Açık Radyo'da Nisan 2014

-
Aa
+
a
a
a

Geçtiğimiz ay Açık Radyo’nun 39. Yayın Dönemi başladı.

39. Yayın Dönemi’ndeki yenilik ve değişiklikler şöyle.

 

Ayrıca geçtiğimiz ay William Shakespeare, 450. Doğum yılı nedeniyle 1 yıl sürecek bir özel program dizisine başladık. Bu bir yıl boyunca 450 yaşındaki ‘çağdaşımız’ Shakespeare’in hayat, ölüm, güç, kudret, sevgi, aşağılanma, yücelme, hırs, hırsızlık, alçaklık, dalkavukluk, politika, fırtınalar, iklimler, paylaşmalar, müşterekler, ortak varlıklarımız konusunda ve daha binbir konuda insanlık ve doğa halleri üzerine kurduğu sözler, program aralarında ve birçok programda kulağınıza çarpabilir. Büyük ozanın trajedileri, komedileri, traji-komedileri ve tarihi oyunlarıyla birlikte sonelerinden çağıldayan cümleler ve kelimeler Tilbe Saran, Ömer Madra, Eraslan Sağlam ve İlksen Mavituna’nın seslerinden kulaklarımıza gelecek. Bu vesile ile, Türkiye'de bulunan akademisyen ve yazar Terry Eagleton'la küçük bir söyleşi gerçekleştirme fırsatını da yakaladık.

 

Geçtiğimiz ay Açık Radyo’daki konu ve konuklarımızın bazıları ise şöyleydi:

 

Açık Gazete’de:

Akif Pamuk ile yeni kitabı Kimlik ve Tarih: Kimliğin İnşasında Tarihin Kullanımı üzerine konuştuk.

 

Güin Guneri ve Elif Erol ile Çocuk Aile Gelişim ve Eğitim Derneği'nin (ÇAGEDER) faaliyetlerini konuştuk.

 

Açık Dergi’de:

Mathias Jud ve Chiristop Watcher ile amberplatform işbirliği ile Studio-x'te gerçekleştirdikleri "Mesh" atölyesini ve "qual.net" projelerini,

 

Akın Nalça ile "Mekansal İletişimde Yeni Yaklaşımlar”  alt başlığı ile gerçekleşen "Mekân ve Olasılıklar Sempzoyumu"nu,

 

Küratör Başak Şenova'yla "Ekolojik Yanılgılar" Finlandiya Fotoğraf Bienali'ni, 

 

Avrupa'yı otostop aracılığıyla dolaşan Melanie Gourdon ve Tristan Cailler ile radyo-belgesel projeleri "Tam-a-Tam"ı,

 

Atelier Brückner’in ve Uluslarlarası Sahneleme Bienali'nin kurucularından, yaratıcı yönetmen Uwe Brückner'le (Mekân ve Olasılıklar Sempzoyumu" vesilesiyle) sahneleme sanatlarının gelişimini ve alandaki güncel eğilimleri,

 

Boğaziçi Chronicles'ın konuğu olarak İstanbul'da bulunan Lübnanlı sanatçı Akram Zaatari ile, kurucusu olduğu Arab Image Foundation'ı, Aralık'ta Salt'ta gösterilecek olan "Letter to a Refusing Pilot" yerleştirmesini ve İskender Lahdi'ni,

 

Işın Önol ile küratörü olduğu “Öğrenilmiş Çaresizlik” sergisini,

 

Eda Demir ile dünyanın elliden fazla ülkesinde yürütülen ve 2014 başından bu yana da İstanbul'da "başka bir konser mümkün" şiarıyla düzenlenen Sofarsound'u konuştuk.

 

Mehmet Said Aydın’ın Sokağın Zoru adlı şiir kitabı 160. Kilometre Yayınevi tarafından 3 ay önce yayımlanmıştı. Şiirin pek okunmadığı söylenen ülkemizde İlk baskısı hızla tükenen Sokağın Zoru’nu, 160. Kilometre’yi, çocukluğunu, gençliğinin de bir kısmını geçirdiği coğrafya ile olan ilişkisini Açık Dergi’de Mehmet Said Aydın’la konuştuk.  

