Açık Radyo'da 27 Yayın Dönemi Başladı

Açık Radyo'dan
-
Aa
+
a
a
a

 

 

Açık Radyo’da 27 Yayın Dönemi 28 Nisan Pazartesi günü başladı. Altı ay boyunca sürecek olan bu yeni yayın dönemi, 26 Ekim 2008 tarihinde sona erecek.

 

Bu yeni yayın döneminde Açık Radyo’da 193 programcı tarafından hazırlanan 142 program yayınlanacak. 27. Yayın Döneminde 22 yeni program başlıyor ve daha önceki yayın dönemlerinden hatırlayacağınız 5 program da yeniden Açık Radyo’ya dönüyor. Bu yayın döneminde Açık Radyo’ya 29 yeni programcı katılırken 9 eski programcımız da yeniden bizimle olacak.

 

Böylece bu Açık Radyo kurulduğu günden itibaren 887 gönüllü programcı tarafından 793 değişik program yapılmış olacak.

 

Açık Radyo’da bazı temaları sürekli olarak izliyoruz. Örneğin iklim, çevre ve genel olarak sürdürülebilir yaşam konularına ağırlıklı olarak eğilen 8 değişik programımız var bu yayın döneminde:

 

Açık Gazete

İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik

Havadan Sudan

Açık Yeşil

Toprak Ana

Orman ve Civarındaki Faydalı İşler

Bisikletle 17 ay

Buğday Köşesi (Açık Dergi) 

 

Çocuk programlarına da gittikçe daha fazla yer vermeye başlıyoruz. 27. Yayın Dönemi’nde çocukları konu alan ve bazıları da çocuklar tarafından yapılan 5 programımız var:

 

... Söz Küçüğün

Düşe Kalka

Çocuklar için Dünya Müziği

Canı Çeken

Beslenme Çantası

 

 

Yeni yayın döneminde biri eski biri yeni iki tane de “kadın programı”mız  var:

 

Hikâyenin Kadın Hali

Şu-Bi-Dap

 

Yeni yayın dönemindeki yenilik ve değişikliklere topluca bir göz atmak istersek:

 

Hafta içinde her gün

 

Açık Gazete ve Açık Dergi’nin içinde yeni bir program başlıyor.

 

1968 40. yılında 68 Devrimi

 

Medya Eleştiri Grubu KİRPİ, gazeteci ve akademisyen Ragıp Duran öncülüğünde dünyada ve Türkiye’de 68 devriminin etkilerini 68 şarkılarıyla dinletiyor. Mayıs ayı boyunca her sabah Açık Gazete’de ve her akşam Açık Dergi’de.

 

Hafta içinde hergün 10:05’de, geçen yayın döneminde yayınladığımız gibi, Oğuz Atay’ın Tehlikeli Oyunlar romanını Tilbe Saran’ın sesinden tekrar yayınlıyoruz.

  

12 hafta boyunca sürecek Tehlikeli Oyunlar bitince mutad Kirli Çıkı devam edecek. Bu gelenekseloldies programımızı, bu dönem de Birinci Tekil Şahıs programının yapımcısı Utkan Çınar derliyor.

 

Pazartesi

 

19:30 Cem Çetin’le Spor

 

Cem Çetin her Pazartesi 19:30’da haftanın spor olaylarını Açık Dergi’nin içinde değerlendirecek.

 

20:00 Tırtıllar (Bol keseden müzik)

  

Geçen dönem ara veren Tırtıllar ( Aylin Güngör - James Hakan Dedeoğlu - Sadi Güran - Deniz Cuylan), eski yayın dönemindeki adlarını hayli kısaltarak (Tırtıllar Asla Kahverengi Bot Giymez), bu dönem Pazartesi kuşağına dahil oldular. Bu kuşağın mensubu olmak onları formatlarını değiştirmeye itti. Eskiden her konuda yaptıkları “geyikleri” güzel müziklerle beslerken, şimdi ağırlıklı olarak müzik hakkında geyik yapmaya niyetliler. 

 

04:00 Sıfır Dört (Uykuyla uyanıklık arasında)

 

Açık Radyo yayın teknisyeni Hakan Ergin, “ben zaten radyodayım saat 04:00’de bir program yapabilir miyim?” diye sordu. “Ne yapacaksın?” Dedik. “Arkadaşlarımla Can Görsev - Berçin Uluz birlikte “Shoegaze, psychedelic indie, krautrock, elektronik, postrock ve hatta ambient türlerini karıştıracağız” dedi.

