Hemen Şimdi!

-
Aa
+
a
a
a

Hemen Şimdi'nin ve Gezegenin Geleceği'nin geçmiş bütün programlarına ulaşmak için tıklayın. 

22 Şubat 2013

 

Merhaba, haftanın sonuna geldik bile...Çarşamba günü !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali kapsamında Change.org’un düzenlediği workshopa katılım çok yüksekti, salon doldu taştı. SALT Beyoğlu Açık Sahne’de gerçekleşen etkinliğin bir bölümünde Change.org’un nasıl çalıştığını ve hangi adımlardan geçerek online imza kampanyalarının oluşturulduğunu izleyerek öğrenenler etkinliğin ikinci yarısında kampanyacılığa adım attılar. Önce salonla hep beraber fikirler toplandı ve bizi en çok rahatsız eden, değişmesini isteyeceğimiz konular nedir sorusuna verilen cevaplar alt alta sıralandı. Ardından kendi aralarında öbekleşip bir araya gelen katılımcılar seçtikleri konuyu bir imza kampanyasına dönüştürmek için kafa yormaya başladı. Ulaştırmadan engelli haklarına, kadına şiddetten çevre konularına ve eğitime kadar farklı başlıklar altında 10 grubun çalışmasıyla bir saatin sonunda SALT Beyoğlu salonu fikir tartışmaları ve imza kampanyası stratejisi sözcükleriyle doldu.  Bu fikirlerin ve kampanyaların henüz olgunlaşmak ve yeniden düzenlenmek için çok vakti olmadı ancak toplumsal ve çevresel değişim için pek çok kampanya yolda görünüyor.

 

!f etkinliğinden arda kalan kampanyalar arasından ilki güzel bir grubun bir araya gelmesi ile Cem Kitapçı adına başlatılan kampanya. Başbakanlık’a ve TOKİ’ye yönelik başlatılan kampanya Maslak’taki Harp Akademileri arazisinin yeşil kalmasını talep ediyor. Maslak’ta her gün önünden geçip gittiğimiz Harp Akademileri arazisinin “İstanbul'un en büyük yeşil alanı olduğunu ve buranın İstanbul’un nefes alması için park olarak kalması ve halka açılması gerektiğini söylenen Cem’in ve grup arkadaşlarının !f etkinliği atölyesinde başlattığı kampanyası hakkında detaylı bilgi almak isterseniz, www.change.org/İstanbulHarpAkademisi adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

!f Film Festivali kapsamında SALT’ta buluşan katılımcılardan çıkan bir diğer kampanya fikri ise yenilenebilir enerji üzerine kurulu. Beş kişinin katıldığı bir çalışmanın ardından Barış Eceçelik adına Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’ne yönelik başlatılan kampanyanın talebi kirli enerji kaynaklarının yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının tercih edilmesi.Enerji tasarrufu, çevre kirliliğini minimuma indirmek, iklim değişikliğinin önüne geçmek ve sağlıklı yaşam hakkımızı korumak için yenilenebilir enerjiye yönelmemiz gerektiğini söyleyen Barış, ve grup arkadaşlarının imza kampanyasını incelemek isterseniz www.change.org/yenilenebilirenerji adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Bir diğer ekip çalışması ürünü kampanya da bir araya gelip çalışan bir grubun İstanbul’a Çık girişimi adına kampanya başlatmasıyla ortaya çıktı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e yönelik başlatılan kampanyanın talebi, Eminönü Meydanı’nda içinde engelli tuvaleti de bulunan bir umumi tuvaletin inşa edilmesi. Eminönü’nün ulaşım açısından İstanbul'daki kilit semtlerden biri olduğunu söyleyen kampanyacılar, deniz, tren ve karayolunun birleştiği bu noktanın engelli ve engelsiz kullanımına açık olmasının önemine dikkat çekiyor. 2009'dan beri İstanbul'a Çık! olarak düzenledikleri "engelsiz” gezilerde en çok karşılaştıkları sorunlardan birinin İstanbul'un merkezi noktalarında engelli tuvaletlerinin bulunmaması olduğunu, İstanbul'da kara, deniz ve raylı ulaşım sistemlerinin kesiştiği, kilit ulaşım noktalarından biri olan Eminönü'nde şu anda engellilerin de kullanabileceği kamuya açık bir tuvalet bulunmadığını söyleyen girişim, Fatih Belediyesi'nin İstanbul'daki diğer belediyelere örnek olarak Eminönü Meydanı'nda içinde engelli tuvaletinin de olduğu, çağdaş, hijyenik ve herkese açık bir tuvalet yapmasını talep ediyor. Engelli tuvaletinin yapılması gereken en temel ihtiyaçlardan biri olduğunu söyleyen kampanya hakkında daha fazla bilgi edinmek istersenizwww.change.org/EngelsizEminonu adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Etkinliğin en ilgi çekici anlarından biri ise, Beyoğlu Sineması’nın sahiplerinden Pervin Tan’ın katılımı ve kendi kampanyası hakkında duygularını paylaşmasıydı. Change.org ile nasıl tanıştığını, nasıl kullandığını ve kendi çabaları ile 5000’in üzerinde destekçiye nasıl ulaştığını paylaşan Pervin Hanım, katılımcılara geldikleri ve değişimi mümkün kılacak heyecana sahip oldukları için de ayrıca teşekkür etti. Pervin Hanım’ın kampanyası hakkında detaylı bilgi almak isterseniz, www.change.org/BeyogluSinemasi adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Bunlar, !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali kapsamında Change.org’un düzenlediği ve SALT Beyoğlu Açık Sahne’de gerçekleşen atölye çalışmasına katılımın somut sonuçlarından sadece bir kaçı....

