Varşova İklim Zirvesi'nden: Zirve Hayal Kırıklığıyla Sona Erdi

-
Aa
+
a
a
a

 

"Kirletenler konuşuyor, biz çıkıp gidiyoruz."Varşova'da 11 Kasım'da başlayan 19. İklim Zirvesi sona erdi. İki hafta boyunca Varşova İklim Zirvesi’ni Açık Radyo’da her sabah Açık Gazete’de ve zirve boyunca çeşitli programlarımızda, Varşova’da bulunan programcılarımız aracılığıyla takip ettik.

. 25 Kasım Açık Gazete / Varşova İklim Zirvesi’nden:

Varşova'da 2 hafta boyunca zirveyi izleyen programcımız Gökşen Şahin'le son bir değerlendirme yaptık:

İndirmek için: mp3, 16 Mb.

. Varşova İzlenimleri 9: Türkiye’nin pozisyonu üzerine / Ümit Şahin (25 Kasım 2013)

Türkiye’nin uluslararası iklim değişikliği politikalarıyla, daha doğrusu Birleşmiş Milletler zemininde süren müzakere süreciyle ilginç bir ilişkisi var. Bu ilişki tıpkı Avrupalı mıyız, Ortadoğulu mu; Batılı mıyız, Doğulu mu meselesinde olduğu gibi bir tür arada kalma -ya da dilerseniz özgünlük- durumuna işaret ediyor. Türkiye’nin bu durumu nereden kaynaklanıyor ve Varşova’da nasıl bir pozisyon aldı?

. Varşova hem gündem, hem de sonuçlarıyla bir ‘kayıp ve zarar’ zirvesi oldu / Semra Cerit Mazlum (24 Kasım 2013)

Zirveyi Varşova’da takip eden Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Semra Cerit Mazlum, sonucun büyük bir geri adım olduğu görüşünde.

. Varşova İklim Zirvesi Sona Erdi, Hayal Kırıklığı Baki Kaldı / Ümit Şahin (23 Kasım 2013)

11 Kasım’dan bu yana Polonya’nın başkenti Varşova’da devam eden BM İklim Zirvesi sona erdi. Taraflar, zirvenin başarıyla sona erdiğini ilan edebilecek kadar uzlaşmaya vardılar. Ancak özellikle iklim değişikliği konusunda radikal adımlar atılmasını bekleyen en az gelişmiş ülkelerin ve sivil toplum örgütlerinin hayal kırıklığını giderecek bir sonuç üretmekten uzak kaldı. 

. İklim değişikliği, ölüm kalım meselesi / Gökşen Şahin (23 Kasım 2013)

İklim değişikliği müzakereleri ikinci haftasının sonuna geldi. Türkiye ise bu müzakerelerde ilginç bir rol oynuyor. Neredeyse hiç konuşmuyor. Neden konuşmadığını anlamak mümkün değil, zira kendisini ilgilendiren onlarca şey aynı anda oluyor.mp3, 11.2 Mb

. 22 Kasım Açık Gazete / Varşova İklim Zirvesi’nden:

İklim Zirvesi'nin sonuna yaklaşırken Varşova'da bulunan programcımız Gökşen Şahin Açık Gazete'ye bağlandı. Zaman daralırken hâlâ somut bir sonuç çıkacakmış gibi görünmeyen zirveyi dün tüm sivil toplum çrgütleri ortak bir basın açıklaması yaparak zirveyi terkettiler.

İndirmek için:

. Varşova İzlenimleri 8: Japonya’nın Fukuşima bahanesi gerçekleri yansıtmıyor / Ümit Şahin (22 Kasım 2103)

Varşova’da dünya öyle iddia ettikleri gibi gelişmiş ülkeler-gelişmekte olan ülkeler diye ikiye bölünmüş falan değil. Ulusal çıkar egoizmi sınır da, bayrak da tanımıyor.

. Ve sivil toplum delegeleri kendi haline bıraktı: "Kirletenler konuşuyor, biz çıkıp gidiyoruz." / Ümit Şahin (21 Kasım 2013)

Sivil toplum örgütleri Varşova iklim zirvesini topluca terk etti. İklim zirveleri tarihinde sivil toplum örgütleri bu düzeyde büyük bir tepkiyi ilk kez gösteriyor.

