Omelas Kayıt Arşivi
Podcast kanalları ve üyeliği hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın.
Bu yıl 11. yılını kutlayan Türkiye'nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi Özgen Berkol Bilimkurgu Kütüphanesi'nin geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediği Berkol Bilimkurgu Günleri, bu yıl daha da zenginleşen içeriğiyle bir haftaya yayılıyor. Biz de 2. Berkol Bilimkurgu Günleri'nden izlenimlerle karşınıza çıkıyoruz.

2. Berkol Bilimkurgu Günleri'nden izlenimler
Konuğumuz Cem Say ile yapay zekanın geleceğimizdeki rolünü, Isaac Asimov'un üç robot yasasının yapay zeka perspektifinden nasıl değerlendirilmesi gerektiğini ve yapay zeka sonumuz olacak mı sorularına cevap arıyoruz.

Cem Say'la bilim kurgu ve yapay zeka üzerine
Bilimkurgunun en çok merak uyandıran temalarından olan kıyamet ve kıyamet sonrasını Sinemada Bilimkurgu ve Kıyamet kitabının yazarı, konuğumuz Mikail Boz ile birlikte konuşacağız.

Mikail Boz'la Bilimkurguda Kıyamet ve Sonrası
Bilimkurgunun alt türlerinden söz ediyoruz ve afrofütürizm, biyopunk, iklim kurgu, hopepunk, polisiye bilimkurgu, siberpunk, solarpunk, uzay westerni bu türlerden ve temalardan sadece birkaçı...

Bilimkurgunun alt türleri
2007'de Isparta'da meydana gelen uçak kazasında kaybettiğimiz genç bilim insanı Berkol Doğan'ın anısına kurulan ve Türkiye'nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi'ni konuğumuz Berkol'un kız kardeşi Bülay Doğan ile konuşuyoruz.

Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi
Türkiye'de günümüze dek yayınlanan bilimkurgu dergileri ve fanzinlerinden söz ediyoruz.

Türkiye'deki bilimkurgu dergileri ve fanzinleri
Bir İstanbul Distopyası: Kurbağa Adası romanıyla FABİSAD 2023 GİO Ödülleri, Roman Ödülü'nü alan Selim Erdoğan'ı konuk ediyoruz. En son kitabı Derin Merhamet'te okurunu bir seri katilin zihninde dolaştıran Selim Erdoğan ile kitapları üzerine konuşuyoruz, bilimkurguyla komplo teorilerinin karıştırılmasından, güncel bilimkurgu edebiyatından söz ediyoruz.

Selim Erdoğan'la bilimkurgu üzerine
Yakın dönem yerli bilimkurgu edebiyatından, 'bilimkurgu' sözünün ortaya çıkışından, Metis Yayınları'nın 33 kitaplık bilimkurgu serisinden söz ediyoruz.

Yakın dönem yerli bilimkurgu edebiyatı
Türkiye'de bilimkurgunun macerasına 50'lerden 70'lere dek devam ediyoruz.

50'ler 70'ler arası Türkiye'de bilimkurgu
Cumhuriyetin erken dönemi yazarlarından ve bu dönemde verilen bilimkurgu eserlerden konuşuyoruz.

Cumhuriyetin erken döneminde bilimkurgu edebiyatı