Açık Radyo'da Şubat 2012

-
Aa
+
a
a
a

Şubat 2012'de Açık Radyo'daki bazı konuklarımız ve konuştuğumuz konular şöyleydi:

 

Açık Gazete’de:

 

El Pais gazetesinin Türkiye muhabiri Blanca Lopez Arangüena ile İspanya’nın dünyanın her yerinde insan hakları davalarını kovalayan ünlü sorgu yargıcı Balthasar Garzon’un meslek hayatına son vermeye hedefleyen sağcı girişimler hakkında konuştuk; programcılarımızdan Fahrettin Biçici, gençlerden oluşan bir girişimin parçası olarak gittiği Uludere/Roboski’de katliamdan sonra yöre insanlarının düşünce ve duygularına ilişkin gözlemlerini aktardı; yine programcılarımızdan meteoroloji mühendisi Prof. Mikdat Kadıoğlu ile, Kuzey Kutbu’nda iklim değişikliği ve küresel ısınma sonucu buz ve buzulların erimesinin Avrupa’da, dünyanın birçok yerinde ve Türkiye’de yaşanan soğuk dalgalarına yol açtığını kanıtlayan bilimsel rapor hakkında konuştuk; yine programcılarımızdan tarihçi Ayşe Hür ile, yeni yayımlanan kitabından kalkarak “ötekilerin gözüyle tarih”, tarihle yüzleşme, günümüze ve geleceğe yönelik olarak çıkarılabilecek dersler konusunda sohbet ettik; 16 Şubat 1969’da yaşanan ve “Kanlı Pazar” diye bilinen olayların 43. yıldönümünde Kanlı Pazar – 1960’lar Türkiyesi’nde Milliyetçiler, İslamcılar ve Sol kitabının yazarı Mustafa Eren ile konuştuk.

 

Açık Dergi’de:

 

Karadeniz’deki HES mücadelesini kayda geçiren “Akıntıya Karşı” belgesel ekibinden Umut Kocagöz ve Özlem Işıl, “Bir Şeyler Var” albümünü konuşmak üzere Şirin Soysal, Pedro Gonçalves ve To Trips’den mürekkep Portekizli ikili “Dead Combo”, çağdaş fado müzisyeni Cristina Branco, “Paris Combo”dan müzisyenler Belle du Berry ve David Lewis; “Hay Hikayeler”in yazarı Pakrat Estukyan, Baklahorani /Apukurya karnavalını konuşmak üzere Mihail Vasiliadis, Haris Rigas ve Alev Akşahin, “Eski Diyarbakır’da Kültürel Çeşitlilik” fotoğraf sergisinin küratörü Osman Köker, kapatılan Haydarpaşa Garı’nın son seferini konuşmak üzere gazeteci Mehveş Evin, Van Yüzüncü Yıl Ünievrsitesi’ne derslik ve yurt inşa etmek için “Van için Caz” isimli bir destek konseri düzenleyen ODTÜ Mezunları Derneği’nden Nergis Ovacık Savran; “Notos” un alternatif 100 temel eser listesi soruşturmasını konuşmak üzere genel yayın yönetmeni Semih Gümüş, “İkametgah Kadıköy” sergisi kapsamında gerçekleşen “Sanat Bağımsız mı?” katılımcısı Fırat Arapoğlu, ‘İf - Uluslararası Bağımsız Film Festivali’ni konuşmak için festival ekibinden Mustafa Uzuner, “Yaratıcı belgesel atölyesi”ni konuşmak üzere Documentarist ekibinden Necati Sönmez ve çocuk yaşta evlendirilmeyi meclis gündemine taşıyacak olan imza kampanyası projesinin koordinatörü Selen Doğan şubat ayında konuğumuz oldu. 

 

Dergi köşelerinden :

 

“Matbuat Dünyası”nda Monokl yayını genel yayın yönetmeni Volkan Çelebi, yazar Süleyman Akbulut, çevirmen Eda Çaça, şair ve çevirmen Cevat Çapan ve de yazar Abdullah Ataşçı,

 

“Zamasız”da Fırat Arapoğlu,

 

“Kuranderde Kalanlar”da Şebnem Sönmez ve “Tiyatro Oyunbaz”dan Güray Dinçol’la Sena Taşkapılıoğlu Kornhouser,

 

“Müziğin Başka Türlüsü”nde “Mask” grubundan Cem Canbay

 

 “Yeraltı Hafıza”da müzisyen Mabel Matiz, şair Ümit Manay ve Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Rober Koptaş konuk oldu.

 

Bir seneyi aşkın yayın hayatında fanzinleri tartışan, Noreplika Sanat Kolektifi’nin sunduğu “Yeraltı Hafıza” Şubat itibariyle sona erdi. Ay başında ise yeni bir köşenin hayatımıza dahil olduğunu hatırlatalım: Doğumunun 200. yılında Charles Dickens’ı Irmak Ertuna Howison ve Özgür Çiçek konuşuyor. “Müşterek Dostumuz Charles Dickens”, Çarşamba akşamları saat 19.00’da Açık Radyo’da.

 

Açık Yeşil’de:

 

Ege Çevre Platformu sözcülerinden Arif Ali Çangı ile İzmir Aliağa’ya yaptırılması istenen kömür yakıtlı termik santrallere karşı direnen İzmir ve Aliağa’lıların örgütlenmesini, 20 yıl önce aynı konuda başarıyla sonuçlanan mücadeleyi, tam 20 yıl sonra hortlatılmak istenen yeni santrallere karşı 6 Mayıs 2012’de gerçekleştirilmesi planlanan 1 Milyon İzmirli insan zinciri hareketini konuştuk; Bartın Patformu sözcülerinden Mustafa Aktar ile Bartın ve Amasra’da yaptırılması istenen kömür yakıtlı termik santrallere karşı yöre halkının direnişini, çevre etkileşim değerlendirme toplantılarını engelemesini ve gerçekleştirilmesi planlanan yeni direnişler hakkında sohbet ettik.