 

Açık Dergi’nin köşelerinden:İnceden Kültür’de:

Açık Dergi'nin İnceden Kültür bölümünde Mesut Varlık ve Gökhan Arslan, Nisan ayı boyunca, kültürel incelemelerin "babası" Stuart Hall'u Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Programı kurucularından Mahmut Mutman'la konuştu.

 

Kentin Tozu’nda:

Cihan Uzunçarşılı Baysal'ın hazırladığı kent hakkı bölümümüz Kentin Tozu'nda Oy ve Ötesi İnisyatifi, Greif Direnişi, Kuşdili Dayanışması ve Tarabya'daki kentsel dönüşüm sürgünü,

 

Müziğin Başka Türlüsü'nde:Barkın Engin ve solo işleri yanı sıra Tamer Temel ve "Bir Kedi Kara" albümü,

 

Kulis Sesleri’nde:

Burcu Çelik ve Saliha Yavuz'un hazırladıkları Kulis Sesleri'nde tiyatro Ölü Aktörler'le Uzak Adalar isimli oyunları ve Biriken'le bu sezon sona eren Beraberce Ölmek performansları vardı.

 

Efektif Pas’ta:

Volkan Ağır ve Utku Gökerküçük'ün hazırladığı Efektif Pas bölümünde bu ay Istanbul United programının yönetmenleri  Farid Eslam ve Olli Waldhauer (http://efektifpas.com/),

 

That Radio’da:

Simon Johnson'un hazırladığı That Radio bölümünde ise Türkiye'de yaşayan Polonyalı müzisyen Monica Bulanda,

 

Tarama Ucu'nda:

Turgut Yüksel son kitabı Emanet Şehir vesilesiyle Levent Cantek konuğumuzdu. (http://radyotaramaucu.blogspot.com/)

 

Açık Radyo'da geçtiğimiz ay yayımlanan, IPCC: İklim Değişikliğinin Etkileri, Adaptasyon ve Kırılganlıklar Raporu’nu Açık Yeşil, Ekonomi & Ekoloji ve Su Hakkı’nda ayrıntılı olarak konuştuk.

 

Açık Yeşil’de:

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden ve IPCC'nin yeni yayımlanan 5. Değerelendirme Raporu'nun, iklim değişikliğinin etkileri ve adaptasyon ve kırılganlıklar konulu 2. bölümünün yazarlarından biri olan, özellikle tarım ekonomisi üzerine çalışan Doç. Dr. Barış Karapınar'la raporu konuştuk.

Bilgi Çağının Hukuku'nda:Avukat Fikret İlkiz'le Anayasa Mahkemesi'nin Twitter, BTK, HSYK gibi konularda son kararlarını konuştuk. Bir sonraki hafta da Türkiye'de yargi, yasal duzenlemeleri ve Torba Kanun kavramını, Roma Hukuku'nu konuştuk. bilgicagininhukuku.blogspot.com.tr 

Cuma Adlı Adamlar’da: Kısa bir süre önce "Bir Şehri Yok Etmek : İstanbul'da Kazanmak ya da Kaybetmek" başlıklı kitabı Can Yayınları’ndan yayımlanan Emine Uşaklıgil’le, kitabında ele aldığı yakıcı sorunları konuştuk: Gün be gün ruhunu yitiren İstanbul'u, şehrin yok olan mahalle kültürünü, onarılmaz biçimde tahrip edilen tarihsel dokusunu, afete karşı çıkarılan yasaların nasıl bizatihi afet etkisi yarattığını, dar gelirlilileri konut sahibi yapmak için kurulan bir kurumun (TOKİ ) AVM inşa girişimlerini tartıştık.

Gezi Parkı’nda:Kuzguncuklular Derneği’nden Tülay Onat’la, Üsküdar Belediyesi tarafından Kuzguncuk’ta yapılan ağaç katliamına karşı mahallelinin direnişini konuştuk.

Ekonomi & Ekoloji'de:

İstanbul'un mega projelerini, bu irili ufaklı pek çok projenin durumunu, İstanbul üzerindeki etkilerini, şu an ve ileriye dönük olarak kapsayan megaprojeleristanbul.com sitesinden yola çıkarak ele aldık.

