Açık Radyo'da Ekim 2014

-
Aa
+
a
a
a

Açık Radyo’da 40. Yayın Dönemi Başladı. 27 Ekim 2014'te başlayıp 26 Nisan 2015'te sona erecek olan bu eni yayın dönemindeki yenilik ve değişiklikler şöyle.

 

Geçtiğimiz ay Açık Radyo’da neler oldu? Konu ve konuklarımızdan bazıları:

 

 

Açık Gazete’de:

 

Ömer Madra, gazeteci, yazar, düşünür ve aktivist Chris Hedges'le, Halkın İklim Yürüyüşü için NewYork'ta bulunduğu sırada Açık Radyo için, dünyanın gidişatı hakkında bir söyleşi yapmıştı. Geçtiğimiz ay Açık Gazete’de yayınladık.

 

Tarih Vakfından Yrd. Doç. Dr. Ömer Turan ve Yrd. Doç. Dr. Güven Gürkan Öztan ile Tarih Vakfı'nın düzenlediği Perşembe etkinlikleri üzerine konuştuk. 

 

Gazeteci ve muhabir Namık Durukan ile Kobani çatışmalarını konuştuk.

 

Açık Bilinç köşesinde Prof. Dr. Peykan Gökalp ile Nöropsikiyatri Derneği'ni ve etkinliklerini konuştuk.

 

Greenpeace'den Pınar Aksoğan ile Yırca'daki zeytinliklerin durumunu konuştuk

 

Ali Rıza Tiryaki ile Ermenek'teki maden faciası üzerine konuştuk.

 

Açık Dergi’de:

4. Çanakkale Bienali 30 Eylül’de açıldı. Adalet Çavdar ve Özlem Yılmaz, Çanakkale’de Açık Dergi için Bienal’in küratör ekibinden Beral Madra ve Deniz Erbaş’la, Bienal’in engellilere ulaşması hakkında Ilgın Doğanay’la ve yanı sıra Bienal’e katılan sanatçılardan Slovenya - NSK'dan Irwin, Lübnan'dan Khaled Jarrar, Türkiye'den Pınar Öğrenci, Gülçin Aksoy ve Raziye Kubat'la görüştüler.

 

100’ün üzerinde yazarın katılımıyla oluşan Kobane İçin Edebiyatçılar Girişimi, Cezayir Toplantı Salonu’nda Kobâne’deki olası bir katliamı önlemek, Kobâne ile dayanışmak için bir araya geldiler ve “Kobâne İçin 1 Cümle” ve “Barış İçin 1 Cümle” başlığıyla bir çağrı yaptılar. Toplantıda çağrıyı imzalayan yazarlar Kobâne için kurdukları cümleleri paylaştılar. Açık Dergi'de toplantıdan aldığımız ses kayıtlarını dinledik.

 

Polonya alternatif/ana-akım-dışı müzik sahnesinin unutulmayacak gibi gözüken ekiplerinden Robotobibok’un eski üyeleri Artur Majeski ve Kuba Suchar’la ikili müzikal işleri Mikrokolektyw’in İstanbul konseri vesilesiyle bir araya geldik. Polonya avangard-müzik sahnesinin güncel eğilimleri üzerine bir söyleşi yaptık.

 

Adam Mickiewicz Müzesi’nde açılan Migrating University (Göçmenlik Üniversitesi) sergisinin küratöru Max Cegielsky Açık Dergi’de konuğumuzdu.

 

Alain de Botton’un öncülüğünde İngiltere’den dünyaya yayılan The school of life’ın Tükiye şubesi Bilgi Üniversitesi’nde geçen ay faaliyete geçti. Etkinliğini ve “müfredatı” konuşmak üzere etkinliğin Türkiye koordinatörü Elvan Omay konuğumuz oldu.

