Açık Gazete: 9 Ocak 2018

Açık Gazete
-
Aa
+
a
a
a

Olağanlaşmalara misal, farz-ı muhal: OLAĞAHAL 

Hükümet sözcüsü OHAL’in bir kez daha uzatılacağını bildirdi. Böylece 6. kez uzatılmış olacak bu 3 aylık haller, artık olağan haller sayılabilecek pekâlâ. Yani OLAĞAHAL. HDP Sözcüsü Bilgen “bizim gündemimiz OHAL, başka muhalefet  partilerinin gündemi seçim” derken, uluslararası alanda tanınmış Anayasa Hukuku profesörü, görevinden OHAL şartleri gerekçesiyle alınan “sabık akademisyen” Kaboğlu, muhalefetin  yeni anayasal düzeni şimdiden belirlemesi, OHAL kaldırılsın talebinde birleşmesi gerektiğini söyledi. Yani muhalefetin iktidarlaşmaması, kendisi kalması gerekiyordu – farz-ı muhal.

İklim Krizi bütün dünyada had safhada yoğunlaşırken, getirdiği zarar ziyan bakımından 2017 yılı 300 küsur milyar dolarla ABD için en pahalı yıl oldu. ABD ise iklim anlaşmasından, doğa ve çevre koruma tedbirlerinden vazgeçerek küresel ısınmayı yeni normal hale getirdi. Yani OLAĞAHAL. Almanya’da büyük koalisyon kurma hazırlıklarındaki iki büyük parti, Hıristiyanlarla Sosyal Demokratlar, kendi koydukları 2020 iklim hedeflerini tuturmanın pratikte mümkün olmayacağını gördüklerinden, 2020 hedeflerinden vazgeçmeye karar vermiş gibi görünüyorlar. Pratiğe uymuyorsa, teoriyi değiştir yani. TEOPRATİK OLAĞAHAL.

İklim krizi demişken, Avustralya’nın ve tüm gezegenimizin incisi sayabileceğimiz Büyük Mercan Resifi’nde diğer binbir canlıyla birlikte yaşayan yeşil deniz kaplumbağalarının yakın gelecekte tümünün dişileşeceği ortaya kondu. Sebep? Küresel Isınma. Yani: Canlıların hayatında ve üremesindeki temel fonksiyon olan cinsel çeşitliliğin yerini tekcinselliğe bırakması. Bunu yapan iki kişi, biri erkek, biri dişi tekerlemesi yerini “hepsi dişi” söylemine bırakıyor, yeni normalde. Bunun bir anlamı daha var tabii: Türün topluca yokoluşu. Bir eski söylemi daha hatırlatıyor: Çok şaşırtıcı durumlarda “Ters Kaplumbağa Olmak” tabiri kullanılırdı eskiden. Bizler de biraz öyleyiz şimdi: TERS KAPLUMBAHAL.

Bugünlük HÜSNÜHAL’imiz de işte budur.

Vakanüvis ÖM