 

Salı

 

12:00 Şehrin Ritmi (Siyahi müziğin mavimsi notaları)

 

Açık Radyo’nun öğlen “cazımsı” kuşağına, “siyahi müziğin mavimsi notaları” alt başlığı ile Berna Kaytaz katıldı. Berna bu programda, acidjazz ve cazımsı  soul ve R & B çalıyor.

 

15:30 Manolya (Sinemalı müzik programı)

 

Yağmur Taylan - Durul Taylan hazırlayıp sunuyorlar. “Sinemada daha diyalog yokken müzik vardı. Sinema kendi yolunda ilerlerken, romandan ve tiyatrodan kendini ayırdı, ama müzikten ayırmadı. Bazı yönetmenler filmlerinde müzik kullanmazken, bazıları tamamen müzik düşünerek kurdular dünyalarını.Bazı yönetmenlerin filmlerini biraz da filmlerine 'yerleştirdikleri' müzikler yüzünden izleriz.” 

 

Taylan Biraderler, programda sevdikleri filmlerden, sevdikleri filmlerin içindeki müziklerden ve insanlardan bahsediyorlar. Onların çağrıştırdığı hislerin, fikirlerin peşine düşüyorlar.

 

Programın adını MANOLYA koydular. Çünkü Paul Thomas Anderson’ın Magnolia adlı  filmini sinemanın müzikle kurduğu ilişkinin doruk noktası olarak görüyorlar.

 

17:05 Dünyanın Cazı

 

Berna Kaytaz,ara veren Göver Kazancıoğlu yerine Dünyanın Cazı kuşağının programcıları arasına katıldı. Salı günleri 17:05’te onun sesini ve seçtiklerini dinleyeceğiz.

 

19:00 Kelimelerin Anayurdu ve Tarihi

 

Bu program İskender Savaşır, Ömer Aygün ve Timuçin Binder tarafından 2008 Dinleyici Destek Projesi Özel Yayını için 8 bölüm halinde özel olarak hazırlanmıştı. Artık bir Açık Dergi köşesi. Kelimelerin bize neler söylediğini anlatıyorlar.

 

23:00 Fevr-i Âlem (Kuzey enlemlerinden güney enlemlerine uzanan bir müzik yolculuğu)

 

Bora Şimşek ve Yaprak Melike Uyar (Farazî programının yapımcısı) tarafından hazırlanan Fevr-i Alem koordinatlar arası bir müzik yolculuğunun programı.

Program akışında, o hafta ziyaret edilen ülkenin ya da ülkelerin folk’undan cazına, elektronik müziğinden sanat müziğine, geleneksel olanla popüler arasında dengede durarak ve kültürel, bölgesel, kuramsal, müzikal, edebî, tarihsel bağlar kurarak fevrî bir devr-i alem sunmaya çalışılıyor.

 

Etnomüzikoloji öğrencisi olan programcılar, eklektik bir müzik yolculuğu amaçlıyorlar.

 

Çarşamba

 

10:30 Açık Yeşil (Hayatın, Politikanın ve Sokağın Çevre-Ekoloji Gündemi)

 

Ümit Şahin ve Ömer Madra’nın birlikte hazırladıkları programın kapsama alanı şöyle:

 

-  Haberlerden ve gelişmelerden yola çıkarak haftanın çevre-ekoloji gündemi (Türkiye’de ekoloji hareketinin gündemi, yapılan işler, etkinlikler, eylemler, davalar vb.)

- Dünyada yeşil hareketlerden haberler

- Çevre ve sağlık konusunda önemli ve basit bilgiler.

 

19:30 "Kuranderde Kalanlar” (Tiyatroya iki farklı bakış, bir konuk)

Altıdansonratiyatro ekibi (Yiğit Sertdemir, Yaman Ömer Erzurumlu, Aslı Can Kortan, Gülhan Kadim, Erkan Kortan, Onur Kahraman) her Çarşamba 19:30’da tiyatro dünyasının sorunlarını konuklarıyla tartışıyor.

 

Perşembe

 

10:30 Milâttan Önce, Milâttan Sonra

 

Son iki dönem Çarşamba günleri 10:30’da yayınlanan ve Nermin Bayçın’ın hazırlayıp sunduğu Milâttan Önce, Milâttan Sonra programı bu dönem Perşembe günleri aynı saatte; yani 10:30’da.