Hikâyenin Kadın Hali'nde: Konuğumuz 85 doğumlu genç fotoğraf sanatçısı Emine Gözde Sevim'le ABD’de eğitimine başladığı çok genç yaşta tanık olduğu 11 Eylül’ün onu nasıl etkilediğini, değiştirdiğini, daha sonra eğitimine nasıl devam ettiğini, ailesinin köklerinin de bulunduğu Afganistan'daki çalışmasını, bu deneyiminin onun için kişisel anlamını, Filistin ve Mısır'daki çalışmalarını, İstanbul’u, Gezi sürecini, bütün bunların genç yaşta kendisine öğrettiklerini, fotoğrafla ilişkisini ve macerasını konuştuk.

1 Mayıs tarihli programda ise, Aslı Odman, Çevre Mühendisi Beyza Üstün ve Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu'ndan ve Mimar Sinan Üniversitesi Şehir Bölge Planlama Bölümü Araştırma Görevlisi, 1 Umut Derneği gönüllüsü Kumru Çılgın’ı konuk etti. "28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatlarını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü"nü vesilesiyle, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin teorik arka planını hazırladığı, vicdan ve adalet nöbeti tutan ailelerin, 1 Umut Derneği’nin katkılarıyla İstanbul Tabip Odası’nda yapılan "Kalkınma ve Kıyım : Doğa, Kent ve İnsan Nereye?" konulu paneli konuştular.

Metropolitika’da: Aysim Türkmen, Korhan Gümüş ve Murat Güvenç’in konuğu Ferda Keskin’di. Konumuz 1 Mayıs kutlaması ve Taksim Meydanı’ydı. İktidarlar neden meydanlardan korkarlar?

Önce Sağlık’ta:

Maramara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fuat Ercan konuğumuzdu. Fuat Ercan'ın da, "Sağlık Hizmetlerinin Metalaşması" bölümü ile yazarları arasında bulunduğu, Hay Yayınları'ndan çıkan Kapitalizm Sağlığa Zararlıdır başlıklı kitaptan yola çıkarak, öncelikle sağlık hizmetleri olmak üzere, eğitim, doğal varlıklarımız gibi alanların sermaye ile ilişkisini konuştuk.

Sinefil'de: Yeşim Burul ve Melis Behlil’in “İtirazım Var” filminin yönetmeni Onur Ünlü'yü konuk ettiler. Hem filmi hem de filme getirilen yaş sınırlamasını konuşmayı planlıyorduk, ama Onur Ünlü "Keşke bunu konuşmak yerine filmimizi konuşsak," deyince onu son derece haklı bulup, bu konuya kısaca değinip geçtik ve uzun uzun filmi konuştular.

Söz Küçüğün’de:Yıllarca Çocuk Mahkemeleri'nde yargıçlık yapan emekli yargıç, çocuk hakları ile ilgili bir kitabı ve bir de filmi bulunan Umran Sölez Tan'la, yargıçlık yaptığı yıllarda yaşadıklarını, neden bu kitabı yazmaya karar verdiğini ve çocuk haklarını konuştuk.

Tohumdan Hasada Ekolojik Yaşam’da:Boğaziçi Üniversitesi’nde kurulan ve iki yılını geride bırakan Tarla Taban Kolektifi'nden Pınar Ercan konuğumuzdu. Pınar Ercan bize kolektifin hikâyesini ve neler yaptıklarını anlattı.

Türler Arası’nda:

Ülkemizdeki en önemli Shakespeare araştırmacılarından olan Prof. Dr. Cevat Çapan Eraslan Sağlam’ın konuğuydu. Shakespeare’i ve 450 yıl sonra nasıl hâla ‘çağdaşımız’ olduğunu konuştular.

Yeşil Dalga’da:

TEMA Vakfı Sakarya Temsilcisi, Sakarya Üniversitesi Çevre Müh. Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu'yla Sapanca Gölü'ndeki su azalmasını, bunun nedenlerini ve etkilerini konuştuk.

İstanbul’da 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması valilik tarafından yasaklandı. Şehirde toplu taşıma tamamen durdu vaziyette, Taksim’e çıkan bütün yollar kapandı, kısaca normal bir vatandaşın Taksim’e ulaşması mümkün olamadı. Taksim’de tam bir sıkıyönetim durumu vardı. Biz de Açık Radyo’da 1 Mayıs’ı canlı bağlantılarla takip etmeye çalıştık.