. Varşova İzlenimleri 7: İklim politikalarında en önemli sorun demokrasi eksikliği / Ümit Şahin (21 Kasım 2013)

BM İklim Zirvesi’nin (COP 19) ikinci haftasında müzakerelerdeki kritik noktalar iyice netleşti. Tarafların rolleri de öyle… Dün öğleden sonra yüksek düzey oturumunun açılışında BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon‘un yaptığı konuşma, beklendiği gibi, son derece heyecansızdı.

. 21 Kasım Açık Gazete / Varşova İklim Zirvesi’nden:

Gökşen Şahin Varşova'dan gelişmeleri aktarıyor.

İndirmek için: mp3, 8.2 Mb

. Gelişmekte olan ülkeler müzakereleri terk etti / Ümit Şahin (20 Kasım 2013)

Bu geceyarısı 3:55'de, 130'dan fazla ülkeden oluşan gelişmekte olan ülkeler grubu G77+Çin, iklim değişikliğinden kaynaklanan kayıp ve zararlara teminat getirilmesine dair mekanizmayla ilgili müzakereleri terk etti.. Açık Yeşil 20 Kasım 2013 Açık Yeşil'de Varşova İklim Zirvesi'nden Ümit Şahin'le telefon bağlantısı.

İndirmek için: mp3, 26.8 Mb.

. Motoru olmayan son model arabalar / Gökşen Şahin (20 Kasım 2013)

İklim zirvesinde bu hafta en kritik kararlar görüşülecek. Müzakere salonunun dışında ise, Polonya hükümeti, ilk defa büyük kömür şirketlerinin katıldığı "İklim ve Kömür Zirvesi" düzenliyor. Tam o sırada...

. 20 Kasım Açık Gazete / Varşova İklim Zirvesi’nden:

Gökşen Şahin Varşova İklim Zirvesi'nin başından beri her sabah olduğu gibi bu sabah da Açık Gazete'ye Varşova'dan bağlandı ve gelişmeleri aktardı:

İndirmek için: mp3, 16.7 Mb.

. Varşova izlenimleri 6: Figueres’in yanlış stratejisi uluslararası iklim politikalarını tehlikeye atıyor / Ümit Şahin (19 Kasım 2013)

Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliğiyle ilgili kurumu ve iklim zirvelerinin ev sahibi UNFCCC‘nin en üst düzey yöneticisi olan Christiana Figueres’in İklim ve Kömür Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşma uluslararası iklim değişikliği politikalarında yanlış bir stratejiyi temsil ediyor.

. 19 Kasım Açık Gazete / Varşova İklim Zirvesi’nden:

Gökşen Şahin iklim zirvesinde üst düzey görüşmelerin başlayacağı bugün de Varşova'dan Açık Gazete'ye bağlandı. Konferans salonlarında ve sokakta neler olduğunu bizimle paylaştı. Konferans binasının girişinde yapılan kömür karşıtı protestodan ve BM İklim Değişikliği Sekreteryası'ndan Christiana Figueres'in kömür sektörüne yönelik yaptığı eleştirel ve BM yetkilisi için sert sayılabilecek konuşmasının içeriğini aktardı.

İndirmek için: mp3, 16 Mb.

. 18 Kasım Açık Gazete / Varşova İklim Zirvesi’nden:Programcımız Gökşen Şahin iklim zirvesinde ikinci haftaya başlarken olan biteni özetledi:

İndirmek için: mp3, 16.6 Mb.

. Önde gelen 27 bilim insanından ortak bildiri: Temiz, verimli, düşük karbonlu kömür diye bir teknoloji yok! / Ümit Şahin (18 Kasım 2013)

Avrupa İklim Vakfı, ECF’in bu sabah Varşova’da, iklim zirvesine paralel olarak düzenlenen kömür zirvesinin yapıldığı Polonya Ekonomi Bakanlığı binasının karşısındaki Sheraton otelinde düzenlediği basın toplantısında konuşan eski IPCC 2. Çalışma Grubu başkanı Dr. Bert Metz, önde gelen 27 bilim insanının imzaladığı bir bildiriyi açıklayarak, kömür endüstrisinin yüksek verimli kömür iddialarının gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

 

. Kömür zirvesi yapılan Polonya Ekonomi Bakanlığı’nda eylem: Polonya’yı kömür şirketleri mi yönetiyor?