 

40 yıla yakın bir süredir İtalya-Milano merkezli olmak üzere yayını sürdüren Radio Popolare, bunu Açık Radyo misali dinleyici desteğiyle yapan bir bağımsız İtalyan radyosu. Dinleyicileriyle bir İstanbul gezisinde bulunan editör Claudio Agostoni ile Açık Radyo stüdyosunda buluştuk.

 

Galeri Apel’de Ekim ayında açılan “Bir Reklam Arası” sergisi Açık Dergi’deydi. Nuran Terzioglu ile sergiyi turladık. Nuran Hanım ile 1967 Vinetnam savaşı sırasında radyo dinlediği günlerden aklına takılan, yayını hiç birşey olmamış gibi bölen bir mide asidi ilacı reklamının ilhamı ile ortaya çıkan sergiyi konuştuk.

 

Galata Fotoğrafhanesi geçtiğimiz ay 10. yaşına bastı. Yıldönümünü bir sergiyle kutlayan bu kolektif işlik, önümüzdeki günlerde “Fotoğrafçı Çocuklar Sempozyumu” kitabını basacak ve Fotoğraf Vakfı’nın 10. yılı vesilesiyle önümüzdeki günlerde SALT’ta bir dizi panel ve performans gerçekleştirecekler. Yücel Tunca ve  Didem Mahsunlar ile atölyelerinde buluştuk.  

 

“Karadenizli olup Karadeniz müziği yapmayan” Meluses grubu Açık Radyo stüdyolarında konuğumuzdu. Hemşince ve Türkçe söyledikleri parçalarını stüdyomuzda baştan yorumladılar. ?

 

Onbirincisi 7-9 Kasım arasında yapılacak Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’ni ve nihayet izleyici ile buluşan Sürdürülebilir Yaşam TV’yi Pınar Öncel ile konuştuk.

 

51. Altın Portakal Film Festivali’ndeki sansür uygulaması-politikasını an be an takip ettik. Festivalin başında ve sonunda belgesel yapımıcısı Necati Sönmez bizlerleydi.

 

Soma Yırca’daki hukuksuz zeytinlik-kıyımıda Açık Dergi’de takip edildi.  Alandan Greenpeace avukatlarından Deniz Bayram ve köy muhtarı Mustafa Akın’la temastaydık.??

 

Onur Yaser ve Hatice Can davasındaki gelişmeleri konuşmak üzere davayı takip eden muhabir Burcu Karakaş’la bağlantıdaydık.?

 

Açık Dergi köşelerinde:

 

İnceden Kültür bölümünde Mesut Varlık ve Gökhan Arslan, bu ay “Duygu çatışması ve ölümlerin hiyerarşisi; Roboski vakası üzerinden” başlıklı master tezi ile Hakan Sandal’ı ve “müzik ve modernite” konuşmak üzere piyanist-besteci Ayşe Tütüncü’yü konuk ettiler.

 

 

Cihan Uzunçarşılı Baysal'ın hazırladığı kent hakkı bölümümüz Kentin Tozu'nda:

 

Çanakkale köprü projesi yeni imar planı ve başta Bozcaada, Gökçeada, Bandırma olmak üzere etkilenecek Çanakkale ve Balıkesir’i konuşmak üzere TMMOB ŞPO Bursa Şuesi Başkanı Hakan Karademir konuktu.?

 

Kentin yok olan damak tatlarından 119 yıllık Kaymakçı Pando’nun öyküsünü bizzat sahibi Pandelli Shestakof'tan dinledik.

 

3.Havalimanı zemin etüt raporunu hazırlayan ekip başı Prof İlksen Orgun'a bağlanarak raporu masaya yatırdılar.

 

Ayrıca, Validebağ'da olan son gelişmeleri  Avukat Can Atalay ve Validebağ Gönüllüleri Derneğinden Uğur Erten ile, sonrasında Validebağ'da tutulmayan sözler,son gelişmeler ve haberleri iletip bu bağlamda cami/ dini tesis-yeşil alan/kamusal alanı Antikapitalist Müslümanlar dönem sözcülerinden Sedat Doğan ile konuştular.?

