Bağımsızlar Kayıt Arşivi

-
Aa
+
a
a
a
Programın kayıtlarını buradan dinleyebileceğiniz gibi, podcast kanalına üye olarak farklı podcast uygulamaları aracılığıyla mobil cihazlarınızdan da dinleyebilir, yeni bölümler yayınlandıkça haberdar olabilirsiniz: iTunes / RSS

Podcast kanalları ve üyeliği hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın.
Arşivde Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Dergisi

Bu hafta Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı kurucu üyesi Aslı Davaz ile Arşivde Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Dergisi’ni konuşuyoruz. Geçtiğimiz Mart ayında yayın hayatına başlayan derginin hazırlık süreci ve önümüzdeki zamanlardaki niyetlerinin yanı sıra; feminist pedagoji ve topluluk arşivleri arasındaki ilişkiye, bir yaratıcı eylem olarak arşiv faaliyetlerine, bakım emeğine ve benzeri konulara değiniyoruz.

Arşivde Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Dergisi
 

Arşivde Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Dergisi

03 Mayıs 2024
Kolektif Senkre

Bu hafta Sakarya merkezli ve oldukça genç bir kolektif olan Kolektif Senkre konuğumuz oluyor. Pandemi dönemi yalnızlığı sonrasında, bölgedeki sanatçıları harekete geçirme güdüsüyle ortaya çıkan Kolektif Senkre’den Gökçe Çilekar ve Osman Göbel ile süreçlerini, hedeflerini ve temas etmek istedikleri şeyleri konuşuyoruz. 

Kolektif Senkre
 

Kolektif Senkre

26 Nisan 2024
Ripple Studio

Eskişehir’de bulunan bir dövme ve sanat stüdyosu olan Ripple Studio ile bir araya geliyoruz. Güzel sanatlar, tasarım gibi pek çok farklı alandan kişinin parçası olduğu Ripple’dan Sonat Serin ve Doğan Can Kısacık ile süreçlerini, hedeflerini ve temas etmek istedikleri şeyleri konuşuyoruz. 

Ripple Studio
 

Ripple Studio

19 Nisan 2024
Bidon Kolektif

Bu hafta Eskişehir’de, genç çizerlerin oluşturduğu bir kolektif olan Bidon Kolektifi konuk ediyoruz. Yeni bir kolektif olarak çalışmalarına yeni başlayan ve bir fanzinle çizim dünyasına ilk adımlarını atan Bidon Kolektif’ten Oğuzhan Acar, Nurefsah Genc, Bera Bektaş süreçlerini, hedeflerini ve temas etmek istediklerini konuştuk. 

Bidon Kolektif
 

Bidon Kolektif

05 Nisan 2024
Tohum Sanat Alanı

Bu hafta Urla ve çevresinde yaşayan, kültür sanatın farklı disiplinlerinden gelen sanatçı, araştırmacı, eğitimci ve küratörün bir araya gelmesiyle büyüyen yeni bir sanat girişimini; Tohum Sanat Alanı’nı konuk ediyoruz. Çağdaş ve katılımcı sanat odaklı proje, üretim, sergi, buluşma, performans, eğitim, atölye ve yerel işbirlikleri ile yeni ifade biçimlerine olanak tanımayı amaçlayan ve Ocak 2024’te Urla’da açılan Tohum’dan Sezgi Abalı ve Selin Atik’le süreçlerini, hedeflerini ve temas etmek istediklerini konuşuyoruz. 

Tohum Sanat Alanı
 

Tohum Sanat Alanı

29 Mart 2024
Bağımsızlık konuşmaları

Asu Aksoy, Ezgi Bakçay ve Ekmel Ertan, Bilgi Üniversitesi sosyal bilimler dergisi Reflektif için bağımsızlarla dört ayrı oturumda yaptıkları konuşmalar üzerine konuşuyorlar. Bu konuşmalar Reflektif dergisinin Ekim 2023’te yayınlanan üçüncü sayısında Asu Aksoy tarafından derlenerek 'Bir İmkan Alanı Olarak Kültür' başlıklı dosyada yayınlanmıştı.

Bağımsızlık konuşmaları
 

Bağımsızlık konuşmaları

14 Mart 2024
Pavyon Sanat

Genç tasarımcıların bir araya gelmesiyle Eskişehir’de oluşan Pavyon Sanat, Nurşen Uyar’ın anlatımıyla bu hafta Açık Radyo’da Bağımsızlar’ın konuğu.

Genç sanatçılar ile genç sanatçılar için çalışmalarına yön veren Pavyon Sanat, genç sanatçıların görünürlüğünü arttırma, hak ihlallerini görünür kılma ve alana veri üretme hedefleriyle kurulan bir alternatif sanat alanı.

