Açık Radyo'da Eylül 2015

Açık Radyo Bülteni
-
Aa
+
a
a
a

Eylül 2015'te Açık Radyo'daki bazı konu ve konuklarımız şöyleydi:

Açık Radyo'nun 20. yılı vesilesiyle hazırlanan Açık Radyo Kitaplığı'nın ilk kitabı olan Biz Yaşarken çıktı. Encore Yayınları tarafından yayımlanan Biz Yaşarken, radyo dalgalarından yayılan sözlerin bir kısmını bir araya getiren bir "hatıra kitabı." Biz Yaşarken hakkında daha detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz.

6-7 Eylül Olayları’ndan 60 yıl sonra, bu Eylül’de de tarihten çıkaracak çok fazla dersimiz olduğunu hatırladık. Bu nedenle, Eylül 2005'te, 50. yılı nedeniyle yayınladığımız 6-7 Eylül Belgeseli'ni tekrar dinlemek ya da okumakta fayda olduğunu düşündük.

Açık Gazete’de:

Amerikalı fotoğrafçı Harold Feinstein’ın adına kurulan vakfın başkanı ve sanatçının eşi Judith Thompson Açık Gazete’de telefonla konuğumuz oldu. Feinstein için şöyle dedi: "Ünlü bir fotoğrafçı olup olmamak umurunda bile değildi onun. Onu ilgilendiren tek şey, iyi bir insan olmak ve alçakgönüllü kalabilmekti." Hepimiz için, her zaman için, paha biçilmez bir öğüt değil mi?

Açık Dergi’de:

Reporters sans Frontieres'in (Sınır Tanımayan Gazeteciler) Avrupa'da dolaşımda olan “Anything to Say” sergisini ve son DİHA baskınları vesilesiyle de basın özgürlüğü ve bilgi edinme hakkı üzerine konuştuk. Açık Dergi için Sınır Tanımayan Gazeteciler’den Michel Boissier ile Alara Kuşet Paris’te görüştü.

Alev Karaduman’la, "Batı"da, büyük şehir ortamında büyüyen Kürt gençlerin kimliklerini keşfetme hikâyelerini, içine kendi hikâyesini de ekleyerek anlattığı kitabı "Anlıyorum Ama Konuşamıyorum" üzerine sohbet ettik.

"Sınırlara karşı Edirne'den bildiriyoruz. Sınırsız, sürgünsüz özgür bir dünya için şimdi şu anda.." şiarıyla, İstanbul'dan Edirne'ye çocuk mültecilere atölyeler düzenlemek üzere yola çıkan Sınırısz Atölye'den Gizem Saraçer Açık Dergi'de konuğumuzdu.

İstanbul Otogarı’ndan Edirne'ye doğru gündüz saatlerinde yürüyüşe gecen Suriyeli sığınmacıların gözaltına alınma anlarını olaya tanık olan ve mültecilerle ilgili çalışma yapan Dağlı Özdemir anlattı. Dağlı “Suriyeliler sadece geçip gitmek istiyor,” dedi.

Cizre'de yaşanan 9 günlük ablukanın kaldırılmasından sonra biraraya gelen milletvekili, akademisyen ve yazarlardan oluşan bir gozlemci heyet Barış İçin Kadın Dayanışma Grubu ismiyle bölgeye gitti. Açık Dergi’de yayınımıza bağlanan sosyalbilimci Nil Mutluer gozlemlerini aktardı.

Kamp Armen Dayanışması, 6 Mayıs’tan bu yana kampı tamamen yok edecek lüks projenin dozerlerine karşı savunuyor, nöbet tutuyor. 7 Eylül’de ırkçı bir saldıraya da sahne olan Kamp Armen Dayanışması’na destek amacıyla, 18 Eylül'de Şişli Kent Kültür Merkezi’nde bir konser düzenleniyor. Açık Dergi’de Kamp Armen Dayanışması’ndan Norayr Olgar'la konuştuk.

Türkiye’de bulunan 2 bine yakın Suriyeli mülteci bu hafta başında, sosyal medya üzerinden haberleşerek Türkiye’nin Batı sınırı olan Edirne’de bir araya geldi. Açık Dergi’de, Çeşitli Avrupa ülkelerine geçmek için, yolun bir bölümünü de yürüyerek katedip geldikleri Edirne Otogarı’nda bir tel örgünün ardında bekleyen mültecilerin durumunu önce Suriyeli Muhammed Ali ve daha sonra Dur De Platformu’ndan Özdeş Özbay’la konuştuk.

Çekimleri 8 yıl süren ve finansmanı imece usulüyle kotarılmış "12 Eylül Anneleri" belgeselini, filmin üç yönetmeninden ikisi, Memik Horuz ve Eyyüp Epekinci ile konuştuk.

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Platformu Türkiyeli ve sığınmacı aktivistlere “mültecilere yardım" değil, mültecilerle beraber, hak temelli bir dayanışma kampanyası için çağrıda bulundu. Bu amaçla, 10 Eylül Perşembe günü herkese açık bir forum ve ardından 12 Eylül Cumartesi günü de bir yürüyüş yapılacak. Bütün bunları konuşmak üzere, Dur De Platformu'ndan Gonca Şahin Açık Dergi'de konuğumuzdu.

Açık Dergi'nin köşelerinden Lesvoslu Lirik Şair Sapho Aramızda bölümünde: 

Şairin İskenderiye'de bulunan papirüslerde son on yıl içerisinde bulunan iki şiiri, Kardeşler ve Yaşlılık okundu. Lesvoslu Lirik Şair Sapho Aramızda'yı Salı günleri Açık Dergi'de dinleyebilirsiniz. Kaçıranlar için ise podcast servisini öneriyoruz.

Açık Dergi’nin köşelerinden Kentin Tozu’nda:

Haliçport projesini tartıştık. Konuklarımız, Haliç Dayanışması'ndan TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sinem Dedetaş ve Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr.Gül Köksal ile tersanelerin önemini, projeyi ve Haliç Dayanışması’nı konuştuk.

Açık Gazete'nin köşelerinden Açık Bilinç’te:

Evrim Serisi devam ediyor. Son 4 programda konumuz insan eliyle yönlendirilen evrimdi. Bu ilk bölümü derli toplu, bir arada yayınlamak iyi olur diye düşündük.

 

Hikâyenin Kadın Hali’nde:

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Forumu tarafından düzenlenen "Ortadoğu'da Toplumsal Cinsiyet ve Barış" başlıklı panelin konuşmacılarından olan, SOAS Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Bölüm Başkanı Nadje Al-Ali ile, yaklaşık bir yıl önce yaptığımız ve kadın, savaş, şiddet ve barış konularını konuştuğumuz söyleşiyi yeniden yayınladık.

Sınır Tanımayan Kadınlar - Göçmen Kadınlarla Dayanışma Grubu'ndan Leyla Yıldız ve Kristen Biehl ile, cansız bedeni Bodrum sahillerine vuran 2 yaşındaki Rojovalı Aylan Kurdi'nin bütün dünyayı sarsan fotoğrafından yola çıkarak, artık görmezlikten gelinemeyecek boyuta ulaşan göçmen krizine karşı hükümetlerin tepkisizliğini, sıradan, sivil insanın tepkilerini, göçmen olmayı, kadın ve çocuk göçmenleri, özellikle Türkiye'deki yaşam mücadelelerini konuştuk.