'Herkesin İşleneceğini Bildiği Bir Cinayetin Öyküsü'

-
Aa
+
a
a
a

 

 

 

 

16 Mayıs 2014

Can kaybının 284 olarak açıklandığı, madende kalan canlardan umut kesildiği 16 Mayıs günü Soma maden faciasını çeşitli programlarımızda farklı yönleriyle ele almaya devam ediyoruz: İş güvenliği, işçi sağlığı, işverenin ihmalleri ve sorumlulukları, sermayenin doymak bilmeyen kâr hırsı, verimlilik adına emek hırsızlığı, büyüme adına insan ve doğa düşmanlığı, Türkiye’nin olmayan iş güvenliği politikası ve kömüre dayalı enerji politikası, iktidarın savunma refleksleri... ve bütün bunları altında konuşabileceğimiz tüm dünyayla aynı anda başımızda bulunan ortak bela: Kapitalizm ve neoliberal politikalar.

Bugünkü Açık Gazete: Soma

İndirmek için: mp3, 98.8 Mb

Dün İnceden Kültür'de  Soma maden faciası nedeniyle özel bir program yaptık. Bu programda gazeteci ve yazar Ümit Kıvanç’ın madenleri ve maden işçilerini eksene oturtarak, kapitalizmin tarihi hakkında yaptığı “vicdan ve serbest piyasaya dair” bir film olan 16 Ton belgeselinden pasajlar dinledik. Öncesinde de Ümit Kıvanç’la Soma’da yaşanan facia ve madencilik hakkında konuştuk. Dinleyin:

***

15 Mayıs 2014

Şu ana kadar 282 işçinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasını çeşitli Bu gün Açık Gazete’nin tamamı Soma’ya ayrılmıştı.

İndirmek için: mp3, 109 Mb.

. Ekonomi Ekoloji'de Pelin Cengiz ve Serkan Ocak önce Soma'da bulunan gazeteci Mehveş Evin'le konuştular. Mehveş Evin, madendeki durum, işçilerin yakınlarının bekleyişi, Cumhurbaşkanı'nın ziyareti nedeniyle duran kurtarma çalışmaları hakkında izlenimlerini aktardı. Programa telefonla katılan Mahir Ilgaz da  350.org'un dün hükümete hitaben başlattığı kömüre ve diğer kirli enerjilere dayalı enerji politikalarına son vermeye çağıran "Yeter!" kampanyası hakkında bilgi verdi.

İndirmek için: mp3, 26.7 Mb.

. Yeşil Dalga'da ise Prof. Dr. Ali Osman Karababa ile madenlerin halk sağlığına etkilerini konuştuk.

İndirmek için: mp3, 23.5 Mb.

. Hikâyenin Kadın Hali’nde bugün 1 Mayıs tarihli programımızı tekrar yayınladık, zira 2 hafta önceki programımızda tam da bugün konuşmamız gereken şeyleri konuşmuştuk: Aslı Odman, Çevre Mühendisi Beyza Üstün ve Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu'ndan ve Mimar Sinan Üniversitesi Şehir Bölge Planlama Bölümü Araştırma Görevlisi, 1 Umut Derneği gönüllüsü Kumru Çılgın’ı konuk etmişti. "28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatlarını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü"nü vesilesiyle, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin teorik arka planını hazırladığı, vicdan ve adalet nöbeti tutan ailelerin, 1 Umut Derneği’nin katkılarıyla İstanbul Tabip Odası’nda yapılan "Kalkınma ve Kıyım : Doğa, Kent ve İnsan Nereye?" konulu paneli konuşmuştuk.

***

Dün 14 Mayıs 2014’te

. Açık Gazete, Açık Yeşil, Metropolitika

. Altın Saatler 

. ve Meo Voto

Soma’ya ayrılmış özel programlardı.

Açık Radyo’da, iş güvenliği, işçi sağlığı ve işçi hakları Soma faciasından önce de daima üzerinde durduğumuz bir konu. Örneğin:

. Önce Sağlık’ta İTÜ İnşaat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Yapı İşletmesi Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı’ydı. "Herkesin İşleneceğini Bildiği Bir Cinayetin Öyküsü: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğine Sınıfsal Bir Bakış" başlıklı kitabından yola çıkarak işçi sağlığı ve iş güvenliği hakkında konuştuk. Kitabın tanıtımından bir cümle ise şöyle: “İşçi ölümleri, yaralanmaları, işyerleri kaynaklı hastalıklar olmadan kapitalizmin kendisini yeniden üretmesi mümkün değildir.”

Açık Radyo’nun, bu programların tümünü istediğiniz yer ve zamanda takip edebileceğiniz podcast servisine ulaşmak için tıklayın.