Bu sabah 8:00'e doğru, Polonya’nın başkenti Varşova’nın merkezindeki Trzech Krzyzy meydanından geçenler Ekonomi Bakanlığı binasının ön yüzünde dev bir pankartla karşılaştılar. Pankartta “Polonya’yı kim yönetiyor? Kömür endüstrisi mi, halk mı?” yazıyordu.

. Varşova İzlenimleri 5: Birinci haftanın sonunda iklim müzakerelerinde durum / Ümit Şahin (16 Kasım 2013)

Polonya’nın başkenti Varşova’da devam eden BM iklim müzakereleri COP 19, birinci haftasını doldurdu. Birinci haftanın sonunda taraflar arasındaki müzakerlerde hangi noktalar ön plana çıktı ve ne noktaya gelindi, özetlemeye çalışalım.

. Kendini kandırma algoritması / Gökşen Şahin (15 Kasım 2013): Müzakere salonlarında hâkim olan ve neredeyse 20. Yılına girecek “kendini aldatma algoritmasını” anlatmak isterim.

. Varşova İzlenimleri 4: Avustralya iklim düşmanlığında liderliğe koşuyor / Ümit Şahin (15 Kasım 2013)

Avustralya, Birleşmiş Milletler’in 19. İklim Zirvesi COP 19'un ilk dört gününde günün fosili ödülünü üç kez kazandı (ikinci gün ödülü Türkiye ile paylaşmıştı, hatırlayacaksınız).

. 15 Kasım Açık Gazete / Varşova İklim Zirvesi’nden:

Programcımız Gökşen Şahin Varşova'dan Açık Gazete'ye bağlandı. İklim zirvesinde 1 hafta geride kalırken ne durumdayız? 

İndirmek icin: mp3, 10.9 Mb.

. 14 Kasım Açık Gazete / Varşova İklim Zirvesi’nden:

Açık Gazete'de Varşova’da bulunan programcımız Gökşen Şahin’le bağlantı.

Müzakereler devam ederken Türkiye'nin dün günün fosili seçilmesini ve gerekçesini,  Filipinler’de yaşanan tayfunun bir iklim felaketi olarak boyutlarını ve bunun zirveye nasıl yansıdığını, Filipinler delegesi Yeb Sano'nun açlık grevini ve dayanışma oruçlarını konuştuk.

İndirmek icin: mp3, 11.9 mb.

. Ekonomi Ekoloji’de 14 Kasım 2013 tarihli programda Mahir Ilgaz ve Pelin Cengiz 350.org 350.org/ Doğu Asya Koordinatörü Zephanie Danieles’e telefonla bağlanarak Filipinler’deki durumu ve yaşanan felaketin etkilerini, boyutlarını konuştular. Zephanie Danieles, “Yaşanan bu büyük felaketin ardından tüm dünyada iklim felaketini önleyebilmek için şimdi Haiyan’dan iki kat daha kuvvetli olmalıyız,” dedi.

 

. Türkiye Varşova'da 3. Kez Günün Fosili Ödülünü Kazandı: Yeşil Dalga’da (14 Kasım 2013)

19. Uluslararası İklim Zirvesi’ni izlemek üzere Varşova’da bulunan programcımız Gökşen Şahin’e bağlandık. Dün Varşova’da Türkiye’nin aldığı günün fosili ödülünü ve neden bu ödüle layık görüldüğünü konuştuk. Günün Fosili ödülü Climate Action Network adlı grup tarafından iklim görüşmelerinde süreci tıkayan ülkelere veriliyor.

. Suç ve Ceza / Mahir Ilgaz (14 Kasım 2013)

Suç ortada. Filipinler insan yapımı bu felaketle uğraşırken, bunun baş sorumlusu devletlerin temsilcileri Varşova’da vakit harcıyorlar. Türkiye gibi bazıları ise Varşova’ya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkili göndermeye tenezzül dahi etmiyor.

. Varşova İzlenimleri 3: Polonya iklim zirvesi düzenlemeye neden bu kadar meraklı? / Ümit şahin (14 Kasım 2013)

Birleşmiş Milletler 19.İklim Zirvesi (COP 19) Varşova’da devam ediyor. Ancak aynı yerde, paralel olarak yapılacak bir başka zirveye de birkaç gün kalmış durumda. Zirvenin tam ismi “International Coal and Climate Summit”. Yani Uluslararası Kömür ve İklim Zirvesi. Web sitesine bakarsanız zirvenin altbaşlığının “Clean coal technologies, opportunities and innovations” olduğunu göreceksiniz.

. İklim görüşmeleri ve dünyanın geleceği / Levent Kurnaz (13 Kasım 2013)

Filipinler'deki tayfun felaketi ardından umudumuz, bu felaketlerin iklim değişikliği ile olan ilgilerinin ortaya konarak iklim değişikliğini durdurmak yolunda adımların atılması. Bu adımları atabilmek için gerekli olan teknolojiye sahibiz, maddi açıdan da kazançlı çıkabileceğimiz pek çok çözüm mevcut. Gerekli olan tek şey, içinde yaşadığımız sistemi gelecekte sürdürebileceğimiz bir sistem haline dönüştürme arzusu.

. Varşova İzlenimleri 2: Gelişmiş ülkeler iklim felaketlerinin ahlaki sorumluluğunu alacak mı? / Gökşen Şahin (13 Kasım 2013)

Şimdi nefesinizi yavaşça bırakın. Tekrar tebrikler! Siz, dünya üzerinde insan türü var olduğundan beri ilk defa bu kadar çok karbondioksit soluyan insan neslisiniz!

. Varşova İzlenimleri 2: Gelişmiş ülkeler iklim felaketlerinin ahlaki sorumluluğunu alacak mı? / Ümit Şahin (13 Kasım 2013)

Filipinler’de yaşanan, bildiğimiz dünya tarihinin belki de en büyük iklim felaketi, 98 milyon nüfuslu ülkede 4 milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık 12 milyon insanı etkilemiş durumda. Bu “talihsiz tesadüf” nedeniyle gelişmiş ülke temsilcilerinin canlarının sıkıldığını tahmin etmek zor değil.

. Açık Yeşil’de (13 Kasım 2013) programcımız Ümit Şahin telefonla bağlanarak Varşova’da iklim zirvesinin ilk günlerinden izlenimlerini paylaştı. Filipinler’deki tayfunun bu zirveye gerçek anlamda damgasını vurduğunu ve bunun da zirveyi sessiz sedasız geçiştirmek arzusunda olduğu belli olan resmi yetkililerin canını epey sıktığını söyledi.

  

. Varşova izlenimleri 1: Filipinler'de Yaşanan Felaket İklim Zirvesine Damgasını Vuruyor / Ümit Şahin (12 Kasım 2013)

Varşova'da başlayan 19. İklim Zirvesi'nin ilk gününde, 2 gün önce 10 bine yakın kişinin ölümüne neden olan Haiyan tayfununun vurduğu Filipinler’in delegesi Yeb Sano yaptığı konuşmada yaşanan felaketin iklim değişikliğiyle doğrudan ilişkili olduğuna vurgu yaparak Varşova'da bu konuda somut bir sonuç çıkana dek açlık grevine başladığını duyurdu.

.11-13 Kasım arasında  Varşova’dan Açık Radyo programcısı Gökşen Şahin’le yaptığımız  bağlantıları ve Zirve’nin açılışında Filipin delegesi Naderev (Yeb) Sano’nun, Filipinler’de yaşanan felaketin iklim değişikliğiyle doğrudan ilişkili olduğuna vurgu yaparak Varşova'da bu konuda somut bir sonuç çıkana dek açlık grevine başladığını duyurduğu son derece etkileyici konuşmasını dinlemek için tıklayın.