 

11:00 ... Söz Küçüğün (Bir çocuk hakları programı)

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi tarafından hazırlanan Söz Küçüğün, çocukları susturarak onları ileride söz sahibi yapmanın mümkün olmadığına inananlar için bir program. Bu programın amacı çocuk hakları ile ilgili bilinç ve duyarlılığı arttırmak; bu bilincin yaygınlaşmasını ve benimsenmesini sağlayarak çocuğa karşı edilgen bakış açısını değiştirmek ve çocuk haklarının insan haklarından ayrı düşünülemeyeceğini anlatmak. Bir diğer amaç, çocuk veya çocuk hakları ile ilgili, doğrudan ya da dolaylı çalışmalar yürüten kişi ve kurumların çalışmalarını duyurmak ve katkı sağlamak.

Her programa konuğun yanı sıra sunucu olarak bir çocuk ve bir yetişkin katılıyor. Programa katılacak sunucu çocuklar, çocuklarla çalışan çeşitli kurum ve kuruluşların önerileriyle belirleniyor.

 

11:30Ruh Sağlığı Gündemi

 

Peykan Gençoğlu Gökalp tarafından hazırlanan bu program, toplumdaki ruh sağlığı bilincini artırmak amacıyla konuyla ilgili çeşitli kavramları tanımlamanın yanında:

 

-Genel sağlık ve ruh sağlığı

-Çocuk ve gençlerin ruh sağlığı

-Kadın Ruh Sağlığı

-Bağımlılık

-İş yeri, göç, spor, kültür, internet, sanat, edebiyat’ın ruh sağlığı ile ilişkisi

- Şiddet

-Psikoloji-Psikiyatri ilişkisi

-Çevre meseleleri ve ruh sağlığı

 

gibi konuları, konuklarıyla işliyor.

 

 

13:00 “Şu-Bi-Dap” (Türkiye'de kadın cazcılar)

 

"Sadece kadın caz müzisyenleri"nin konu olacağı bu programı esnasında sadece caz müziğinden değil, bu kadın müzisyenlerin caz müziğini neden tercih ettiklerinden, nasıl etkilendiklerine, bu farklı müzikal formu denerken karşı karşıya kaldıkları zorluklarla mücadelerine, amaçlarına, tercihlerine, tavsiyelerine… dek uzanan sohbetler gerçekleştiriliyor ve program esnasında konukların canlı performanslarından örnekler sunuluyor. Programı Ceylan Ertem hazırlayıp sunuyor.

 

 16:30 Orman ve Civarındaki Faydalı İşler  

 

Ormanlarımızın korunması konusunda toplumsal farkındalığımızı ve bilinç düzeyimizi artırmak ve Türkiye ormanlarını, içerisinde ve civarında yapılagelen etkinlikleri ve sorunlarını anlatıp tartışmak uzere tasarlanmış olan bu program geçen yıl aynı gün ve saatte yayınlanıyordu. Geçen dönem, Itır Erhart - Zeki Yemez tarafından hazırlanan program bu dönem aralarına Besim Sertok’un da katılımı ile kadrosunu genişletti.

 

 

17:05 Dünyanın Cazı

 

Korhan Ogan,ara veren Harun İzer yerine Dünyanın Cazı kuşağının programcıları arasına katıldı. Perşembe günleri 17:05’te onun sesini ve seçtiklerini dinleyeceksiniz.

 

Cuma

 

10:30 “Kral” (Elvis Presley efsanesi)

 

Tamer Akça’nın hazırlayıp sunduğuprogramda Elvis Presley’in hayat hikâyesi, kendi müzikleri eşliğinde ve dönemin müzik örnekleri ile de desteklenerek anlatılıyor. Standart bir biyografi olmasından çok, bir takım röportajlar ve ilginç anılarla beslenmiş bir kronoloji aktarılıyor.

 

13.00 Testi Kırılmadan... (İş kazaları, meslek hastalıkları, işe bağlı sağlık sorunları . Yasalar, taraflar, teknolojiler, sistemler ve insan.)

 

Ali Rıza Tiryaki - Cem Melikoğlu  tarafından hazırlanan programda, Tuzla Tersanesindeki ölümler nedeniyle gündeme oturan İş Güvenliği kapsamındaki konular,

 

·        İş Sağlığı ve İş Güvenliğinde Başarı Hedefleri ve Başarı

    Kriterleri

·         Devletin Rolü ve Denetim Kalitesi

·         Çalışanlar ne bekliyor, ne istiyor ?

·         Uzmanlık ve bilgi ihtiyacı – Kaynaklar – Kısıtlar

·         Ölçüm ve takip ihtiyaçları

·       Etik

·        İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) mevzuatı değişikliği ne getirecek ?

