Açık Radyo'da Şubat 2015

-
Aa
+
a
a
a

Şubat 2015'te Açık Radyo'daki konu ve konuklarımızdan bazıları şöyleydi:

Açık Gazete’de:

Yazar yayıncı Nazar Büyüm ile dünyanın önde gelen yazar ve aktivistlerinden James Baldwin ile 1969'da (46 yıl önce!) İstanbul'da gerçekleştirdiği ve şimdiye kadar hiçbir yerde yayımlanmamış söyleşisi hakkında konuştuk.

 

Hukukçu Bahri Bayram Belen ile TBMM'de büyük bir mücadeleye sebep olan ve birçok çevrede sonuçları itibariyle derin kaygı yaratan "İç Güvenlik" yasa tasarısı üzerinde konuştuk; içeriğin yanı sıra, bu girişime karşı parlamnento içinde ve dışında verilen mücadeleyi, Adliye önündeki "Adalet Nöbeti"ni, kanunun getirip götüreceklerini ve rejim üzerindeki muhtemel değişiklikleri ele aldık.

 

Açık Gazete’nin Ekonomi Politik köşesinde Ali Bilge’yle iki hafta üstüste, İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nın Türkiye için ne anlama geldiğini konuştuk.

 

Bebek Semt Girişimi'nden Nergis Yazgan ve Damla Kalan Dilekcan ile "Bebek'te Teknepark'a Hayır" kampanyası, projenin ekoloji üzerindeki muhtemel tahribatı ve yürütülen mücadele hakkında konuştuk.

 

Hukukçu Ümit Altaş ile yine İç Güvenlik yasa Tasarısı, getirip götürecekleri, içeriği, tehlikeleri, kanun paketine karşı verilen mücadeleyi konuştuk.

 

Tasarımcı ve aktivist Rauf Kösemen, Damla Özlüer ve Mehmet Ali Çalışkan ile toplum ve kamu yönetimi, Sivil Toplum Kuruluşlarının durumu üzerinde düzenledikleri uluslararası HEMZEMİN konferansını ele aldığımız bird sohbet gerçekleştirdik.

 

Tarihçi Çiğdem Kafesçioğlu ile Toplumsal Tarih Dergisi'nin son sayısında bir kez daha ele alınan "Ayasofya Dosyası" üzerinde konuştuk.  

 

Açık Dergi’de:

!f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nden Uğur Yüksel’le bu seneki festivalin ruh halini, bölümlerini, filmleri, programı kısaca !f’e dair herşeyi konuşmaya çalıştık.

Galata Diyalog Derneği’nin “Karanlık İşler” adı altında düzenlediği etkinlikleri konuşmak üzere Nuri Kaya konuğumuzdu.

Zamanın İşaretleri Kolektifi’nden Huo Rf, Burak Ata ve Sena ile kolektif olmayı, üretim süreçlerini ve sergiyi konuştuk.

İskele 47’den Osman Koç ve Bager Akbay ile yaratıcı endüstriler ne yapar, “maker harketi” denen hareket nedir, “sen de yap” ya da "DIY" kültürünün günümüzdeki hali nasıldır gibi soruları ve daha fazlasını konuştuk.

Depo'da 28 Şubat'a kadar açık olan resim sergisi "Havaya Karışan" vesilesi ile ressam ve resim öğretmeni Fulya Çetin konuğumuzdu.

BBC Türkçe kanalının kapanmasının ardından, sahip oldukları hazine niteliğindeki arşivi değerlendirmeye karar veren Aylin Yazan ve Cenk Erdil ile gerçekleştirdikleri BBC Arşiv projesini konuştuk.

Pera Müzesi’nin 10. yıl kutlamaları kapsamında Türkiye’de ilk defa bir retrospektif sergisi açılan sanatçı Alberto Giacometti’yiEmre Zeytinoğlu ile konuştuk. Açık Radyo dinleyicilerinin yakındna tanıdığı Zeytinoğlu sergide görünmeyen Giacometti detaylarını, sanatçının dönemine odaklanarak anlattı.

Block Art Space ve galerinin sokağında bulunan inşaat halindeki bir binada açılan Dalgalar sergisini, serginin son haftasında küratör Ebru Yetişkin ve Block Art Space Mine Kaplangı ile konuştuk.

Bu ay Londra’da bir otelde sanatçılara odalarını açan Artrooms 2015 fuarına ve Artshift oluşumu olarak bu fuara katılan sanatçılara yer verdik.

Geçtiğimiz ay kayebttiğimiz, Türkiyenin en önemli sanatçılarından sevgili Müzeyyen Senar’ı özel program ile andık.

Açık Dergi köşelerinden:

Kentin Tozu’nda:

Paris Instıtut Français D’urbanisme’de (IFU) çalışmalarını sürdüren akademisyen Mustafa Dikeç'le, Society and Space dergisinde yayımlanan Dikeç’in Hate (İntikam) başlıklı bir makalesinden yola çıkarak Charlie Hebdo katliamını ve buzdağının görünmeyen kısmını, banliyöleri ve Fransız toplumunda Müslüman Arap olmayı konuştuk.

