Açık Mimarlık Kayıt Arşivi
Podcast kanalları ve üyeliği hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın.
Konuğumuz fotoğraf sanatçısı Emin Altan ile, 2015-2020 yılları arasında üzerinde çalıştığı Çernobil fotoğraf serisini, oluşum sürecini ve Çernobil'deki deneyimlerini konuşuyoruz. Çöken endüstri mirası üzerine görsel projeler üreten Altan'ın Çernobil fotoğrafları, aynı isimle kitap olarak yayımlandı. Ayrıca farklı yazarların nükleer felaket üzerine makalelerini de bir araya getiren kitabın editörlüğünü Cemil Aksu gerçekleştirdi, Esen Karol'un tasarımıyla Türkçe kitap Ceylan yayınlarının Polen Ekoloji Kitapları serisinden, İngilizce kitap Manifold'dan yayımlandı. Altan'ın Çernobil fotoğraflarından bir seçki ayrıca 16 Aralık'a kadar The Empire Project'te sergileniyor.

Çernobil
Venedik Bienali 18. Mimarlık Sergisi Lesley Lokko küratörlüğünde, "Geleceğin Laboratuvarı" teması ile gerçekleşiyor ve 26 Kasım'da sona eriyor. Bienaldeki Türkiye pavyonu açık çağrı süreci ile belirleniyor; bu yıl SO Mimarlık'tan Sevince Bayrak ve Oral Göktaş'ın küratörlüğündeki "Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi" projesi yer alıyor. İkiliyle projelerini ve bienali konuşuyoruz.

Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi
Herkes İçin Mimarlık’ın her ay yürüttüğü program serisinde bu hafta, Emre Gündoğdu’nun konuğu mimar Laçin Karaöz ile konumuz Bodrum'daki su ve barınma problemi.

Bodrum’un su ve barınma sorunu
1920'li yıllarının sonlarından itibaren Ankara'daki yeni hükümet, ülkenin ve özellikle yeni kurulan başkentin ihtiyacı olan altyapının, binaların, planların Avrupa'dan gelen uzmanlarca yapılması stratejisini benimsedi ve böylece Bruno Taut, Clemens Holzmeister, Ernst Arnold Egli, Hermann Jansen, Carl Christoph Lörcher, Paul Bonatz gibi mimar, şehir plancısı, mühendisler görevlendirilerek 1940'lı yıllara kadar birçok proje ürettiler. Nahid Sırrı Örik'in 1937 yılında Ülkü'de yayımlanan "Amerikalı Büyük Mimarla Şarklı Prenses Olan Karısı" isimli öyküsü, tam da bu ortamda geçiyor. Öyküde "büyük mimar" Herald Hopinas'ın yeni kurulan başkentin imarında rol alıp köprüler, antrepolar, fabrikalar yapmak amacıyla Ankara'ya gelişi, kendisine gösterilen ilgi ve dönemin Ankara'sı oldukça canlı biçimde anlatılıyor. Bu programda Nahid Sırrı Örik'in aktarımları ile 1937 yılının Ankara'sına ve mimarlık ortamına gidiyoruz.

Erken Cumhuriyet'te yabancı mimarlar ve Herald Hopinas2023
Cumhuriyet'in 100. yılı için yayımladığımız bu program için, mimarlık üzerine düşünüp üreten farklı kişilerden Cumhuriyet dönemini onlara anımsatan, Cumhuriyet ideolojisini ya da mirasını yansıttığını düşündükleri bir yapıyı ya da projeyi anlatmalarını istedik. Böylece kişisel deneyimlerle de örülmüş farklı mimarlık hikayeleri ortaya çıktı. Bu ikinci bölümde Cenk Dereli, Burçin Altınsay, Ufuk Demirgüç ve Funda Uz'a sorduk; İzmir Maarif Vekâleti Kültür Pavyonu, Florya Deniz Köşkü ve Hukukçular Sitesi'ni dinliyoruz.

Cumhuriyet'ten Mimarlık Hikayeleri II
Cumhuriyet'in 100. yılı için yayımladığımız bu program için, mimarlık üzerine düşünüp üreten farklı kişilerden Cumhuriyet dönemini onlara anımsatan, Cumhuriyet ideolojisini ya da mirasını yansıttığını düşündükleri bir yapıyı ya da projeyi anlatmalarını istedik. Böylece kişisel deneyimlerle de örülmüş farklı mimarlık hikayeleri ortaya çıktı. Bu ilk bölümde Murat Germen, Müge Cengizkan, Orkun Dayıoğlu, Şebnem Yücel dört farklı yapının hikayesini aktarıyor; Atatürk Müze Köşkü, İller Bankası, Ankara Sergievi ve Gençlik Parkı.

Cumhuriyet'ten mimarlık hikayeleri
Mimarlar Odası Kayseri Şubesi tarafından düzenlenen Kayseri Mimarlık Festivali’nin ikincisi, 'Yeni Hayat' temasıyla 5-7 Ekim tarihleri arasında tarihi Gevher Nesibe Darüşşifası’nda gerçekleşti. Emre Gündoğdu, festival küratörü Kerem Piker ile etkinlik programını ve temayı konuşuyor.

2. Kayseri Mimarlık Festivali
Hasanpaşa Gazhanesi'ni bir endüstri mirası ve kamusal alan olarak yaşatmak için 29 yıl önce bir araya gelen Gazhane Çevre Gönüllüleri, bugün müze ve kültür merkezi olarak kamuya açılan yapıya sahip çıkmaya devam ediyor. Gönüllüler girişiminin Gazhane'ye dikkat çekmek için 1990'lı yıllardan beri düzenledikleri Gazhane Şenlikleri'nin onuncusu 14 Ekim Cumartesi günü gerçekleşiyor. Bu yıl "müşterek" temasını taşıyan ve İyi Sosyal Kooperatif ile Yeryüzü Ekoloji Kolektifi işbirliğiyle düzenlenen şenlikte forum, paneller, performanslar, yürüyüşler, müzik dinletileri, sergiler gibi pek çok etkinlik yer alacak. Konuklarımız Gazhane Çevre Gönüllüleri'nden Nesrin Uçar, Yeryüzü Ekoloji Kolektifi'nden Utku Şahin, İyi Sosyal Kooperatifi'nden Cemil Can Yusufoğlu ile şenlik programını, işbirliklerini, tarihini konuşuyoruz.

10. Gazhane Şenliği
Prof. Dr. Uğur Tanyeli ile Metis'tan yayımlanan kitabı "Korku Metropolü İstanbul: 18. Yüzyıldan Bugüne" üzerine bir söyleşi gerçekleştiriyoruz. Metropol ve korku ilişkisini, İstanbul'a özgü korkuları, bu korkuların tarihini yazmayı konuşuyoruz.

Korku Metropolü İstanbul: 18. Yüzyıldan Bugüne
Reşad Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi arşivinin SALT’a devredilmesi ile başlayan arşiv çalışmalarının bir çıktısı olarak “Başka Kayda Rastlanmadı” sergisi açıldı. Sergi küratörlerinden Cansu Yapıcı ve Gülce Özkara ile arşivi, sergiyi, kamu programlarını konuşuyoruz.

İstanbul Ansiklopedisi ve “Başka Kayda Rastlanmadı” sergisi