Açık Radyo'da Kasım 2014

-
Aa
+
a
a
a

Kasım 2014'te Açık Radyo'daki bazı konu ve konuklarımız şöyleydi:

 

Açık Gazete’de:

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi'den Dr. Ohannes Kılıçdağı ile "“İkinci Meşrutiyet Sonrası Osmanlı Ermenilerinin Söylemleri ve Halet-i Ruhiyeleri” hakkında konuştuk

 

Prof. Dr. Mete Tapan ile İstanbul'a dair yeni imar planları üzerine konuştuk.

 

Manisa, Soma’nın Yırca Köyünde Kolin Şirketler Grubu tarafından yapılması planlanan termik santral inşaatı nedeniyle bölgedeki zeytin ağaçlarının kıyımı bir süredir devam ediyordu, ancak köylüler de direniyordu. Danıştay’ın 6 saat geç olarak intikal eden  yürütmeyi durdurma kararından hemen önce, bir saat içinde 6 bin ağaç kesildi ya da köklerinden söküldü. Şirketin özel güvenlik görevlileri zeytin ağaçlarını korumak için direnen köylüleri şiddet kullanarak, darp ederek bertaraf etti. Açık Gazete’de ve Açık Dergi’de Yırca Köyü muhtarı  Mustafa Akın’ın ve köylülerin seslerine kulak verdik.

 

Açık Dergi’de:

 

7-9 Kasım arasında yapılacak Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’ni ve yayınına yeni başlayan Sürdürülebilir Yaşam TV’yi Pınar Öncel’le konuştuk.

Adam Mickiewicz Müzesi’nde açılan Migrating University (Göçer Üniversitesi) sergisinin küratöru Max Cegielsky Açık Dergi’de konuğumuzdu.

Artur Majewski ve Kuba Suchar’dan oluşan Polonyalı müzik grubu Mikrokolektyw Açık Dergi’de konuğumuzdu. Hem sohbet ettik hem de müziklerini dinledik.

Kumbaracı 50’de sahnelenmekte olan ve Hak adlı tek kişilik oyunun yazarı ve yönetmenlerinden biri olan Berkay Ateş ve oyunda hikâyesi anlatılan, oyuncu Amal Omran Açık Dergi’de konuğumuzdu.

Orient Enstitü'nün 2014/2015 yılı programında yer alan Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nde Müzik & Müzisyenler konulu konuşma serisinde gerçekleştirdiği "Constan Town Jazz: A Guide to 1920s Beyoğlu" konuşmasının ardından Açık Dergi’de Carole Woodall'a bu döneme odaklanmış araştırmaları, Pera ve Caz üzerine konuştuk.

Karaköy'de faaliyette bulunan fotoğraf galerisi Elipsis, son açtığı serginin duyurusunda yolun sonuna gelindiğini de söylüyordu. Sebep malum: "Mevcut ortamda ticari bir sanat galerisi olarak varlığını daha fazla sürdüremeyecek olması." Açık Dergi ekibinden İlksen Mavituna, Düşünmen Yetmez başlığını taşıyan bu kapanış sergisini toparlayan Nazım H. R. Dikbaş'la galeride buluştu, Elipsis'i, güncel sanatı ve hamilerini konuştular.

Açık Dergi ekibi, Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde açılan “İşte Benim Zeki Müren” arşiv sergisini konuşmak üzere serginin küratörü Derya Bengi ile sergi mekânında buluştu. Sanatçının bütün hayatına ve çok iyi bilinmeyen yönlerine ışık tutan fotoğrafları, kendi çizdiği desenleri, kostümleri, plakları, özel notları, mektupları gibi pek çok özel eşyasını kapsayan sergi 20 Aralık tarihine kadar gezilebilir.

Açık Dergi köşelerinden Kentin Tozu’nda:

Senelerdir konut hakları için mücadele eden Dikmen Vadisi'ne bağlandık ve mahalleli ile yapılan mülakatları ve basın açıklamasını dinledik.

Açık Yeşil’de:

Açık Yeşil'de Gözde Kazaz'la, Yeşil Gazete'de yayınlanan ve Afşin-Elbistan'daki izlenimlerini aktardığı 3 bölümlük yazı dizisinden yola çıkarak sohbet ettik.

Ekonomi ve Ekoloji'de:

Greenpeace Akdeniz'in avukatı Deniz Bayram'la Yırca'da yürütmeyi durdurma kararından hemen önce 6 bin ağacın kesilmesinden sonra hukuki olarak şimdi ne durumda olduğumuzu, acele kamulaştırma kararlarını, Danıştay'ın kararının gerekçesini ve 6 bin ağacın kesilmesinden ve direnen köylülere uygulanan şiddeten kimin sorumlu olduğunu ve nasıl cezalandıtrılacağını, bölgede yapılması düşünülen HES'in yapılıp yapılamayacağını konuştuk.

Atatürk Orman Çiftliği'nde (AOÇ) yapılan Cumhurbaşkanlığı Hizmet Binası ve konutu, diğer adıyla "Ak Saray"ı, Türkiye'deki ekoloji ve hukuk mücadelesini Mimarlar Odası Ankara Şubesi BaşkanıTezcan Karakuş Candan'la konuştuk.

Hikâyenin Kadın Hali’nde:

Aslı Odman Taksim’deki dşreniş çadırında, iş sağlığı ve iş güvenliği talep ettikleri için işten çıkarılan BEDAŞ işçileriyle konuştu.

Metropolitika’da:

Taksim Gezi Parkı’nda Topçu Kışlası’nın yapılmasının tekrar gündeme gelmesi ve otobüs durağı yapılması amacıyla Gezi Parkı’na dozerlerin girmesi, önümüzdeki dönemde gerilim siyasetinin devam edeceğini gösteriyor. Bu hafta Metropolitika’da Taksim Meydanı projesini, Taksim’in son durumunu, Beşiktaş Meydanı'nı ve bütün kenti, kentliyi ilgilendiren bu büyük projelerin yapılmasında izlenen yolu, süreci ve sonuçta karşılaştığımız sorunları ele aldık.

Sinefil’de:

Başka Sinema kapsamında vizyona giren "Kumun Tadı" filminin yönetmeni Melisa Önel konuğumuz oldu. Dünya prömiyerini 64. Berlin Film Festivali'nde yapan "Kumun Tadı", Türkiye'de de sırasıyla İstanbul Film Festivali'nde ve Antalya Altın Portakal'da yarıştı. Melisa Önel ile ilk uzun metrajlı filminin yapım süreci, insan kaçakçılarından Türkiye'de sinema yapmanın zorluklarına uzanan sohbet gerçekleştirdik.

Saraybosna Film Festivali'nden En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu ödülleri ile dönen, daha sonra da Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi İlk Film, En iyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Müzik ödüllerini alan "Annemin Şarkısı / Klama Dayika Min"in senarist-yönetmeni Erol Mintaş konuğumuz oldu.

Su Hakkı’nda:

Su Hakkı'na konuk olan Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi üyesi, Ekopotamya Ağı aktivisti ve Su Hakkı aktivisti Ercan Ayboğa, Rojava ve Suriye'de savaş, çatışma ve işgal bölgelerinde yaşanan su hakkı ihlallerini ve su varlıklarının gaspını anlatıyor.

Yeşil Dalga:

TEMA Vakfı Hukuk danışmanı Avukat Ömer Aykul'la Yırca'dan yola çıkarak Türkiye'de zeytinlikler ile ilgili mevzuatı ve uygulamayı konuştuk.