 

Müziğin Başka Türlüsü'nde müzik araştırmacısı, udi Güç Başar Gülle konuğumuzdu.?

 

Volkan Ağır ve Utku Gökerküçük'ün hazırladığı Efektif Pas bölümünün aylık programı ve geri kalanlar  için:http://efektifpas.com/

 

Açık Yeşil’de:

 

Kanal İstanbul, Yeni İstanbul, 3. Havalimanı, 3. Köprü projeleri ve bu projelerin İstanbul'a yapacakları ve bu gibi irili ufaklı projelerin tüm dünyada yürürlükte olan şirket kapitalizmi projesi ile ilişkisi hakkında bir program yaptık.

 

Ekonomi Ekoloji’de:

Hayatı Koruma Vakfı ,Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem Pelin Cengiz'in konuğuydu. Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın 30 Eylül'de tüm dünyayla aynı anda Türkiye'de de yayımlanan Yaşayan Gezegen başlıklı raporunu konuştular.

 

Soma’nın Yırca köyündeki zeytinlik katliamını Greenpeace Türkiye’nin avukatı Deniz Bayram'la ve İstanbul'un Lüfer Bayramı'nı Slowfood Türkiye'den Defne Koryürek'le konuştuk.

 

Hikâyenin kadın Hali’nde:

 

Ev işçisi Yıldız Ay, Ev İşçileri Dayanışma Sendikası'ndan Saniye Evren ve sinema yönetmeni, “Gündelikçi” ve “Külkedisi Değiliz” filmlerinin yönetmeni Emel Çelebi konuğumuzdu. Ev işinde çalışan emekçi kadınların hak mücadelesini konuştuk.

 

Sinefil’de:

 

Belgesel yönetmeni ve Documentarist'in festival yöneticilerinden Emel Çelebi, 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne gölge düşüren sansür uygulamasını değerlendirdi ve bunun belgeselciler üzerindeki olası etkileri üzerine konuştu. Çelebi, sansür uygulaması sonrasında kendi filmi de dahil olmak üzere toplam 13 filmin belgesel film yarışmasından çekilmesi sonucunda Altın Portakal'da Ulusal Belgesel Film Yarışması'nın iptal edilmesini de yorumladı.

 

"Hay Way Zaman" belgeselinin yönetmeni Nezahat Gündoğan'la 1938 Dersim katliamında ailesi öldürülen ve yaralanan ağabeyiyle birlikte yollara düşen Emoş Gülver'in hikâyesini ele aldığı filmi "Hay Way Zaman"ı ve bu filmin yapımına giden süreçte "Dersim'in Kayıp Kızları" üzerine yaptıkları belgesel ve kitap çalışmalarını konuştuk.

 

Söz Küçüğün:

 

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle, BM Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Program Koordinatörü Meltem Alduk ve Uçan Süpürge'den Özlem Başdoğan'la, kız çocukların uğradığı her tür istismarı, kadına yönelik şiddeti ve kız çocukların haklarına ilişkin mücadeleyi konuştuk.

 

 

Testi Kırılmadan’da:

Ermenek’teki maden faciasının nedenlerini, önlenip önlenemeyeceğini, devletin ve maden işletmesinin sorumluluklarını ve Ermenek’teki ihmalleri ele aldık.

 

Tohumdan Hasada Ekolojik Yaşam’da:

 

IFOAM Dünya Organik Kongresi nedeniyle İstanbul'da bulunan ve “Türkiye'de Bütüncül Yönetim: Doğadan İlham Alan Dahiyane Yaklaşımlarla Ekosistem Onarımcı Tarım” başlıklı bir konuşma yapan, Bütüncül Yönetim'in kurucusu Allan Savory ve Savory Enstitüsü Türkiye gözesi, Anadolu Meraları'ndan Durukan Dudu konuğumuzdu. Hayvancılık yoluyla ekosistem onarımı sağlayan Bütüncül Yönetim’in ne olduğunu, Türkiye’de bütüncül yönetimi konuştuk.