Açık Radyo’dan gündeme dair okuma önerileri - 33

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Ülke ve dünya gündemi ve iklim krizi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.

NGELOS TZORTZINIS/AFP VIA GETTY IMAGES
NGELOS TZORTZINIS/AFP VIA GETTY IMAGES

İklim-Çevre

Marx’ın Ekososyalizmi ve "Küçülme komünizmi" üzerine yazılarıyla büyük ilgi toplayan Japon akademisyen Kohei Saito, New York Times'a (NYT) kapitalizm güdümlü büyüme modelinin kendi sınırına ulaştığını anlatıyor.

Yedinci nesil Hawaii yerlisi çiftçi Hokuao Pellegrino, tarihi yangın felaketinden sonra Maui’de başgösteren yangın felaketinin ardından “Plantasyonların Felaket Kapitalizmi”ne karşı halkın mücadelesini CNN’de hikâye ediyor

Nikolaos Stelya, en az 20 kişinin öldüğü Yunanistan’daki orman yangınlarına dair ülkedeki sol muhalefetin, hükümeti gereken tedbirleri almamakla suçlayan eleştirilerini anlatıyor.

Barry Saxifrage, Kanada ormanlarının 2001 yılında devrilme noktasını aşarak 22 yıldan beri atmosfere tuttuğundan daha fazla karbon saldığını bilimsel araştırma ve raporlarla anlatıyor.

Birleşik Krallık’ta ülkenin önde gelen bilimcilerinden 1200’den fazlası ülkenin ünlü bilim kurumu Royal Society’ye açık bir mektup kaleme aldı ve bu bilim kurumunun fosil yakıt endüstrisini iklim krizindeki rolünden dolayı derhal kınamasını talep etti

Amerikalı sosyalist senatör Bernie Sanders, Guardian için kaleme aldığı makalede tüm aksi yöndeki gelişmelere rağmen ABD ve Çin’in iklim krizini durdurmak için birlikte hareket etmek zorunda olduğunu anlatıyor.

Debt Justice örgütü, zengin ülkelerin borçlandırdıkları yoksul ülkeleri nasıl fosil yakıt üretimine mahkûm ettiğini ortaya koyan bir rapor yayınladı

 Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü’nün raporu G20 ülkelerinin COP26’da verdikleri net sıfır taahhütlerine rağmen 2022 yılında fosil yakıtlara rekor düzeyde (1,4 trilyon dolar) sübvansiyon verdiğini açıkladı. IMF de yayınladığı raporda, dünya genelinde 2022 yılında verilen fosil yakıt sübvansiyonlarının 7 trilyon doları bulduğunu açıkladı.

Japonya, tüm tepkilere ve itirazlara rağmen, 2011'deki depremin ardından oluşan tsunamide büyük hasar gören Fukuşima Nükleer Santrali'nde depoladığı radyoaktif atık suyu okyanusa deşarj etmeye başladı. Çin uygulamaya itiraz ederken Çin’in de Fuçing nükleer enerji santralinin yıllardır Fukuşima'dan salınacak radyoaktiviteden üç kat daha fazla radyoaktif madde trityum içeren atık suları okyanusa saldığı ortaya çıktı.

Dünya

Independent yazarı Ali Yahi, Nijer darbesi ve Fransız sömürgeciliğinin yeniden gündeme geldiği dönemde unutulmaya yüz tutmuş olan bir olayı, Fransa’nın 1960’lardan bu yana Cezayir çöllerinde gerçekleştirdiği nükleer denemeleri anlatıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch, HRW) yeni bir rapor yayınlayarak, Suudi sınır muhafızlarının Mart 2022 ile Haziran 2023 arasında Yemen-Suudi sınırını geçmeye çalışan yüzlerce Etiyopyalı göçmen ve sığınmacıyı öldürdüğünü bildiriyor

T24 yazarı Metin Kaan Kurtuluş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni birbirinden ayıran Birleşmiş Milletler kontrolündeki Yeşil Hat’ta bulunan ve Rum ve Türklerin birarada yaşadığı tek köy konumundaki Pile köyüne KKTC’nin yol yapma çalışmalarında BM askerlerine fiziksel müdahale bulunulmasına yol açan gerilimi tüm yönleriyle anlatıyor.

Gazeteci, yazar ve barış aktivisti Rebecca Gordon,  100 yaşını bu sene 27 Mayıs’ta idrak eden Henry Alfred Kissinger’ın dünyanın en büyük savaş suçlularından biri olarak ABD öncülüğünde dünyada yarattığı kâbus üzerine bir tur yaptırıyor

Türkiye

Artı Gerçek yazarı Ali Güzel, Urfa Bozova'da, bir çocuğun cinsel istismara uğramasına gösterilen tepkinin Suriyeli mültecilerin iş yerlerine dönük ırkçı saldırıya dönüşmesinin ardından bazı Suriyelilerin yaşadıkları korkuyu anlatıyor.

Medya ve Göç Derneği, Şubat depremlerinde mültecilere yönelik nefret söylemini raporlaştırdı. Dernek, nefret söylemlerinin yaygınlaştırılmasında kişilerin ve kitle iletişim araçlarının rolünü anlatıyor.