Haftanın Kitabı: Karla Karışık

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

haz. Neslihan Önderoğlu

Karla Karışık

Alakarga Kitap, 2014, 255 s.

“Bu seçkide yazarlar kışın kendilerinde yarattığı duyguyu, bu mevsimin kendi imgelerinde denk düştüğü öyküleri paylaştılar. Kardan adam, camın buğusuna isim yazan çocuk, kar altında adres arayan tahsildar, buzda kaymamak için giydiği patenler arasında ömrü sıkışmış bir doktor, cehennemi buz gibi düşleyen bir berber çırağı, kar zamanı yanında kardan bir gelinle dönmesi beklenen ağabey ve birbirinden farklı pek çok kahraman bize kışı anlattı. Herkes kendi kışını.” Karla Karışık ismini taşıyan “kış öyküleri seçkisi”ni bu cümlelerle tanıtmış kitabı yayına hazırlayan Neslihan Önderoğlu. Seçkideki öykülerin içeriklerine dair ufak-tefek bilgiler de ediniyoruz bu önsözden...

Toplamda 31 öykünün yer aldığı seçkinin “öykücülüğümüzün farklı kuşaklarından” yazarları bir araya getirdiğinin altı da özellikle çizilmiş.

Bu seçkide yer alan öykülerden Berat Alanyalı, Pelin Buzluk, Behçet Çelik, Faruk Duman, Yavuz Ekinci, Şenay Eroğlu Aksoy, Müge İplikçi, Cemil Kavukçu, Murat Özyaşar, Yalçın Tosun, Fadime Uslu ve Murat Yalçın’ın öykülerinin daha önce yayımlanmış kitaplarından alındığını görüyoruz; demek diğer öyküler de bu kitaba “özel” olarak kaleme alınmışlar.

Böylesi seçkilerin olası sürpriz yanlarından biriyle, en azından kendi adıma söylersem, Karla Karışık seçkisinde de karşılaştım. Kenan Biberci ismine, uzun bir aradan sonra yeniden rastlamak... Kenan Biberci’nin 2001 yılında yayımlanmıştı ilk öykü kitabı. İletişim Yayınları tarafından yayımlanan bu ilk kitabının adı Kimse Ölmesin Ben Ölürüm idi. Biberci’nin ikinci kitabı olan Küçük Hayat Ansiklopedisi de, yeni İletişim Yayınları’ndan, 2004 yılında çıkmıştı. Bu iki kitabı arasındaki tarih uzaklığı göz önünde bulundurulunca, üçüncü kitabının 2008 yılında yayımlanması şaşırtıcı değildi. Ancak şimdi ismini bu seçkide yeniden görmek, Kanat Kitap tarafından yayımlanan Dullar ve Reçeller isimli üçüncü öykü kitabının üzerinden altı yıl geçtiğini hatırlatmış durumda. Sanırım yeni bir kitabın zamanı gelmiş diyebiliriz... Elbette benzeri seçkilerin bir diğer “yararlı” tarafı da, yeni isimlerle tanışma fırsatı sunması. “Kış Öyküleri Seçkisi” bunu da sağlıyor...

Çıkış noktası olarak pek de özgün olmayan ama yukarıda verdiğimiz iki örnek nedeniyle dikkate değer bir seçki Karla Karışık.