2023 Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün sahibi Açık Radyo!

-
Aa
+
a
a
a
""

Uluslararası Hrant Dink Ödülü, 15 Eylül Cuma akşamı yapılan törenle sahiplerini buldu. Bu yıl on beşincisi verilen ödüle Türkiye’den Açık Radyo layık görüldü.

“Bağımsız müziği tanıtma ve yerel sanatçıları desteklemeye özen gösterme, gezegenin geleceği, küresel iklim krizi, savaş ve barış, küresel hak mücadeleleri, aktivizm ve deprem gibi başlıkları işleme, sosyal ve kültürel alanda, yerel sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve kültür kurumlarıyla işbirlikleri kuran, çalıştaylar, kültürel etkinlikler, şenlikler, sergiler ve halka açık forumlarla toplumun farklı kesimleri arasında diyalogu teşvik etme” motivasyonları ile layık görüldüğümüz Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nü büyük bir sevinçle kabul ettik. Ekibimizin de yer aldığı törende Açık Radyo adına ödülü teslim alan Ömer Madra, 29. yıllık Açık Radyo serüvenini özetlediği bir konuşma yaptı.



İnsan hakları ihlalleri davalarında toplumun farklı kesimlerine yardım etmek amacıyla profesyonel hukukçular tarafından Kolombiya’da kurulan ve ayrıca yerli halkların toprak haklarının korunması konusunda da çalışan José Alvear Restrepo Avukatlar Kolektifi ise bu yıl ödülün diğer sahibi oldu.

Ödül Töreni’nin ardından Ömer Madra ve Didem Gençtürk, bu sabah Radyo Agos’a konuk olup gecenin detaylarını Açık Radyo’nun dinleyicileriyle paylaştı.

Erguvani İstimbot denize açılıyor!

Geçtiğimiz hafta Açık Bülten’de; Müteveffa dostumuz, Açık Radyo programcısı Cüneyt Cebenoyan’ın Erguvani İstimbot programından yola çıkarak, aynı isimle okuyucusuyla buluşacak kitabımızı heyecanla duyurmuştuk. İstimbot, Doğan Kitap aracılığıyla şimdi satışta!



Tekrar hatırlatmakta fayda var: Kitabın telif geliri Bütün Çocuklar Bizim Derneği tarafından Cüneyt Cebenoyan anısına başlatılan "Çocuk ve Sinema Buluşmaları" için fon olarak kullanılacak.

Web sitesinden…

  • Açık Yeşil'de Libya'da gerçekleşen sel felaketinin ardından tüm dünyada etkisini artarak hissetiren iklim değişikliğinin sebeplerini detaylarıyla konuştuk.
     
  • Açık Gazete'de Robert Scheer’in Jonathan Taplin'in son kitabı Hakikatin Sonu: Dört milyarder Metaverse, Mars ve Crypto’nun fantezi geleceğini nasıl pazarlıyor? adlı kitabı üzerine gerçekleştirdiği röportajı değerlendirdik. Ayrıca 15 Eylül tarihinde başlayıp 17 Eylül'e dek devam edecek uluslararası iklim grevinin detaylarını konuştuk.
     
  • İklim İçin programının gündeminde Akbelen’de devam eden direniş ve bölgedeki arkeolojik inceleme çalışmaları ile Libya’da 2 binden fazla kişinin ölümü ve en az 7 bin kişinin kaybolması ile sonuçlanan kasırga yer aldı.
     
  • Antroposen Sohbetler'de doğal felaketlerin sıradışı rolünden bahsederken, 'Volkanik Patlamalar ve Yangınlar Küresel Isınmayı Nasıl Etkiliyor?' sorusuna da cevap vermeye çalıştık.
     
  • Ekonomi Politik’te, kuruluşunun yüzüncü yılı vesilesiyle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarihine ve kuruluşuna yakından baktık.
     
  • Kadim Anadolu Eserlerinden Seçmeler’de Sisamlı filozof Pythagoras ile Frigyalı hikayeci Aesopos'un hayat hikayelerini yakından inceledik.
     
  • Açık Dergi'de bu ay başlayacak olan Akbank Caz Festivali’ni festival direktörü Gözde Sivişoğlu'yla konuştuk.
     
  • Burcu Biçer'le Spor Gündemi'nde ABD Açık finalini, Simona Halep'in doping olayındaki son gelişmeleri, 2023 Kadınlar Dünya Kupası final maçında yaşanan taciz olayındaki gelişmeleri ve İspanya Bisiklet Turu'ndaki son durumu değerlendirdik.
     
  • İklim Kuşağı Konuşuyor'da Atlas Sarrafoğlu Uluslararası İklim Grevi hakkında bilgi verirken, aynı zamanda tüm dünyadaki iklim krizi haberlerini de derledi.

Öte yandan

Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Haftanın Kitabı



Haftanın Kitabı'nda Ceyhan Usanmaz, Murakami evrenindeki küçük-büyük, önemli-önemsiz demeden neredeyse bütün duraklara uğrayan Haruki Murakami Sözlüğü'nü inceliyor.

Haftanın sözü

“Limak için de bunları yaptınız ya, yazıklar olsun. Gölgede beklemeyin gölgede; güneşe gelin. O gölgeler haram size. O ağaçların altında hiç durmayın. Seller olsun ondan sonra niye oluyor demeyin. Bir tane ağaç bırakmıyorsunuz kömür için…” — İkizköy Çevre Komitesi Başkanı Nejla Işık’ın, dün sabah Akbelen’deki nöbet alanına baskın düzenleyip nöbet çadırını kaldıran jandarma kuvvetlerine tepki gösterirken söylediği sözler. (Yeşil Gazete)



Açık Radyo podcast