Açık Radyo'da Kasım 2013

Açık Radyo Bülteni
-
Aa
+
a
a
a

Kasım ayında Açık Radyo’nun konu ve konuklarından bazıları şöyleydi:

Varşova İklim Zirvesi’nden:

Kasım ayında 2 hafta süreyle Varşova'da yapılan 19. İklim Zirvesi’ni her sabah Açık Gazete’de ve zirve boyunca çeşitli programlarımızda, Varşova’da bulunan programcılarımız aracılığıyla takip ettik.

Bunların dışında geçtiğimiz ay Açık Radyo’da  ağırladığımız konuklardan ve ele aldığımız konulardan bazıları da şöyleydi:

Açık Gazete’de:

Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu’ndan Hediye Gündüz Açık Gazete’ye telefonla konuk oldu, kendisinden Antalya Ahmetler Kanyonu'ndaki HES direnişinden bilgiler aldık.

Açık Dergi’de:

Geçmişle yüzleşme deneyimlerini ve özür dileme eylemini, toplumların ortak demokrasi kültürünü oluşturma mücadelesi bağlamında ilişkisel olarak ele alan “Bir Daha Asla!: Geçmişle Yüzleşme ve Özür” sergisi 15 Aralık’a kadar Depo’da devam ediyor. Açık Dergi’de sergiyi editörü Asena Günal ve küratörü Önder Özengi ile konuştuk.

 

İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, bu yıl “An ve Zaman” temasıyla 16 senelik geçmişinde “eskimeyen” belgeselleri tekrar izleyicisiyle buluşturuyor. BSB Başkanı Nalan Sakızlı ve 16. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali Komite Başkanı E. Murat Çeliker Açık Dergi’de konuğumuzdu.

Sanatçı/fotoğrafçı Serkan Taycan, 13. İstanbul Bienali kapsamında sergilenen “İki Deniz Arası” projesini konuşmak üzere konuğumuzdu.

Açık Dergi köşelerinden Kentin Tozu’nda:

Antalya, Isparta, Burdur, denizli Kaş Platformu (A Platformu) sözcüsü Hediye Gündüz ve Ahmetler Köyü’nden Mehmet Kara’yı ağırladık. Antalya’nın Manavgat İlçesi Ahmetler Kanyonu hem bir tabiat cenneti hem de önemli bir tarım alanı ve ne yazık ki bir HES projesi de oraya yapılmak isteniyor. Köylü de gece demiyor gündüz demiyor direniyor.

Bir’de:

Çevreyle uyumlu, ekolojik ya da “yeşil” yapıları, evleri, barınakları konuşmaya başladık. Melda Keskin hem kendisinin ve komşularının deneyimlerini, son aylarda birebir yaşayarak öğrendiği çok kıymetli bilgileri, hem de bu konuda okuduğu kitaplardan ve bulduğu kaynaklardan öğrendiklerini bizimle paylaşıyor. Bir, önümüzdeki programlarda da bu konuya devam edecek.

Bilgi Çağının Hukuku’nda:

Anayasa Hukuku Profesörü Bülent Tanör'ü aramızdan ayrılışının 11. Yılında Anayasa Hukukçusu Serkan Köybaşı ile andık ve tabii ki anayasa meselemizi de konuştuk: bilgicagininhukuku.blogspot.com/

Evrenin Suyuna Giden Tasarım'da:

 

Kavafis'in şiirlerini  felsefeci, medyacı, akademisyen İskender Özturanlı heyecan ve tutkuyla okuyup yorumladı.

 

Hikâyenin Kadın Hali’nde:

İstanbul Kadın Müzesi'nin kurucularından ve müzenin küratörü sosyolog Meral Akkent'le Semiha Es Uluslararası Kadın Fotoğrafçılar Sempozyumu'nu ve “İkinci Göz: Türkiye’den Kadın Fotoğrafçılar” sergisini konuştuk.

Toplumsal Dönüşüm için Sosyal Girişimcilik'de:

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Genel Müdürü Zafer Kıraç konuğumuz oldu. Birleşmiş Milletler Gönüllüleri’nden Burcu Morel, TEMA Vakfından Ayşe Yapıcı, TURKİAD dan Ali Asker Emirhan,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi’nden Mehmet Altunbaş ile Ulusal Gönüllülük Komitesi'ni konuştuk. 

 

Yolgeçen'de:

 

TÜYAP Artist Sanat Fuarı'ndaki "Müdahale Var mı?" sergisinin küratörü Ali Şimşek ile sergi, Gezi direnişi ve sanat ilişkisi üzerine konuştuk. Ayrıca Yaşam için Gezibostan Direnişi kitabını konuşmak üzere Timur Danış konuğumuz oldu.

 

 

Geçtiğimiz ay Açık Radyo bir de ödül aldı: Açık Radyo, kent kültürüne ve kentlilik bilincine katkı yapan haber ve yayınları nedeniyle, TMMOB Şehir Plancıları Odası'nın verdiği "Kent Planlama Basın Ödülü'ne lâyık görüldü. Bu ödül Açık Radyo'nun 18 yıllık yayın hayatında aldığı 46. ödül oluyor.

Kasım ayında Açık Radyo bir başka bir ödüle de vesile oldu: Avrupa’nın en büyük reklam ödülü organizasyonlarından biri olan ve bu yıl 27.’si düzenlenen Epica reklam yaratıcılık ödülü Açık Radyo için hazırladığı bir basın ilanı nedeniyle Havas Worldwide İstanbul’un oldu.

Geçtiğimiz ay, çok acı iki kayıp yaşadık:

Radyomuzun kurucu ortaklarından, hukukçu, şair ve yazar Fadıl Kocagöz’ü ve Radyomuzun kurucu ortaklarından, Keşişleme, Cazırtı ve Misterioso programlarının yapımcısı Mehmet Uluğ’u kaybettik. Ailelerine, sevenlerine bir kez daha sabır ve başsağlığı diliyoruz.