 

Alla Turca’da:

Flüt sanatçısı Nihan Atalay konuğumuz oldu. Sanatçının Çağdaş ile Barok dönem bestecilerini (barok flüt) kapsayan canlı konser kayıtlarını dinledik. Viyolonsel sanatçısı Sedef Erçetin Atala ile sanatçının, piyanist Maria Papapetropoulou ile A.K. Müzik'ten çıkardığı Metamorphosis adlı albümü ile bugüne kadar yeraldığı diğer albümler üzerine konuştuk. Piyano ikilisi Güher ve Süher Pekinel konuğumuz oldu.

Balık Gözü’nde:

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi’nden Levent Şensever ile Okan Baş’i ve Sevag İcin Adalet Girişimi’nden Garo Paylan ile de Sevag Balıkçı davasını konuştuk. 

Cuma Adlı Adamlar’da:

 

Programcılarımızdan Prof. Dr. Ahmet İnsel ile, Toplum, İmgeleminde Kendini Nasıl Kurar?:Toplumsal İmgelem ve Kurum başlıklı çalışmasının yayımlanması vesilesiyle, İstanbul doğumlu yazar, hukukçu, psikanalist, özgürlükçü, sosyalist düşünür Cornelius Castoriadis ve onun siyasal düşüncesi üzerine konuştuk.m

 

Evrenin Suyuna Giden Tasarım’da:

Açık Radyo programcısı, mimar Argun Yum konuğumuz oldu. Qatar National Convention Centre (QNCC)’ın projesini konuştuk.

Fikr-i Takip’te:

'Yenikapı batıkları sırlarını gün ışığına çıkarıyor'  adlı yazıyı konuşmak üzere Evren Türkmenoğlu ve Taner Güler konuğumuz oldu. Ayrıca, Ozan Torun ile Lefter Küçükandonyannis'i ve yıkılması planlanan İnönü Stadyumu vesilesiyle futbolun ülkemizdeki geçmişi, taraftarlık ve şehir sakini olma arasındaki ilişkiyi ve dolayısıyla İstanbul'daki değişiklikleri konuştuk.

Inside Outside’da:

Suriye büyülelçisi Mohammed Bassam al-İmadi ile Suriye'nin şu andaki durumu, muhalefetin özellikle Suriye Ulusal Konseyi'nin görüşlerini, BM'nin, komşu ülkelerinin ve Türkiye'nin rolünü, Özgür Suriye Ordusu'nun durumu ve Assad'sız gelecekteki senaryoları tartıştık. Arzu Geybullayeva konuğumuz oldu. Azerbaycan’in siyasi durumu, Türkiye-Azerbaycan iliskileri ve Arzu Geybullayeva'nın blogcu ve danışman olarak yaptığı çalışmalarını tartıştık. Finlandiya’daki Cumhurbaşkanı seçimleri, Finlandiya politikası, örneğin Türkiye’de de konu olan True Finns (Gerçek Finliler) partisinin etkisi ve Türkiye-Finlandiya ilişkileri (siyasi, ekonomik, kültürel)konuşmak üzere Konuğumuz Finlandiya Radyo ve Televizyonu YLE’nin Türkiye muhabiri Lotta Nuotio'ydu, kendisi 2008'den beri İstanbul'da yaşıyor.

Orman ve civarındaki faydalı işler’de:

Japonya'dan Masumi Casou ve Shumei Vakfı'ndan Özge Büyüksu ile Doğal Yaşam üzerine sohbet ettik. Masumi ve Özge, Doğal Yaşamkonusunda kültürlerarası alışverişi teşvik eden OISCA (Organisation of Industrial, Spritiual and Cultural Advancement) eğitimlerinden ve oradaki deneyimlerinden konuştuk. Buğday Derneği'nden Melike Hemmami ve Adım Adım Oluşumundan Nesligül Oktay ile Buğday Derneği'nin TTA (Tohum Takas Ağı) Projesi uzerine konuştuk.

Toplumsal Dönüşüm için Sosyal Girişimcilik’de:

YAŞÖM Koordinatörleri Efehan Danışman ve Ezgi Karaağaç ile Sosyal Medya sorumlu gönüllüsü Mert Şırlakçı ve yabancı gönüllüler Makedon Sandrine Blue ve Polonyalı Magda Horbaczewska  konuğumuz oldu. kurucularından Levent Baş ile Ben Varım projesini konuştuk.

Van Depremi Günlüğü'nde:

Her gün Van'a bağlanarak çeşitli konuklarımızdan Van'daki son durum hakkında bilgi aldık.

Yolgeçen’de:

Küratör Denizhan Özer ile bu yıl 15-18 Mart tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi'nde beşincisi gerçekleştirilecek olan ARTBOSPHORUS Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’nı konuştuk.

Son olarak, Şubat ayının 13’ünde  ilk Dünya Radyo Günü’nü kutladığımızı da hatırlatalım. Birleşmiş Milletler'in Eğitim, Bilim ve Kültür "kolu" olan UNESCO, geçen yıl sonunda bir toplantı yaparak, 13 Şubat'ı 2012'den başlayarak Dünya Radyo günü ihdas etmiş durumda.

 

Şubat Bültenimizi üzücü bir haberle noktalıyoruz.Radyomuzun kurucularından Ahmet ve Mehmet Uluğ'un annesi Semra Şatır Uluğ vefat etmiştir.