Sınır Tanımayan Gazeteciler'le Basın Özgürlüğü ve Bilgi Edinme Hakkı Üzerine

-
Aa
+
a
a
a

Açık Dergi’de Reporters sans Frontieres'in (Sınır Tanımayan Gazeteciler) Avrupa'da dolaşımdada olan “Anything to Say” sergisini ve son DİHA baskınları vesilesiyle de basın özgürlüğü ve bilgi edinme hakkı üzerine konuştuk. Açık Dergi için Sınır Tanımayan Gazeteciler’den Michel Boissier ile Alara Kuşet Paris’te görüştü.

 

 

İndirmek için: mp3, 15.4 Mb.

30 Eylül 2015 tarihinde Açık Radyo’da Açık Dergi programında yayınlanmıştır.

Açık Dergi Söyleşileri’nin podcast servisine ulaşmak için tıklayın.

***

Anything to Say? Snowden, Assange ve Manning'i temsil eden gerçek boyutlarındada üç bronz heykel ve dört bronz sandalyeden oluşan bir gezici enstalasyon.

Sergi'nin en son halini burada görebilirsiniz.

Sınır Tanımayan Gazeteciler'in Paris’te serginin açılış töreninde yaptığı konuşmadan şu bölümü de not etmek isteriz:

 

"Böylesi bilgi sızdırma müdahaleleri konusunda hukuki olarak gelişmeler yaşandı geçtiğimiz yıllarda.

Uluslararası olarak şirket yolsuzlukları, ekolojik krizler ve sağlık konularda bilgi sızdıranların korunması konusunda bir mütabakat oldu.  BM ülkelerinin üçte biri bu konuda hassas. Lakin sızıntı konusu devletle, milli güvenlikle ilgiliyse bu koruma ortadan kalkmakta, bilgi sızdıranları koruma, ikinci plana düşmektedir. Biz STG olarak uluslararası ve ulusal bağlamda, koruyucu metinlerin altına imza atılması gerektiği düşünüyoruz. Hak ve hukuk çerçevesinde korunma ve sığınma hakkı tanınmalı. Zira bu bilgi sızdıranlar, bizleri uyaranları koruyarak, gelecekte böyle hareketlerde bulunmak isteyenlere de bir mesaj vermiş oluyoruz. Bu önemdeki bilgileri kamuoyuna sızdırdıkları takdirde hak ve hukuk çerçevesinde koruyabileceğimizi olur da bunu yapamazsak da onlara sığınacakları bir yer olacağını garanti etmiş olacağız.”

Ayrıca DİHA ve Kürt basınında yönelik gözaltılara ek olarak bir de şöyle bir bilgi verelim: “Basın özgürlüğünün ayaklar altında olduğu Türkiye’de Ekim ayı gazetecilerin adliye koridorlarını dolduracağı bir ay olacak. 1 Ekim’den 22 Ekim’e kadar neredeyse hergün bir gazeteci mahkemelerde ifade verecek.” (Kaynak: Türkiye Gazeteciler Sendikası)