Ben, biz olduğumuzda benim* | Açık Bülten

Açık Radyo Bülteni
-
Aa
+
a
a
a
Sosyal medyada Seyyahart adıyla bilinen Berk Armağan, deprem bölgesinde çocuklara çizim yaptırıyor.

Herkese merhaba,

Bültenimizi bu hafta Açık Radyo’dan bir haberle açıyoruz. Sizlere, Açık Dergi’de afet zamanları dayanışmaya odaklanan yepyeni bir programdan bahsetmek isteriz: Dayanışma Kuşağı!

Deprem bölgesinde ve çevresinde ortaya çıkan örgütlenmelere, sivil inisiyatiflere ve dayanışmalara kulak verdiğimiz bu yeni kuşak bundan böyle her Çarşamba ve Cuma akşamı 18:30’da sizlerle olacak! Eğer açılış bölümlerini kaçırdıysanız, sizi şöyle alalım: Dayanışma Kuşağı’nın ilk bölümünde, Çanakkale’den kalkıp Hatay’da arkadaşlarıyla birlikte bir gönüllü mutfağı kuran Burak Soykan’la konuştuk. İkinci bölümde ise depremin ilk gününde Hatay’a ulaşan, sanatçı Berk Armağan’a mikrofon uzatıp, bölgede çocuklarla yaptığı resim atölyelerini dinledik. Ortak geleceğimizin inşasından hayati olduğuna inandığımız bu yeni “kuşağı” dilerseniz yayın gününde ya da podcast kanallarımızdan istediğiniz zaman dinlemeyi unutmayın.

Haftanın sözü

“Bunca sıkıntılı ve üzücü gündem arasında, Yaren Leylek umutla bekleyişin sembolü olmuştu. Ve sonunda hikâye, bu yıl da gerçek oldu.” — Bursa’da balıkçılık yapan Adem Yılmaz ile kurduğu dostlukla tanınan ve 11 yıldır aksatmadan onu ziyaret eden Yaren Leylek’in, heyecanlı bir bekleyişin ardından birazcık gecikmeyle 12. kez Yılmaz’ın kayığına konması üzerine yıllardan beri bu anı fotoğraflaştıran yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in sözleri. (Yeşil Gazete)

'

Altın Saatler Deprem Özel yayınlarında: 

Yazar Nurcan Baysal'dan deprem bölgelerinde son duruma ilişkin bilgileri aldık, Diyarbakır Çocuk Ağı’ndan bir arkadaşımızın katılımıyla da bölgedeki çocukları koruma altına alan çalışmalar hakkında konuştuk

Konuğumuz Prof. Dr. İpek İlkkaracan’la toplumsal cinsiyete duyarlı afet risk yönetimini irdeledik.

Kadim Antakya Dostları Platformu'ndan Murat Tenekecioğlu, Dr. Tuğçe Tezer, Doç. Dr. Şen Yüksel ve Dr. Gözde Gali Taşçı ile Antakya’nın yeniden imar sürecini değerlendirdik.

Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Başkanı Aziz Şasa’dan son depremlere ilişkin gözlemlerini, değerlendirmelerini dinledik

İsmail Başöz ve aynı zamanda bir depremzede olan Dr. Sadık Nazik ile yaşadıklarını, aile hekimliği sistemi ve deprem sonrası durumu konuştuk.

Bu arada hatırlatalım: geçtiğimiz haftalarda Altın Saatler Deprem Özel bölümlerinde; Eşitlik İçin Kadın Platformu gönüllüsü Tülin Kesiktaş Teoman'dan afet bölgesindeki dayanışma ağının bileşenlerini dinledik. Yıldız Önen ve Taha El Gazi, Hatay ve İslahiye'de Suriyeli aileler ile görüşerek izlenimlerini ve Suriyelilerin sorunlarını aktardı. 2013 yılında kurulan Medikal Arama ve Kurtarma Derneği'nin kurucu ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı, Doktor Aral Sürmeli'yle MEDAK’ın faaliyetlerini konuştuk. Altın Saatler ve diğer deprem özel yayınlarımıza web sitemizin ana sayfasında bulunan “Yer Yarıldı İçine Girdik” dosyasından dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. 

Ayrıca…

Fizan Ekspresi’nde Milat Bülent Kılıç, İran'da yeniden alevlenen devrimci harekete dair güncel haberleri ve yorumlarını paylaştı.

Ekonomi Politik’te Ali Bilge'yle İzmir'de ilkinden tam 100 yıl sonra gerçekleşen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'ni ve Türkiye'nin iktisat kongresi geçmişini konuştuk.

Ufuk Turu’nda Karadağ ve Bulgaristan’ın seçim gündemi, Türkiye ve Suriye’nin yeniden inşasına katkı amacıyla düzenlenen yardım konferansı, Putin hakkında ICC soruşturması ve Fransa’daki emeklilik yasasına karşı kitlesel protesto gösterileri üzerine konuştuk.

Spor Gündemi'nde bu hafta Fenerbahçe ve Galatasaray Futbol kulüpleri başkanları Ali Koç ve Dursun Özbek arasındaki gerginliği, her ikisinin de ceza almalarını ele aldık. Ayrıca, İngiltere'de ünlü futbol yorumcusu Gary Lineker’ın Birleşik Krallık hükümetinin göçmen politikasını Nazi kararlarına benzeten tweet mesajı üzerine programdan çıkarılmasını, program ortaklarının Lineker’ı destekleyip boykota katılması üzerine BBC’nin U-Dönüşü yapmak zorunda kalmasını konuştuk.

Öte yandan

Açık Gazete ekibinin önerdiği özel makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Radyo sesleri

Teknolojinin Şapkaları’nda “e-Devlet'teki kimlik numaraları ve şifre verileri sızdırılıyor mu?” sorusuna cevap arıyoruz.

Uzun Hikâye’de Muzaffer Çorlu ve Deniz Atlam, yas kültürü ve müzik üzerine konuşuyor.

Entropi’de afet durumlarında kültürel varlıkların korunmasını, 11 ili etkileyen depremler ve sel sonrası SARAT Projesi’niDr. Gül Pulhan'la konuştuk.

Küçük Düşünürler Topluluğu’nda Heinrich Böll'ün "Balık Tutma Dersi" kitabından hareketle, ihtiyacı ölçüsünde balık tutan ve belli bir düzende yaşayan balıkçıyla ona büyüme hedefli üretimi tavsiye eden turistin bakış açılarını tartıştık.

Ben Buradan Okuyorum’da Yakup Öztürk’le Sermet Muhtar Alus’un romanlarında mekân, kimlik ve hafıza üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

Hariçten Sanat’ta sanatçı Elmas Deniz’le Almanya’daki “Landscape” sergisini, doğa ve ekoloji üzerine işlerini konuştuk.

Ahşaptan Betona Mecidiyeden Jetona’da Pınar Erkan 19. yüzyılda Osmanlı sultanlarının borçlarını, yağmalanan mücevherleri hikâye etti. 

Yeşilçam Arkeolojisi’nde yazar ve çizer Yiğit Kocagöz'le Türk Sineması'nın korku ve gerilim türlerinin geçirdiği değişim ve “tür sineması” üzerine konuştuk.

Diğerkâm’da Senihi Kitapçı’yla kentsel planlama ve afetler üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

Yer Yüzleri’nde Murat Güvenç’le 2022'de sona eren 'Kentsel Bölgeyi İzlemek' adlı çalışma hakkında konuştuk.

Çetin Ceviz’ de 14 Mayıs 2023'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri üzerine konuştuk.

Sınırlı Konuşmakta Hakan Ünay, Sibel Karadağ’la eleştirel sınır çalışmaları üzerine konuşmaya devam ettik.

Yeşil Bülten’de TBMM’de görüşülen Orman Kanunu’nu Profesör Erdoğan Atmış’la değerlendirdik.

Açık Mimarlık’ta şehir plancısı Dr. Evren Uzer ile Türkiye'den ve dünyadan farklı geçici barınma alanı örneklerini inceledik.

Ekonomik Gidişat’ta Seyfettin Gürsel’le; İzmir’de gerçekleşen ve yedi gün süren İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi üzerine konuştuk.

Avrupa Ne Konuşuyor?’da Fransa’daki boğa güreşi tartışmasını değerlendirdik.

Vakayiname’de Fransa'da yaşamakta olan akademisyen ve yazar Pınar Selek’ten 25 yıldır devam eden davayı dinledik.

Hikâyenin Her Hâlinde Lora Baytar’la Vakıflıköy ve Antakya’da yaşamı ve deprem sonrası kadın dayanışmasını konuştuk.

Önce Sağlık’ta konuğumuz Aslı Odman'la sahra hastanesindeki çevirmenlik görevininin üzerine depremin “emekolojisini” konuştuk.

Sinefil'in gündeminde vizyon filmlerinden bir seçki, Sinematek etkinlikleri ve İstanbul Film Festivali vardı.

Kavanozdaki Yıldız’da ise yeni dil modeliyle daha “insansı” hâle gelen yapay zeka GPT4 gündemimizdeydi.

Açık Dergi köşelerinde bu hafta: 

Kültürel Miras ve Koruma’da Zeynep Gül Ünal’la deprem sonrasında kültür varlıklarına ilişkin riskler ve azaltma önlemleri üzerine konuştuk. 

Antroposen Sohbetler’de “İklim Dostu ve Yaşanabilir Kentler İçin Ne Yapılmalı?” sorusunu konuğumuz Aydan Çelik’le tartıştık.

Tezahür’de Nezaket Erden ve Hakan Emre Ünal’la 400. oyun vesilesiyle "Sevgili Arsız Ölüm - Dirmit"i konuştuk.

Modanın Bilinçdışı’nda konuğumuz Prof. Dr. Müjde Peker’le kıyafetlerin işlevlerine toplumsal açıdan yaklaşıyoruz.

Müzik Endistrüsi Naber?’de İKSV Kültür Politikaları Çalışma Direktörü Özlem Ece’yi ve DasDas’ın kurucusu Mert Fırat’ı konuk ettik.

Bağımsızlarda Sanat öğrencileri için karşılıklı öğrenme ve deneyim aktarımına zemin olacak ortaklıklar kuran KABO’yu konuştuk.

Smyrna Postası’nda Siren Bora'yla İzmir'in ilk Yahudi mahallesi Birinci Juderia'ya yakından bakıyoruz.

Açık Radyo podcast

Haftanın karikatürü

Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Caroline Rutz'un çizimi haftanın karikatürü seçildi.

''

* Açık Radyo’nun 2016 yılındaki destek haftasının mottosu ubuntu felsefesinden geliyordu. Ubuntu, Güney Afrika’daki Bantu dilinden gelen bir kavram ve kelime karşılığı “insanlık”. Tam anlamını ise “Ben, ben olduğum için sen, sensin” cümlesinde buluyor.

Yaşadığımız felaketin ardından uzmanlarla, alandan gazetecilerle yaptığımız programların yazılı olarak internet sitemize girmesini sağlayan Aylin, Batu, Bircan, Didem, Gamze, Hasan, İdil, İlksen, İsmail, Kardelen, Meral, Nazlı, Nur ve Raife’ye teşekkür ederiz.