·         İş Kazaları

·         Meslek hastalıkları

·         Ergonomik sorunlar

·         Gürültü ve işitmenin korunması

·         İş kaynaklı stres

·         Mesleki solunum sistemi hastalıkları

·         Bir mesleki sağlık sorunu olarak sigara

 

gibi başlıklar altında işleniyor.

 

14:00 Kentin Adı, Yemeğin Tadı (Tatların doğum yerleri ve medeni halleri)

 

Üretildiği, en çok tüketildiği, ünlü olduğu kentin ismiyle anılan bir sürü yiyecek var; Tekirdağ köftesi, New York cheesecake’i, İzmit  pişmaniyesi, Dijon hardalı gibi… Bu yaklaşımla hem o yiyeceğin tüm boyutları, hem de o kentin lezzet boyutu hakkında sohbet ediliyor. Programı Güzin Yalın hazırlayıp sunuyor.

 

18:45 Bisikletle 17 Ay

 

BisikleTEMA projesi kapsamında Gizem Altın bisikletle 17 ayda Sidney’e varmayı planlıyor. Küresel iklim krizinin etkilerine dikkat çekmek için yaptığı bu yolculuğun duraklarında Açık Radyo’ya bağlanıp bulunduğu yer ve aktivite raporu veriyor. Her Cuma 18:45’de Açık Dergi’nin içinde dinleyebilirsiniz.

 

00:00 Kısa Devre (Cuma gecesi arızaları)

 

Verdiği bir yıllık askerlik arasından önce Cuma geceyarıları Electric Dreams adındaki programı yapan Orhan Özkırım, askerden dönünce, askere giden Tolga Yağlı’nın Aypalas programına nöbetçilik yapmıştı. Bu dönem, Kısa Devre adını verdiği programına yeni bir anlayışla başlıyor. Orhan, bu anlayışı şöyle özetlemiş:

“Cuma gecesi evde oturanlar için geceyarısından sonra her türden bağımsız müziklerden eski ve yeni seçmeler, hafif arızalık dozuyla...”

  

Cumartesi

 

01:00 World Groove Radio (Dünyadan "groove" tanımları)

Dubfield & Mark

  

Dubfield & Mark çevrilemeyen “groove” sözcüğünü Türkçeye çevirmeyi denemişler: “Duyulabilen, parmak şaklattıran, kafa sallatan mutluluk.”

 

Bu, bizce iş görebilecek tanımın yanında, Groove’un evrensel olduğunu ve  yerel müzisyen ve  fanların duyarlılıklarını yansıtabilen tınılar yaratabilmeleri ile oluştuğunu da eklemişler.

 

World Groove Radio´nun misyonu dinleyicilere groove’un küresel akımlarını (yansıttıkları toplulukları) tanıtmak.

60-ların Washington D.C’nin “Go-Go” akımı, günümüzdeki Mali ve slick müzikleri, kentsel 70’lerin funk, lo-fi, reggae, 80’lerin Manchester rockçuları, İstanbul’un yerel groove  manzaraları, World Groove Radio’nun kapsamında.

 

Programı hazırlayanlar, Mark Daigle ve Simon Johnson (Açık Radyo’da 1998-2001 yılları arasında Dubfield adıyla Türkiye’nin ilk DUB programı olan Version Forward’ı yapmıştı). Program İngilizce ve Türkçe olarak sunulacak.

 

02:00 "Soul" Sendikası (Soul müzik)

 

Superfly & Dr. Feelgood, bu programda, old school soul, funk and rhythm & blues ve zaman zaman da Afro Funk çalacaklar.Biri Belçikalı diğeri Amerikalı olan programcılar, parçaları birer birer seçiyorlar, bilgiler veriyorlar ve tartışıyorlar. Beş yıldır Türkiye’de çalışan programcılar, sunumlarını Türkçe yapmakta iddialılar.

  

Pazar  

 

09:00 Çocuklar İçin Dünyadan Müzik

 

RADIJOJO!, 2003’te Almanya’da kurulmuş gayri-ticari ve kâr gayesi gütmeyen, dünyanın ilk çocuk radyosu. Programcıları, 3-13 yaş arası çocuklar.

 

Uluslararası olmaya çalışıyorlar. Çin’de Yunnan bölgesinde de yayın yapmaya başladılar. Açık Radyo da, her Pazar sabahı, bu çocukların sunduğu “çocuklar için dünya müziği programları”nı yayınlıyor. 

