Hava kirliliği nedeniyle koronavirüs salgınından daha fazla etkilenen Zonguldak’ı Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu anlattı.
Koronavirüs salgınını önlemek için alınan tedbirler kapsamında geçen günlerde 30 büyükşehire ve Zonguldak’a giriş çıkış yasağı konmuş, ardından da bu kısıtlama tüm ülke çapında uygulanmaya konmuştu. Büyükşehirlere Zonguldak’ın eklenmesi, beraberinde de bazı soruları getirmişti.
Serkan Ocak’ın hazırlayıp sunduğu Ekonomi Ekoloji’nin bu haftaki bölümünde Zonguldak konusu Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu ile birlikte ele alındı.
“Hava kirliliği ölüm oranıyla doğru orantılı”
Kömürden vazgeçilmesini ve kömüre bağımlı sınıfın rehabilitasyon sürecine alınması gerektiğini savunan Bozoğlu, şunları söyledi:
“Zonguldak ve çevresi Türkiye’nin kuruluşundan bu yana kömürcülük ve madencilik temelli sanayinin yoğun olduğu bir bölge. Geçen yıllarda vatandaşların şikayetleri üzerine Zonguldak ve çevresinde yapılan testlerde bölgeye yoğun hava kirliliğinin hâkim olduğu saptanıyor. Hava kirliliği, bu çevrede Covid-19 görülen vaka sayısının çok ve ölüm oranının yüksek olmasının en önemli sebebi. Covid-19 doğrudan solunum yollarına saldıran bir virüs. Dolayısıyla akciğerleri yıllarca kirli havaya maruz kalan bölge sakinleri yüksek risk altında."
“Avrupa termikten vazgeçiyor”
Zonguldak, Çatalağzı bölgesinde termik santraller mevcut ve Avrupa’nın termik santrallerden vazgeçtiği şu dönemde, bölgedeki hava kirliliği göz ardı edilerek bir yenisinin daha inşa edilmesi planlanıyor. Zonguldak ve çevresi yoğun risk altında olmasına rağmen Covid-19 öncesinde ait sağlık raporlarına ulaşmak dahi mümkün değil ve şu anda da sağlıklı raporlama yapılmıyor. Uzmanlar, bölgenin bir an önce kömürden vazgeçmesi ve ekonomik olarak kömüre bağımlı olan sınıfın rehabilitasyon sürecine alınması gerektiğini belirtiyor.”
“Kader olmamalı”
“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 56. Maddesi’nde belirtildiği gibi herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip ancak bu hak devlet tarafından korunmuyor. 2019 yılında yayınlanan OECD Raporu’na göre Türkiye’de yılda 30 bin kişi hava kirliliğinden hayatını kaybediyor. Resmi raporlarda yer almayan bu gerçekler, bu bölgelerdeki insanların kaderi olmamalı.”
Şarkıcı / Yorumcu | Parça Adı | Albüm Adı | Süre |
---|---|---|---|