Arhavi Doğa Koruma Platformu temsilcileri ile Arhavi'de MNG'nin ( 3.Havaliman yüklenicilerinden) üstlendiği 3 talan projesinden çılgın proje olarak bilinen Kavak HES ve Kamilet Vadisi'ne yapılacak HES projesini , hukuksuzlukları ve yolsuzlukları konuştuk.

Kadın Dostu Kent ve Cinsiyetçi Planlama üzerine, sosyolog-şehir plancı Melis Oğuz konuğumuzdu.

Kentin Tozu bu ay birçok önemli konunun yanısıra iç güvenlik paketini de konu etti. İç güvenlik pakedinin genel hatlarını ve özel olarak kent ve ekoloji mücadelelerine etkisini konuşmak üzere  Ekoloji Kolektifinden hukukçu  Fevzi Özlüer konuğumuzdu.

Pulbiber Mahallesi, Meymenet Sokağı, Göçmüş Kediler Bahçesi’nde:

Bu ay  özel program bir program ile Gülten Akın konuğumuzdu.

Ermeni Edebiyatı Numuneleri'nde:

Yetvart Tomasyan nam-ı diğer Tomo ve  Paylin Tomasyan,? Vahe Berberyan’a ve  yabancı dilde yazan Ermeni yazarlardan William Saroyan’a yer verdiler.

Tarama Ucu'nda: Emrah Ablak’ı ağırladık.

Müziğin Başka Türlüsü’nde: Özün Usta’yı konuk ettik.

Ayrıca bu ay Açık Dergi’de "Filistin Notları" adında mini bir köşe yayına başladı; Filistin Notları, yazar editör ve çevirmen Ahmet Ergenç’in gözünden Ramallah güncel hayatından bir değerlendirme niteliğine.

Açık Yeşil’de:

Çevre Mühendisleri Odası'ndan Baran Bozoğlu ile Türkiye'nin Görünmeyen Büyük Sorunu: Hava Kirlenmesi üzerine konuştuk.

Hikâyenin Kadın Hali’nde: konuğumuz Mehmet Tarhan'la 15 yıldır süren Vicdani Ret mücadelesini konuştuk.

Sinefil’de:

“Motör: Kopya Kültürü & Popüler Türk Sineması” filminin yönetmeni Cem Kaya konuğumuzdu.

Söz Küçüğün’de:

Avukat Sevda Köksoy Küey ile Özgecan Aslan cinayetinden yola çıkarak kadın cinayetlerini ve bu vesileyle gündeme getirilen, pempe otobüs ve idam cezası önerilerini, erkek egemen düzeni ve kadının haklarının ihlalinin iktidar ile ilişkisini konuştuk.

Tohumdan Hasada Ekolojik Yaşam’da:

Gezi Direnişi’nin ardından ortaya çıkan kolektif Müşterekler'den Olcay Bingöl ve Bengi Akbulut, bu haftasonu İstanbul'da yapılacak "Gıdamız Müşterektir: Topraktan Sofraya Örgütlenelim"* başlıklı toplantıyı konuşmak üzere konuğumuzdu.

Geçtiğimiz ay arkadaşımız, programcımız, yazarımız Nuh Köklü Kadıköy'de öldürüldü. Onu Açık Kitap için mahalle ve dayanışma kültürü üzerine yazdığı "Mahalle" ve "Dolmuş" başlıklı yazılarıyla ve Açık Radyo’da yaptığı “Bir Şey Daha Var” adlı programının 2001 yılının Mayıs ayında yayınlanan ilk bölümünü dinleyerek andık.

Ocak ayında Paris’te mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırının ardından, dünya basınında yayımlanan yorumların bazılarının çevirilerini sitemizde yayınladık. Bu konuda epeyce kapsamlı bir dosya oldu:

. Charlie Hebdo Katliamına Dair İki Görüş: Slavoj Zizek ve Étienne Balibar

. Hepimiz ... Boşlukları Doldurun / Noam Chomsky

. Mülksüzleştirilmişlerden Mesaj Var / Chris Hedges

. Charlie Hebdo ve Cumhuriyetin Sınırları / Artur Asseraf

. Paris’te Eşit Miyiz? Baldwin ve Charlie Hebdo Üzerine / Thomas Chatterton Williams

. Paris Bir Uyarı: Kendimizi Açtığımız Savaşların Sonuçlarından Yalıtamayız / Seumas Milne

. Kızıl Bayrak ve Üç Renkli Bayrak / Alain Badiou

. Gri Alanda / Slavoj Zizek

. Müslüman Alemine Açık Mektup / Abdennour Bidar

 . Kouachi Kardeşlerin Sefil Çocukluğu