 

01:00  Sesli Ünsüzler (İnternetten müzik)

(15 Günde bir Onteus ile dönüşümlü olarak yayınlanacak)

 

Zeynep Küpeli tarafından hazırlanan Sesli Ünsüzler, ürettikleri müzikleri sadece internet üzerinden yayınlayan yerli – yabancı tüm grup ve şahısların parçalarına yer veren ve gruplarla ilgili kısa bilgilerin verildiği bir radyo programı.

 

Bu program, müzik endüstrisinin, teknolojinin günümüzde sunduğu olanaklar sonucunda geldiği noktada ortaya çıkan ürünlere yer verecek  Bu aşama önemli, çünkü bir taraftan teknolojik olarak değişen bir ortamda henüz sektörleşmemiş bir yapıda sanat üretmek zorunda kalan ve bu ortamda kendini kitlelere ulaştırmak isteyen müzisyenler telif, konusunda da köşeye sıkışmış durumdalar. Telif konusu çözülemediği için plak şirketleri bu yeni ortamda projelere para yatırmamaktadır.

 

Bu yüzden, adını duyurma şansına sahip olamayan müzisyenler, performanstan para kazanma şansına da sahip olamıyorlar.  Bu program onlar için yeni bir mecra sunarak radyo dinleyicisiyle onları bir araya getirmeyi amaçlıyor.

 

01:00  Onteus (Bağımsız Müzik Güncesi)

(15 Günde bir Sesli Ünsüzler ile dönüşümlü olarak yayınlanacak)

 

Barış Eseniş’in hazırladığı program en yalın haliyle, Türkiye'de şu anda yapılmakta olan bağımsız/alternatif müziklerin ve seslerin, sadece "popüler tüketim malzemesi" odaklı işleyen müzik endüstrimizin altındaki yokoluşu sorunsalını ele alıyor. Hedeflenen, yeraltında kalanı popüler yapmak değil, ona ait yüzeyde bir alan yaratmak. Sözgelişi, Avrupa'da bir çok kentte olduğu gibi, popüler müzik endüstrisinin dışında işleyen, bağımsız müziğe destek veren radyolar, plak şirketleri, eğlence/gösteri mekânları ve bunları besleyen bağımsız müzik yaratıcıları ve dinleyicileri bulunmaktadır. Bu kitle döngüsünün bir anlamda İstanbul'da sağlıklı bir şekilde kurulması gerekli.

 

Post-rock, Noise, Glitch, Avant-Garde ya da adı konamayan ses ve müzik türevleri, takipçileri tarafından bilinmekte; ancak, bu üretimleri dinleyip sevme ve bunun üzerine bir üretim tetiklemesi yaşaması muhtemel çoğunluklar, medyanın hazır tüketim sunumları yüzünden, nitelikli üretim dinleme ve izleme haklarından edilmekteler.

 

Programda herhangi bir akıma bağlı kalmaksızın, çeşitli çağdaş bestecilerin eserlerine yer veriliyor.

 

02:00 Volüm (Gürültü ekseninde ses yığınları)

 

Kapı gıcırtısından  teyp hışırtısına varolan tüm sesleri kullanmak

üzerine deneysel bir kulvar olan ‘noise’, gelenekselleşmemiş müzikal

elementlerini içeren bir müzik türü. Bir Noise müzisyeni sınırlar

olmadan bir çok sesi, örneğin üzerinde oynanmış kayıtlar (ağır derecede çizilmiş plaklar), makine gürültüsü, değişik nesnelerin feedback sinyalleri ve müziğe girmeyecek vokal/ses elementlerini, parçalarında kullanabilir. Türün başlangıcı literatürde her ne kadar 1913'müş gibi görünse de aslında çok gerilere dayanan bir anlayış olan noise, günümüzde popüler müziğin içinde de sample olarak kullanılıyor. Program, noise olgusunu pragmatik değil de tamamen duygusal bir bakış açısıyla irdeliyor. Gürültünün varolan kompozisyon

içindeki gücünü vurgulayan her dönemden örneklerle program

çeşitlendiriliyor.

 

Gürültüyü müzik dahilinde kaçınılması gereken, istenmeyen bir olgu

olmaktan çıkartıp odak noktasına koyan, içindeki güzellikleri, onu

oluşturan özü keşfetmeye dayalı, kaosta huzur bulmanın mümkün olduğunu ispatlayan müzikler üzerine bir program.

 

Programı Ekin Üzeltüzenci hazırlayıp sunuyor.