Haftanın Kitapları: 18.06.2012

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

Türkiye’de gündem sıkıntısı pek çekilmediği için olsa gerek, bazı gelişmeler yalnızca ilgili, nispeten dar bir çevre tarafından takip edilebiliyor. Uzun zamandır kitapları vasıtasıyla tanıdığımız Marksist sosyal bilimci David Harvey’in İstanbul ve Ankara’da verdiği konferanslar için de durum benzerdi, denebilir.

Harvey, Türkiye’deki konferanslarına 9 Haziran Cumartesi günü İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’ndeki “Kapitalizmin Krizi ve Kentsel Mücadele” başlıklı konferansla başladı. Bu konferans, 13 Haziran Çarşamba günü Ankara’da, ODTÜ Kültür Kongre Merkezi’nde tekrarlandı. Harvey’in 12 Haziran Salı günü İstanbul’daki ikinci konferansının başlığı ise, “Sermayenin Sınırları ve Antikapitalist Hareket”ti. Bu süreç içerisinde zaman zaman Harvey’in verdiği röportajları, Türkiye’ye yönelik gözlemlerini, uyarılarını ve konferanslara katılanların notlarını okuduk; sanırım önümüzdeki günlerde bu ziyaretin ayrıntıları derli toplu olarak da sunulacaktır.

İstanbul ve Ankara’da düzenlenen söz konusu konferansları daha da etkili kılan unsurlardan biri de, David Harvey külliyatının önemli bir kısmının Türkçeye çevrilmiş olmasıydı elbette, sunumlara vâkıf bir topluluk karşıladı David Harvey’i. Harvey’in kitapları ağırlıklı olarak Metis Yayınları ve Sel Yayıncılık tarafından yayımlanıyor…. Metis Yayınları en son, Harvey’in akademide yaklaşık kırk yıldır sürdürdüğü Kapital derslerinden hareketle ve öğrencilerinden gelen soru ve tepkileri göz önünde bulundurarak hazırladığı Marx’ın Kapital’i İçin Kılavuz kitabını yayımlamıştı (“İsyan Şehirleri: Şehir Hakkından Kentsel Devrime” kitabının da bu yılki yayın programında olduğunu açıkladı Metis). Yazarın Türkçedeki en yakın tarihli iki kitabı ise, Sel Yayıncılık tarafından yayımlanan Sermaye Muamması ve Sermayenin Mekânları.

Sel Yayıncılık’ın, “başlangıç olarak ortaya çıkışı, gelişimi ve çelişkileriyle birlikte modernizm ve modern toplum, günümüz dünyasında birey, gündelik yaşamın dönüşümü, yabancılaşma gibi konulara” odaklanan kitaplara yer vereceğini açıkladığı “DüşünSel” dizisi kapsamında yayımlanan Sermayenin Muamması, Harvey’in deyimiyle “sermayenin akışı üzerine” bir kitap. Yine aynı diziden çıkan Sermayenin Mekânları ise, kısaca, Harvey’in 30 yılı aşkın bir süre zarfında yazdığı makalelerinin bir araya getirildiği, onun eleştirel coğrafya kuramının gelişimine ve düşüncesinin yapıtaşlarına ayna tutan bir derleme.

Erich Maria Remarque

Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok

çev. Burhan Arpad

Everest Yayınları, 2012, 213 s.

Kuşkusuz Erich Maria Remarque ismini anınca, akla gelen ilk eseri Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok olacaktır. Daha önce farklı yayınevlerinden defalarca yayımlanan bu klasik eserin yeni baskısında Everest Yayınları, Burhan Arpad çevirisini tercih etmiş.

I. Dünya Savaşı’ndaki bir grup askerin hikâyesi anlatılır Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’ta; anlatıcı da on dokuz yaşında bir çocuktur... Aslında Remarque, kendi deneyimlerini aktarmıştır. Kendisi de 18 yaşında askere alınıp I. Dünya Savaşı sırasında batı cephesine gönderilmiş. Ağır yaralandığı için hastaneye kaldırılan Remarque’ın tedavisi savaş bitene kadar sürmüş, ama anlaşılan o ki cephede geçirdiği kısa süre bile yeterli olmuş Erich Maria Remarque’a bu kitabı kaleme alması için. Yazarın hayat hikâyesi ve eserleriyle ilgili ayrıntılı bilgi için kitabın hemen başındaki çevirmen Burhan Arpad’ın kapsamlı giriş yazısına bakılabilir. Everest Yayınları yazarın diğer eserlerini de yeniden yayımlayacağını açıkladı; ikinci kitap olarak da Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’un devamı niteliğinde olan Dönüş Yolu çıkıyor…

William Faulkner

Yenilmeyenler

çev. Necla Aytür, Ünal Aytür

YKY, 2012, 188 s.

Yenilmeyenler’de Faulkner, Amerikan İç Savaşı ya da diğer ismiyle Kuzey-Güney Savaşını ele alıyor. Ancak romanın merkezinde yer almaz bu savaş, daha çok cephe gerisidir söz konusu olan. Güneyli bir yazar olarak Faulkner’ın da diğer eserlerinde de sık sık atıfta bulunduğu İç Savaş (ki Faulkner’ın ailesi de bu savaşta yer almıştır) bu sefer arka plana alınmış, ön plana Sartoris ailesi çıkarılmıştır. Anlatıyı savaşa kendi özel birliğini kurup katılmış, çiftlik sahibi Albay John Sartoris’in oğlu Bayard Sartoris’in gözünden ve onun ağzından izleriz. Yeniyetmeliğe yaklaşan bu çocuk, onun köle arkadaşı ve yaşlı bir kadının öyküsüdür aslında okuduğumuz. Bir anlamda İç Savaş dönemindeki sivil hayatta odaklanan Yenilmeyenler, ilk sayfalarında savaşa kaygısızca bakan bir çocuğun “büyüme” öyküsü…

John Grisham

Davacı

çev. Şefika Kamcez

Remzi Kitabevi, 2012, 439 s.

Avukatların, hâkimlerin, çetrefilli davaların başrolde olduğu romanların yazarı olarak nitelendirebileceğimiz John Grisham’dan, yine takipçilerini hayal kırıklığına uğratmayacak bir roman Davacı. “İki ortaklı Finley & Figg avukatlık bürosunda günler genellikle içkili araba kullananlarla, az hasarlı küçük çaplı trafik kazalarıyla ve hızlı boşanma davalarıyla geçiyordu. Yirmi yıllık iki ortak birbirine katlanan çiftler gibi çekişip duruyor ama yine de ortaklıktan vazgeçemiyorlardı. Ta ki, genç ama şimdiden ruhsal açıdan çökmüş bir avukat olan David Zinc, büyük bir şirketteki işini bırakıp kapıdan içeri girene kadar...” Arka kapaktan alıntıladığımız bu tanıtım, Davacı romanı için yeterli görünüyor. Belki son bir not olarak Remzi Kitabevi’nin, yakın zamanda Grisham’ın çocuklara yönelik (9-12 yaş grubu) kaleme aldığı “Theodore Boone” kitaplarını yayımlamaya başladığını hatırlatabiliriz. “Theodore Boone” serisinden şimdilik iki kitap yayımlandı; Küçük Avukat ve Kaçırılan Kız.