Gezegenin Geleceği: +3. Gün

-
Aa
+
a
a
a

Greenpeace Akdeniz Direktörü Dr. Uygar Özesmi, 7 Aralık'ta Danimarka'nın başkenti Kopenhagen'da başlayan iklim zirvesinde Climate Justice Fast hareketine katılarak 14 günlük iklim orucu tutuyor. Uygar Özesmi'ye destek vermek için tıklayın.

9 Aralık 2009

Kopenhag

 

Bugün, Kopenhag İklim Değişikliği Konferansı’nın ve İklim Orucu'nun üçüncü günü.

Dinlemek için: 

İndirmek için:mp3, 5.4 Mb.

 

Greenpeace, Kopenhag’ın ilk gününde, Kanada’da Meclis Binası’na tırmanarak Başbakan Harper ve Muhalif lider İgnatieff’in eylemsizliğine karşı eylem yaptı. 12X7 metre büyüklüğündeki dev pankartta “İklim eylemsizliği hayatlara mal olur” yazıyordu. Ayrıca küçük pankartlarda da “Katranlı kumları durdurun” çağrısı yer aldı. Ne Harper ne de İgnatieff, iklim değişikliğiyle mücadele için şart olan sera gazı salımı azaltım hedeflerini kabul etmiyorlar. Kanada, yalnızca %3’lük bir azaltıma gideceğini söylemişti. Küresel İnsanlık Forumu bunun sonucunda oluışacak iklim kaosundan kaynaklanan felaketlerin başladığının altını çiziyor. Kanada Kopenhag görüşmelerinin birinci gününde de fosil ödülü verilerek utandırılmıştı.

 

İstanbul’da ise KEG, iklim aktivizmi için, iklim eylemsizliğine karşı ses çıkarmak üzere herkesi 12 Aralık Cumartesi günü saat 17.00’de İstanbul Tünel Meydanı'na bekliyor. KEG’in açıklamasına göre, bilim insanları uyarıyor. Doğal felaket dediklerimizin hiçbiri aslında doğal değil. Bunlar sistemin yarattığı sorunlar. Şimdi sistemin sözcüleri ve temsilcileri Kopenhag'da buluşuyor. KEG de bu zirve sırasında gösteriler yapacak. Hem konuşamayan gezegenin sesini duyurmak, hem de iklim değişiminin en çok etkilediği grup olan yoksulların taleplerini dile getirmek için 12 Aralık'ta bir yürüyüş gerçekleştirilecek. Tünel Meydanı’ndan başlanan yürüyüşe, Taksim’de son verilecek. Ardından konser, konuşmalar ve Kopenhag'la canlı bağlantılar da gerçekleşecek. Bu eyleme katılmak isteyen herkes, Cumartesi günü saat 17.00’de Tünel Meydanı’na davetli.

 

Kopenhag, normal zamanda kış aylarında görmediği hareketliliği İklim Zirvesi’yle yaşıyor. Şehrin her yerinde, iklim aktivistleri, iklim liderlerine gezegenin geleceği için çağrıda bulunuyorlar. Örneğin, heykeltraş Mark Coreth’in yaptığı buzdan kutup ayısı, zirvenin gerçekleştirildiği Bella Center’ın önüne yerleştirildi. Toplantı boyunca yavaş yavaş eriyecek olan buzdan heykel, iklim liderlerine Kuzey Kutbu’nun tehlike altında olduğunu hatırlatıyor. Gerçekten de, Kuzey Kutbu’nun çok az zamanı kaldı. 30 yıl içinde, tüm buzulların erimesi bekleniyor.

 

Bu arada basın da, iklim değişikliğine karşı birlik oldu. 45 ülkeden 56 gazete, liderlere ortak çağrıda bulundu. The Guardian gazetesi, Kopenhag’ın ilk günü olan 7 Aralık’ta ilk sayfasını tamamen bu çağrıya ayırdı. Ortak yazı, küresel ısınma, Kuzey Kutbu’nun durumu, petrol ve gıda fiyatlarındaki artış ve gelecekte bizi bekleyen yıkımdan bahsediyor. Ve zamanımızın kalmadığının altını çizerek liderlerin harekete geçmesi gerektiğini, iklim değişikliğiyle mücadele için son fırsattan yararlanması gerektiğini belirtiyor. Türkiye’den de Hürriyet gazetesi yazıya destek verdi. Uluslararası sivil toplum hareketi www.avaaz.org aktivistleri ise, Bella Center’ın önünde eylem yaptılar. Yere yatan 20 aktivistin, gerçek ve ciddi bir iklim sözleşmesi yapılmadığı takdirde, hiçbirimizin yaşama şansı olmadığını göstermekti. Danimarka polisi ise, eylemlere hazırlıklı. Eski bir bira imalathanesine 30 adet dev demir kafes koyan polis, huzur bozanları burada tutacağını açıkladı. Birçok yazar ve yetkili, Kopenhag’da alınan önlemlerin aşırı olduğunu belirtti.

 

Bazı insanlar anlaşılmaz bir biçimde hâlâ iklim değişikliğinin varlığını sorgulamaya devam ediyorlar. Oysa bilim adamlarının yaptığı kimbilir kaçıncı araştırma, yine aynı sonucu verdi: 2000’li yıllar, gezegenin gördüğü en yüksek sıcaklıklara ulaşılan yıllar olarak kayıtlara geçti. Üstelik, hala da ısınmaya devam ediyoruz. 10 yıldır insanların ortak kaderi, artan sera gazı salımıyla yaşamak haline geldi. Maldivler hükümeti için bu yıllar, yaşamak için yeni yerler bulmak için uluslararası görüşmeler yaparak geçti. NASA’ya göre şu anda 1980’deki ortalama sıcaklıkların 0.6 derece üstündeyiz. 2008 itibarıyla 2000’ler, tüm kayıtlardaki en sıcak 10 yıl rekorunun 8’ine sahip. 2060’ta ise ortalama sıcaklık artışı 4 dereceyi bulmuş olacak. Hala iklim değişikliğine nasıl inanmayız… yoksa korkuyor muyuz?

 

Bugün iklim orucunun üçüncü günü ve kendimi bugün daha iyi hissediyorum. Özellikle Türkiye’yi temsilen cumhurbaşkanının geleceğini güvenilir ağızlardan duymak çok önemliydi. Ancak hâlâ hedefler ortaya konmuş değil ve duyumlarımız kararlı hedeflere bazı devlet kurumlarının muhalefet ettiği, o zaman biran önce politikacıların devreye girerek kararlılıklarını gösterip Türkiye’nin önünü açması gerekiyor. Kopenhag’da adil, yüksek hedefli ve hukuken bağlayıcı bir antlaşma mümkün, eksik olan siyasi irade!

 

Kopenhag İklim Zirvesi’nin ve umudun üçüncü günü, gezegenin geleceği için toplantı ve oruç devam ediyor. Sağlıcakla kalın!

 

Dr. Uygar Özesmi - Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü

Gezegenin Geleceği dizisinin eski sayılarına ulaşmak için: