne dayanarak kültür ve sanat alanını sivil toplumla bir araya getiren, kadın ve kız çocuklarını kutlayan, karşılaştıkları güçlükleri görünür kılan iş birliklerini teşvik etmeyi hedefleyen WOW-Dünya Kadınlar Festivali İstanbul, üçüncü edisyonu ile 2-3 Mart tarihlerinde düzenleniyor. 

WOW İstanbul, WOW Vakfı’nın metodolojisini takip ederek sunduğu güvenli platformda, sohbet, atölye, performans, yemek, müzik ve mentorluk yoluyla sanatın toplumsal cinsiyet eşitliği algısı üzerindeki olumlu etkisinden güç alan yaratıcı toplulukları ve yaratıcı sektörlerde çalışan profesyonelleri izleyici ile buluşturmak üzere.

Programlaması, WOW İstanbul Küratörü ve British Council Sanat Direktörü Esra A. Aysun tarafından, festival danışma kurulu üyeleri WOW Büyük Fikirler bölümü moderatörü Asena Günal (Anadolu Kültür), ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ projesi yürütücüsü Beril Sarıaltun (Kreşendo), Kundura Hafıza turları ve atölyeleri ile WOW Ekranda ve Kundura Sinema Sunar programı yürütücüsü Buse Yıldırım (Beykoz Kundura), Erişilebilir Çizgiler projesi kurucusu Hatiye Garip, WOW Büyük Fikirler bölümü moderatörü Nurcan Baysal, WOWsers İstanbul programı yürütücüsü Özlem Ece (İKSV), Havle atölyesi ve Kadınlarla Jam buluşması yürütücüsü Rümeysa Çamdereli (Havle Kadın Derneği), kapanış paneli moderatörü Seçil Epik (Umami Kitap) ve festivalin kapsayıcılık danışmanlığını yapan British Council Kültürel Katılım Eşitlik, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Program Müdürü Su Başbuğu destekleriyle hayata geçirilen WOW İstanbul Festivali, kapsayıcılığı esas alan yaratıcı alanlar kurmaya odaklanarak düşünme ve diyalog için bir platform sunuyor.

Etkinlik detaylarına British Council Türkiye'nin web alanından ulaşabileceğiniz WOW İstanbul bu sene, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliği’nin yürüttüğü Kadın ve Kız Çocuklarını Güçlendirme Stratejisinin uygulanmasına destek olmak ve Uluslararası Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak amacıyla Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliği tarafından destekleniyor. Birleşik Krallık Büyükelçiliği, festivalin açılış panelini ve Birleşik Krallık spor sektöründen ileri gelen dört uzmanın festivale katılımını mümkün kılarak verdiği destekle, iki ülkenin spor toplulukları arasında bağlantılar kurmayı ve kadın sporunun profilini yükseltmeyi hedefliyor.  

WOW Festival İstanbul Hakkında

WOW Global ailesine 2019 yılında dahil olan Türkiye, WOW Vakfı tarafından 27- 28 Haziran 2020 tarihlerinde düzenlenen dünya çapında erişilebilir 24 saatlik ilk küresel dijital festival WOW Global 24 için hazırladığı çevrimiçi programla, festivale önemli bir katkı sundu. British Council tarafından aynı yıl WOW – Dünya Kadınlar Festivali İstanbul’un ön programı olarak, Açık Radyo’da Festival Alanı isimli bir program serisi kurgulandı ve 11 Mayıs-26 Ekim 2020 tarihleri arasında yayınlandı. Ertesi yıl British Council, WOW Vakfı ile Sabancı Vakfı’nı bir araya getirerek 5-7 Mart 2021 tarihlerinde www.wowistanbul.org platformunda WOW - Dünya Kadınları Festivali İstanbul’u ilk kez hayata geçirdi. Şehirde Kadın Olmak temasına odaklanan festival, müzik, performans ve sohbetler yoluyla Türkiye’nin her yerinden kadınlara ses verdi ve dijital yayınıyla herkes için erişilebilir olmayı hedefledi. 2022 yılında WOW İstanbul Festivali, İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteği ile 19-20 Mart tarihlerinde Müze Gazhane’de ilk kez yüz yüze gerçekleştirildi. 5 bin kişinin katıldığı festival, basın ve medya aracılığı ile toplamda 2.2 milyonun üzerinde kişiye ulaştı. 

2023 yılında WOW İstanbul’un ikinci edisyonunun müzik programlaması kapsamında, dijital ortamda müzik prodüksiyonu ve şarkı yazımı üzerine beş ay süren bir sanatçı gelişim projesi olarak tasarlanan ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ projesi hayata geçirildi. Kasım 2022’de başlayan eğitim programına katılan genç müzisyen kadınlar, 6 Şubat 2023’te yaşanan yıkıcı depremden etkilenenlerle dayanışmak için 3 ve 5 Nisan tarihlerinde İstanbul ve İzmir’de performanslar gerçekleştirdi.