Pavyon Sanat
 

Pavyon Sanat

08 Mart 2024
D5 Sanat Ortamı

D5 Sanat Ortamı'ndan Veli Mert ve Derya Gözükızıl ile Mersin'in sanat ortamı üzerine konuşuyoruz.

D5; Veli Mert, Lorin Nakkaş, İbrahim Tokaslan ve Nida Karaytuğ Mert tarafından 2018 yılında Mersin’de kurulmuş olan ve adını ‘beş duyu’dan alan sanat ortamıdır. 2021 yılında Derya Gözükızıl gruba dahil oldu. Ana hedefi, programına aldığı tüm etkinlikleri bilimsel, felsefi ve sanatsal akıl yürütme temelinde ilerleten, akademiye alternatif bir alan oluşturmaktır. Bu bağlamda, sanata ve sanatçıya ilişkin pratik ya da kuramsal meselelerin disiplinler arası bir anlayışla öğretildiği, araştırıldığı, irdelendiği uygulamalı atölyeler ve kuramsal etkinlikler düzenler. Böylece katılımcıya, sanatı ve sanat meselelerini, çeşitli pratik ve teorik çerçevelerde tecrübe etme olanağı sunar.

Gerçekleştirmekte olduğu süreli etkinliklerin yanı sıra D5, 2010 yılından bu yana güncel sanat pratiğine dayalı üretim gerçekleştiren Mersin Sanat Kolektifleri*’ni desteklemekte, bu alanda yeni üretim imkanlarının oluşmasına katkıda bulunmaktadır. Ayrıca, D5 Sanat Ortamı mekanının, Çözümsel Sanat Topluluğu** (ÇST) tarafından uygun görülen belirli bir bölgesi, ÇST’nin “Enstelasyon İçinde Mantık Anlatması ve Bertrand Russell’ın Mantıksal Atomculuk Felsefesi Metinlerinin Tartışılması” adlı 2018-19 yılı Çözümsel Sanat Etkinliği’nde, ilgili enstelasyonun uzamsal ögesi olarak kullanılmıştır. ÇST’nin 2019-20 yılı çözümsel sanat etkinliği için de, D5 Sanat Ortamı mekanının, ÇST tarafından uygun görülen belirli bir bölgesinin kullanılması planlanmaktadır.

D5 Sanat Ortamı
 

D5 Sanat Ortamı

01 Mart 2024
Türkiye’de Yerel Kültür Ekosistemi

İKSV'nin Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirdiği Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı kapsamında gerçekleştirdiği bir yıllık saha araştırmasının sonucunda ortaya çıkan on birinci kültür politikaları raporu Türkiye’de Yerel Kültür Ekosistemi başlığıyla yayımlandı.

Doç. Dr. Ulaş Bayraktar tarafından kaleme alınan rapor, Türkiye’de birbirinden çok farklı aktörleri ve profilleri içinde barındıran kültür ekosisteminin genel bir resmini çizmeyi amaçlıyor. Raporun yerel yönetimler ve sivil kültür-sanat kuruluşları arasında güçlü bir diyalog ve işbirliği zemini oluşturması, bu sayede yerel kültür politikalarının uzun vadeli bir perspektifle ortaklaşa kurgulanmasını mümkün kılacak bir tartışmayı başlatması hedefleniyor.

Türkiye’de Yerel Kültür Ekosistemi
 

Türkiye’de Yerel Kültür Ekosistemi

23 Şubat 2024
Sonra Sanat Kolektifi

Konuklarımız Orçun Beslen ve Fırat Yusuf Yılmaz ile bir araya gelerek Sonra Sanat Kolektifi üzerine konuşuyoruz.

2016 yılında açılan Kara Sanat Atölyesi’nin geçirdiği kolektif haline gelme süreci sonrasında Kocaeli merkezli bağımsız bir sanat inisiyatifi olarak ortaya çıkan Sonra, kentteki diğer bağımsızlar ile beraber çalışarak; seminer serileri, sergiler, sanatçı konaklama programları, performanslar, film gösterimleri, açık tartışmalar ve atölyeler düzenledi. Bir buluşma alanına olan temel ihtiyaçtan doğan oluşuma kolektif hareket etme pratiklerinin eklemlenmesi ile birlikte kendi paydaşlarını üreten bir tür geri besleme ağına dönüşen inisiyatif, çeşitli disiplinlerden gelen bütün diğer üreticiler için ‘sonrasını’ gerçekleştirmeyi kolaylaştıran bir aracı-aktör olmayı hedefler.

Sonra Sanat Kolektifi
 

Sonra Sanat Kolektifi

16 Şubat 2024