Canım 1000 haftadır kayıp

Açık Radyo Bülteni
-
Aa
+
a
a
a
""

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın zorla kaybedilen yakınları için adalet ve hakikat talebi sürüyor. Türkiye’nin tartışmasız en uzun soluklu mücadelesi 1000. haftasında!

Açık Gazete’de uzun yıllar İnsan Hakları Derneği’nde gönüllü olarak faaliyet gösteren insan hakları savunucusu Sebla Arcan ile Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 1000. haftasını konuşurkenAçık Dergi’de ise karikatürist Kemal Gökhan Gürses ile hafta boyu süren anma etkinliklerini, 1000. buluşmayı değerlendirdik.

Web sitesinden…

Açık Gazete'de, Şenol Karakaş ile 24-26 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen Marksizm Günleri’ni konuştuk.

Ekonomi Politik'te, Kobanê davasından çıkan kararlar üzerine konuşurken, hükümetin tasarruf tedbirlerine de değindik.

Nereye Doğru'da, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrail ve Hamas yetkilileri hakkındaki yakalama kararının dünyadaki yansımalarına, Kosova’nın Avrupa Birliği üyelik sürecine, Makedonya’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine, Ukrayna-Rusya savaşındaki güncel durumu ve İran Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanı’nın öldüğü helikopter kazasını değerlendirdik.

Ufuk Turu'nda, İspanya’da düzenlenen Europa Viva toplantısı ile bir kez daha gözler önüne gelen aşırı sağın yükselişinin önümüzdeki Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki olası yansımasına, Yeni Kaledonya’nın bağımsızlık mücadelesine ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail ve Hamas yetkilileri için verdiği yakalama kararına göz attık.

Hüsnükabul'de, “Wake-up Call” [Uyanma Çağrısı] ile başlayarak; hem Doğu Afrika'da devam eden seller ve aşırı yağışların neden olduğu iklimsel mülteci krizini, hem de Akdeniz'de bir göçmen gemisinin batmasının ardından Yunanistan'daki mahkemenin kazanın uluslararası sularda gerçekleşmesi gerekçe gösterilerek iptal edilmesini konuştuk.

İklim Kuşağı Konuşuyor’da, Hindistan'dan Meksika'ya, Türkiye'den Amazon ormanlarına kadar dünyanın dört bir yanındaki iklim felaketlerine göz attık

Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, 2020'de Europa Nostra Ödülü’nü alan SARAT projesinin koordinatörü Dr. Gül Pulhan ile projenin günümüz afet ve çatışma koşullarında taşıdığı önem üzerine durduk

Hakikatin Hikayesi: Tarih ve Toplum'da, hakikatin ve tarihin ele alınma biçimlerine göz atarak, program boyunca konuların konumlandırılacağı perspektifler üzerine fikir yürüttük.

Antroposen Sohbetler'de, 22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü vesilesiyle biyoçeşitliliğin korunması ve gelecek nesilleri bekleyen gelecek üzerine konuştuk.

Gündelik Hayatın Sosyolojisi'nde, Dr. Diler Bulut ile yakın zamanda çıkan Linç, Toplum ve Devlet kitabı üzerine konuştuk.

Sakat Muhabbet'te, İstanbul'dan Aydın'a motosikletle yola çıkan iki sakat bireyin hikâyesini anlatan 800 Kilometre Engelli adlı belgeselde yer alan Hüseyin Eroğlu ile bir araya geldik.

Kadim Anadolu Eserlerinden Seçmeler'de, Roma’nın Thracia eyaletini ve Anadolu kökenli tarihçi Eutropius’un Kısa Roma Tarihi adlı eserini tanıttık.

Öte yandan

Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Çok sesli bir dünya hayali

Kreşendo — eski adıyla Beats By Girlz — Türkiye'de müzik kültürüne katkı sunarak farklı toplulukların ve kimliklerin kendilerini ifade etmelerinin önündeki engelleri kaldırmayı hedefliyor, kültürel çeşitliliği ve toplumsal cinsiyet eşitliğini müzikle destekliyor. Kreşendo’nun kurucu direktörü, müzisyen ve prodüktör Beril Sarıaltun Açık Dergi'de konuğumuzdu.

Haftanın karikatürü

Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Patrick Lamassoure'in çizimi haftanın karikatürü seçildi.

Haftanın kitabı

Haftanın Kitabı'nda, ağaçların bilgeliğine bir saygı duruşu niteliğindeki Richard Powers'ın 2019 Pulitzer Kurgu Ödüllü kitabı Her Şeyin Hikâyesi üzerine konuştuk.

Haftanın sözü

“Biz sadece kayıpları aramıyoruz. Biz Türkiye’nin demokratikleşmesi, hukuk üstünlüğüne dayanan bir yönetime kavuşması için de mücadele ediyoruz. 29 yıl bu kadar ağır bir mücadeleyi yürütmenin ana motivasyonu insanlık onuruna sahip çıkmaktır.” — İnsan hakları savunucusu Sebla Arcan, Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 1000. haftası hakkında Açık Gazete’ye verdiği röportajda, bin haftadır devam eden mücadeleyi bu sözlerle anlattı. (Açık Radyo)

Açık Radyo podcast