 

Gelelim gündeme  ve gündemden çıkıp gelen kampanyalara. Bu kampanyaların biri son günlerin en çok bahsedilen konularından İtalyan Lisesi’nin satışa çıkarılması üzerine başlatılmış. İtalyan lisesi öğrencileri tarafından başlatılan kampanyanın ilk çıktığı nokta aslında Twitter olmuştu. Twitter’da #italyanlisesisatilamaz etiketiyle saatlerce gündemi meşgul eden ve ilgi çeken öğrenciler ve kültür sanata değer verenler buna ek olarak bir de Change.org kampanyası başlatmış. Satışın bir an önce durdurulmasını talep eden kampanyayı incelemek isterseniz, www.change.org/italyanlisesisatilamaz adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Bir kampanya da içme suları hakkında başlatılmış. Handan Saatçioğlu Gürses tarafından Sağlık Bakanlığı’na yönelik başlatılan kampanyanın talebi, su analiz ve denetimlerinin son satış noktasında yapılması. Suyun hepimiz için vazgeçilmez olduğunu ve şehir hayatında ihtiyacımız olan içme suyunu çoğu zaman satın aldığımızı söyleyen Handan, suyun sadece susuzluğumuzu gideren bir madde olmadığını, aynı zamanda vücudumuzun ihtiyacı olan mineralleri sağladığımızı, beslenmemizin temel öğelerinden biri olduğunu da hatırlatıyor. Oysa bizlerin su satın alırken bu vazgeçilmez mineraller ve aldığımız keyif dışında, insan sağlığına zararlı kimyasal maddeleri de aldığımızı söylüyor Hande. Bu sebeple suyun kalitesinin tespiti için su üreticilerinin tahlilleri suyun kaynağında değil müşteriye ulaşma aşamasında yani dağıtımdan sonra yapmasını talep eden Hande’nin kampanyasına katılmak isterseniz www.change.org/icmesuyu  adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

İstanbul’dan Zeliha Yıldırım tarafından başlatılan imza kampanyası, dizi ve reklamlarda çocuk oyuncuların kullanılmamasını talep ediyor. Bu yolla çocuk haklarının istismar edildiğini, çocuğa verilen bazı rollerin çocukların gelişim düzeylerine uygun olmadığını, senaryo ile bağlantılı olmayan, gereğinden fazla çocuk oyuncunun kullanıldığını, uzun süren çekimlerin yanı sıra gece çekimlerinin olabildiğini ve uzun süren yoğun çalışma temposunun çocukların eğitim yaşantılarını aksatabileceğini söyleyen Zeliha bu durumların yaşanmasına seyirci kalmak istemediğini ve bu yüzden harekete geçerek kampanya başlattığını söylüyor. İlgili kurumların konuyla ilgili düzenlemeleri yapmasını talep eden kampanyanı belki de en hızlı çözmesi gereken konu kampanyanın bir muhatabının olmayışı. Eğer ilgili kurumlar demek yerine tek bir kuruma bu taleple giderse Zeliha çok daha başarılı bir kampanyaya imza atabilir. Kampanya hakkında detaylı bilgi almak isterseniz, www.change.org/cocukoyuncu adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Her konuda yaşamı anlamlı kılan ve güzelleştirecek kampanyalar doğuyor ve toplum bilinci geleceğe ve güzele doğru şekilleniyor, siz de bu değişimin parçası olabilirsiniz. Zennube Ezgi Kaya ile beraber esenlikler diliyoruz.

  

 
 

Derleyen: Zennube Ezgi Kaya

Hemen Şimdi!'nin eski sayılarına ulaşmak için tıklayın.Hemen Şimdi!'nin podcast servisine abone olmak için tıklayın.