Semiha Es Uluslararası Kadın Fotoğrafçılar Sempozyumu ve "İkinci Göz: Türkiye'den Kadın Fotoğrafçılar" Sergisi

-
Aa
+
a
a
a

 

Hikâyenin Kadın Hali’nde İstanbul Kadın Müzesi'nin kurucularından ve müzenin küratörü sosyolog Meral Akkent'le Semiha Es Uluslararası Kadın Fotoğrafçılar Sempozyumu'nu  ve “İkinci Göz: Türkiye’den Kadın Fotoğrafçılar” sergisini konuştuk.

İndirmek için: mp3, 50.4 Mb

14 Kasım 2013 tarihinde Açık Radyo’da yayınlanmıştır.

Hikâyenin kadın Hali’nin podcast servisine ulaşmak için tıklayın.

Semiha Es-Uluslararası Kadın Fotoğrafçılar Sempozyumu; İstanbul Kadın Müzesi (İKM), Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (KOÇ-KAM) ve Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu’nun, ortak çalışmasıyla 28-30 Kasım 2013 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek.Türkiye’nin ilk kadın gezi ve savaş fotoğrafçısı Semiha Es anısına düzenlenen sempozyumun paralel etkinliği olarak “İkinci Göz: Türkiye’den Kadın Fotoğrafçılar” başlıklı bir fotoğraf sergisi de ziyarete açılacak.

İstanbul Kadın Müzesi’nin (İKM) “Kadın Kültür Mirası” etkinlikleri çerçevesinde 28-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “Semiha Es Uluslararası Kadın Fotoğrafçılar Sempozyumu,” foto muhabiri olarak Kore Savaşı’na giden ve 2012 yılında hayatını kaybeden Türkiye’nin ilk kadın gezi ve savaş fotoğrafçısı Semiha Es anısına düzenleniyor.

“Semiha Es” belgeselinin gösterimiyle başlayacak olan Sempozyum, Cezayir Toplantı Salonu’nda yapılacaktır. Sempozyum, İstanbul Kadın Müzesi (İKM), Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM), Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu’nun ortak çalışmasıyla gerçekleştiriliyor.

Sempozyumda, 21. yüzyılda kadın fotoğrafçıların fotoğraf dünyasındaki yerleri, katkıları ve fotoğrafa hakim bakışın toplumsal cinsiyet perspektifinden nasıl sorgulandığı gibi genel başlıklar, savaş, kadın bedeni, şiddet, hafıza, belgesel ve sanat fotoğrafı gibi konuları içeren paneller ve yuvarlak masa oturumlarında tartışılacaktır.

Fotoğraf dünyasının 14 önde gelen ismi katılıyor:

Kadın fotoğrafçıların fotoğraf dünyasındaki yerleri ve katkılarının ele alınacağı Sempozyuma; Ami Vitale, Yunghi Kim, Diana Blok, Vera Lentz, Heidi Levine, Mitsu Maeda, Shadi Ghadrian, Lucia Nimcova, Lucy Azubuike,  Tzeli Hadjidimitriu, Eman Mohammed Darkhalil, Fatou Kande Songhar, Lynsey Addario, Nomusa Makhubu olmak üzere farklı ülkelerden 14 kadın fotoğrafçı ile belgesel fotoğraf editörü ve stratejist Ayperi Karabuda Ecer ile Magnum, Firecracker’dan Fiona Rogers katılıyor.

Türkiye’den Ahu Antmen, Laleper Aytek, Silva Bingaz, Melisa Önel, Sebla Selin Ok, Bikem Ekberzade, Serra Akcan, Gülşin Ketenci, Şenay Öztürk ve Şehlem Sebik’in yer aldığı Sempozyumda, Feride Çiçekoğlu, Gamze Toksoy, Zeynep Devrim Gürsel, Asena Günal ve Ayşe Gül Altınay moderatör olarak görev alıyor. Ayrıca genç kadın fotoğrafçılardan Begüm Koçum, Cemre Yeşil, Dilara Arısoy, Pınar Gediközer, Larissa Araz, Zeynep Kayan, Senem Sinem ile Gözde Türkkan da Sempozyum katılımcıları arasında bulunuyor.

 

Yunanistan Boşkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde bir fotoğraf sergisi

Sempozyumun paralel etkinliği olarak düzenlenen “İkinci Göz: Türkiye’den Kadın Fotoğrafçılar” başlıklı sergi 29 Kasım’da Yunanistan Başkonsolosluğu’nun İstiklal Caddesi üzerindeki sergi mekânı Sismanoglio Megaro’da ziyarete açılacak. Türkiye basınının ilk kadın gezi ve savaş fotoğrafçısı Semiha Es’e armağan olarak düzenlenen sergide Semiha Es’in çeşitli ülkelerde ve dönemlerde çektiği otuza yakın fotoğrafı ve Türkiye’nin yaşayan kadın fotoğrafçıların yapıtlarından bir seçki ziyarete açılacaktır. Sergi, Türkiye’de önemli bir bilgisel ve sanatsal birikim oluşturan kadın sanatçı potansiyelini görünür kılmayı; günümüze değin yoğun bir üretim içinde olan kadın fotoğrafçıları ve fotoğrafı sanatsal bir ifade biçimi olarak kullanan kadın sanatçıları tanıtmayı ve bu fotoğrafçıların fotografik ifadenin öznelleşmesi sürecindeki katkılarını ortaya koymayı hedefliyor.  Ahu Antmen ve Laleper Aytek’in küratörlüğünde hazırlanan ve 5 Ocak 2014 tarihine kadar ziyarete açık olacak olan sergide yer alan eserler kitap olarak da yayınlanacak.

Caz piyanisti ve besteci Ayşe Tütüncü, İstanbul Kadın  Müzesi sürekli sergisinin fotoğraf  kategorisindeki dört  fotoğrafçı anısına (Naciye Hanım, Maryam Şahinyan, Semiha Es ve Eleni Küreman), hikayelerinden esinlenerek bestelediği eserini ilk kez  “İkinci Göz: Türkiye’den Kadın Fotoğrafçılar” sergisinin açılış kokteylinde Sismanoglio Megaro’da çalacak.

Ana sponsorluğunu Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, İstanbul Kadın Kültür Vakfı, Açık Toplum Vakfı ve Chrest Vakfı’nın üstlendiği sempozyumun diğer destekçileri ise Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu, Rafineri, Zarakol İletişim Hizmetleri, Borusan Holding, Leyla Alaton, Cezayir, Nomade Otel, Crowne Plaza Harbiye, Fotopro/SIGMA, İstanbul Modern Sanatlar Müzesi/Eczacıbaşı Holding, Fotoğrafevi, Yapı Kredi Bankası Koç Üniversitesi Şubesidir.