Şubat 2013

-
Aa
+
a
a
a

Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık

Şubat 2013

İndirmek için: mp3, 8.6 Mb.

Toprak artık kabul etmiyordu. Tuz kokmaya başlamıştı. Toprağın reddiyesi, üzerinde yaşayanlara da yansıyor, 2013’ü tümüyle içine alacak olan reddediş hali, daha Şubat’ta ilk belirtilerini göstermeye başlıyordu.

Türkiye, İzmir Gaziemir’de kurşun üreten bir fabrikanın neden olduğu radyoaktif maddelerin ortaya çıkmasıyla yaşanan çevre skandalı ile sarsılırken, Avrupa sığır diye yediği etin at eti olduğunu anlayınca ne diyeceğini de, ne yiyeceğini de şaşırıyordu.

Sıcaklık seviyelerindeki iki derecelik artış, yağışın katlanması ve nem oranındaki yükselmesi ile ortaya çıkan yeni mantar türü, kahvesiyle meşhur Guatemala’da kahve üretimini düşürüyor, kahvesini şekerli içenlere ise kötü haber Uluslararası Şeker Hastalığı Birliği’nden geliyordu.

Birlik, iklim değişikliği yüzünden taze gıda üretiminin azaldığını, işlenmiş gıda ürünleri talebinin arttığını, böylece obezite ve şeker hastalığının yaygınlaştığını bildirdi.

İçecek bir su kalmıştı, o da NASA’nın son raporu ile boğazda kalıyordu.

NASA, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgede tatlı su kaybının alarm verici düzeyde olduğunu açıkladı. Sebep? Ortadoğu’da kötü yönetimler, yeraltı suyuna artan talep ve 2007’den beri süregelen kuraklığın etkisiyle neredeyse Lut Gölü büyüklüğünde tatlı suyun ebediyen kaybı...

Yaşanmakta olan durumu gören ABD yönetimi bir ilke imza atarak,  iklim değişikliğini yüksek risk kategorisine soktu: İklim değişikliği nihayet dolaptan çıkıyordu artık. Türkiye’de ise müteahhit Ali Ağaoğlu bir üniversite tarafından yılın en çevreci işadamı seçilirken, Başbakan Tayyip Erdoğan, "otoyollar, köprüler meselesini tekrar masaya yatıracağız. Daha yüksek beklentimiz var!" diyordu.

Tepeden inme beklentilere karşı tabandan tepeye de bir hareket vardı. Şubat ayı ile birlikte isyan havası topraktan insana da yansımaya başladı.

ABD’nin önde gelen çevre örgütlerinin temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 50 iklim aktivisti Beyaz Ev önünde tutuklanıyor, Çanakkale köylüleri yaşadıkları bölgeye kül depolamak isteyenleri, Mersinliler termik santral yapmak isteyenleri köylerine sokmuyordu!

İsyan hali emekçilere de yansımıştı. Almanya'da ücretlerinin artırılmasını isteyen binlerce kamu çalışanının birçok eyalette iş bırakarak gittikleri grevi, Lübnan Kamu Çalışanları Sendikası’nın düzenlediği grev izliyor, Hindistan’da toplu iş bırakmalar yaşanıyor, ve fakat mesela BBC çalışanlarının grevi yüzünden haberlerde bu durum görülemiyordu.Peki İsyan etmemek mümkün müydü? Yaşayan her dört çocuktan birinin yoksul ya da yoksulluk tehdidi altında olduğu Avrupa’da Gıda Yardımı Fonu'nda kesintiye gitme planı tepki çekiyor, krizden en derin etkilenen Yunanistan’da yüzde 26.8 ile Avrupa'nın en yüksek işsizlik oranına ulaşılıyordu. Diğer kriz mağduru İspanya’da İberia havayolu şirketi, 3 bin 800 kişiyi işten çıkaracağını açıklayınca çalışanlar grev kararı aldı. 236 uçak seferi iptal edildi.

Bu esnada aynı gezegende Hindistan'lı bir iş adamı, kendine 226 bin dolar değerinde altın gömlek tasarlatıyordu.

 

 

Şubat ayının en ünlü isyan edeni ise, zihin ve beden sağlığını korumakta zorlandığı için istifa ettiğini söyleyen Papa 16. Benedikt oldu. Söylenti boldu ama, 500 küsur yıldan beri görülmüş ilk papa istifasının nedeni muamma olarak kalacaktı.

Arap isyanlarının kıvılcımını çaktığı Kuzey Afrika ülkesi Tunus’ta ise gündem cinayetler üzerine inşa edilmek zorunda bırakılıyordu. Orta Doğu’da iki yıldır yaşanan altüst oluşta hep ‘olumlu’ sembol olan Tunus’un başkentinde sol görüşlü muhalif politikacı Şükri Belıyd’ın evinin önünde vurularak öldürülmesi coğrafyayı derinden sarstı  ve halihazırda varolan soru işaretlerine yenilerini kattı.

Türkiye’de PKK ile yapılan ateşkesin ve barış havasının solunmak istendiği günlerde BDP milletvekillerinin yaptığı Türkiye gezileri gündemin ana maddelerinden birini oluşturdu. Çorum valisini ziyaret eden vekiller, “Çiçeklerle karşılanmak güzeldi” dedilerse de, hemen sonra geçtikleri Sinop’ta araçları parçalandı. Samsun’da saldırganların otellerine girme teşebbüsü üzerine Trabzon gezisi iptal edildi.

Şubat ayında, Suriye’deki cehennemî iç savaş, sınırlarından taşmak üzere olduğunun sinyallerini veriyordu. İsrail Şam’a hava saldırısı düzenledikten sonra vatandaşlarına ücretsiz gaz maskesi dağıtıyor, Cilvegözü Sınır Kapısı yakınlarında Suriye plakalı bir aracın patlamasının ardından da TSK yeni koruyucu kıyafetlerin teslim edileceğini açıklıyordu.

Asıl gerginlik Suriyeli çocukların hayatında yaşanıyordu. UNICEF  sadece Humus'ta 210 bin çocuğun acil insani yardıma ihtiyacı olduğunu ve çocukların çoğunda stres bozukluğu belirtileri görüldüğünü bildirdi. 

Cüce Şubat savaş, iç savaş, patlama ve çatlamalarla dolu geçti: Afganistan, Pakistan ve Irak’ta bombalı saldırılar olanca vahşeti ile sürerken Fransa Mali’yi bombalamaya devam ediyordu. Türkiye’deki savaşı bitireceği söylenen İmralı görüşmelerinin tutanaklarının Milliyet gazetesi’nde yayımlanması ise basına karşı savaşın pek bitmediğini gösterecekti.

***

Ayın Sözü:

 

Yaratmak direnmektir, direnmek yaratmaktır."

 

95 yaşında hayatını kaybeden direnişçi, diplomat, yazar, insan hakları aktivisti ve yüzbinlerce kişiye esin kaynağı olan Stéphane Hessel, direnmekle geçen ömrünü özetliyor. (Kaynak: BBC)

Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık