Elma Dersem Çık..

-
Aa
+
a
a
a

 

            

 

Yedinci Yeşil Yayla Festivali 31 Ağustos – 2 Eylül tarihleri arasında Kaçkarlar’da yapıldı. Bu seneki festivalin teması "Geleneksel Meyveler"di. Açık Dergi ekibinden Gözde Kazaz Yeşil Yayla Festivali'ni yakından takip etti ve sonrasında Açık Dergi'de bizimle paylaştı:Dinlemek için:

 

İndirmek için: mp3, 47.6 Mb.

 

Açık Dergi Söyleşileri'nin podcast servisine abone olmak için tıklayın.

 

Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği’nin düzenlediği “Yeşil Yayla Kültür Sanat ve Çevre Festivali”nin yedincisi 31 Ağustos – 2 Eylül tarihleri arasında Kaçkarlar’da gerçekleşti. Klasik bir haber metninde rastlayabileceğimiz bu ilk cümle Yeşil Yayla’nın ne kadar nev-i şahsına münhasır olduğunu yeteri kadar açıklamıyor, dolayısıyla biraz başa sarıp öncelikle Gola Derneği’nden bahsetmek gerek.

 

Kendilerini, “Karadeniz’den Türkiye’ye dair söz söyleyen ve aynı zamanda Türkiye’den Karadeniz’e seslenen bir sivil toplum örgütü” olarak tanımlayan Gola, yerel kültür çeşitliliğini tanımak ve tanıtmak, kayda geçirmek ve ve böylece mirası belleklere nakşetmek gailesini ekolojik bir tavırla bir araya getiriyor. 7 senedir düzenlenen ve istikrarı nedeniyle artık geleneksel diyebileceğimiz Yeşil Yayla festivali bu insanların verdiği emeğin belki de en şaşaalı yüzü. Yanı sıra, Doğu Karadeniz Meyve Mirası ve Sürdürülebilir Yaşamın Kayıt Altına Alınması” , “Uluslararası Nowruz Projesi” gibi çalışmaları da devam ediyor.

 

Her sene bir tema üzerine kurulan gezici festival “Yeşil Yayla”, “geleneksel mimari”, “dereler”, taşlar” gibi konulardan sonra bu sene meyvelerden bahis açtı. Tesadüf değil, yaklaşık bir senedir devam eden ve yukarıda adı anılan meyve mirası projesini deneyim paylaşımıyla beslemek için atılan bir adım bu aslında. Gola ekibi, projenin ilhamını Muğla’da gerçeklemiş olan meyve mirası projesinden aldığını belirtiyor. Tam ismi, “Muğla’nın yerel Meyveleri, Kültürel Miras, Veritabanı ve Koruma Projesi” olan çalışmanın müelliflerinden Dr. Füsun Ertuğ ve Prof. Neş’e Bilgin, üç gün boyunca Lome (Yolgeçen) ve Çenneti (Cennet) köylerinde kendi deneyimlerini paylaştılar ve Karadeniz’in meyveleriyle ilgili bilgi paylaşımında bulundular. Dinlediğiniz kayıtta da duyabileceğiniz gibi, insanlığın kadim bilgisinin ürünü olan yerel meyveler Doğu Karadeniz’de özellikle çay ve son dönemlerde kivi ekimiyle olan mücadelesinden epey zarar görmüş. Bu proje sayesinde armut, incir, erik ve karayemiş gibi yerel meyve çeşitlerinin sadece isminin değil, türlerinin ve kullanım şekillerinin de eski kuşaklar yoluyla kayda geçirileceğini umuluyor.

Fotoğraflar: Taner Kılınç 

3 gün boyunca sadece meyve mirası ve sürdürülebilirlik konuşulmadı elbet; Çenneti köyünde Şafak Velioğlu’nun köyün çocuklarıyla yaptığı, geri dönüştürülebilir atıklardan ritm gösterisi, “Bağımsız Göçebe Sanat İnisiyatifi”nin meyveler ve doğal nesnelerden ürettikleri “aykırı nesneler” sergisi, Sihirli Tiyatro Atölyesi’nin yine çocuklarla gerçekleştirdiği “meyveler konuşuyor” etkinliklerini de saymak gerekiyor. Ve elbette müzik.. gerçek anlamıyla yerel bir festival olan “Yeşil Yayla”, hem Karadeniz’in çokkültürlü haline, hem de evrensel kültür mirasına selam gönderiyor her sene. Artık geleneksel olan “Karadeniz Kadın Sahnesi”nde Türkiye, Girit, Makedonya ve Gürcistan’dan sesler duyduk üç gün boyunca. Ve ayrıca anılması elzem üç isim: Arhavi’li genç müzisyenler Eda Şatır, Selim Tarım ve Tolga Kurdoğlu da bu yerel festivalin bir parçasıydı.

 

Dinlediğiniz kayıtta Gola ekibinden Refika Kadıoğlu ve Refik Lakerta; “Muğla Meyve Mirası” projesinin müelliflerinden Dr. Füsun Ertuğ ve Prof. Neş’e Bilgin’i sesleri duyuluyor..

 

Yanı sıra, Mine Kalaycı, İlknur Yakupoğlu ve Güler Topaloğlu, Makedonya’dan Bajsa Arifovska, Girit’ten Ross Daly, Kelly Thoma ve Periklis Papapedropulos ve de Gürcistan’dan Atzdali kadın vokal grubu, Birol Topaloğlu’nu ve en sondaki kayıtta Gola ekibinin katılımcılara sürprizi, kendi seslerinden bir atışmaları var. Kaydın sonlarından bir başka ses ise üç gün boyunca her imkan bulunan durumda oynanan horonların en coşkulularından biri!

 

Emekleri ve enerjileri bol Gola ekibinin sekizinci festivalini merakla bekleyeduralım; ekim ortasında bir Karadeniz müzik ve sanat festivali gerçekleşecek, bu sefer İstanbul’da. Ayrıntılar yakında Açık Radyo’da.