Açık Radyo'da 24. Yayın Dönemi Başladı

Açık Radyo'dan
-
Aa
+
a
a
a

Açık Radyo’da 24. Yayın Dönemi başlıyor. Bu yeni yayın dönemi 30 Ekim 2006 ile 29 Nisan 2007 tarihleri arasında geçerli olacak.

 

Bu yayın döneminde Açık Radyo’da 132 programcı tarafından hazırlanan 177 program var. Bu programların 24’ü, yeni yayın dönemi ile birlikte başlayan yeni programlar. Diğer programlar ise daha önceki yayın dönemlerinde başlamış olan programların devamı olacak. Açık Radyo programcıları arasına 24 yeni programcı katılırken, geçmiş yayın dönemlerinden tanıdığımız 3 programcımız da bu yayın döneminde tekrar aramıza döndüler.

 

Açık Radyo’da bir haftayı ele alarak yeni programlarımızı tanıtmak ve yayın saati değişen programlarımızı hatırlatmak istedik.

 

24. Yayın Döneminde, hafta içi her gün yeni bir program başlıyor; Deutsche Welle... Olaylar Ve Yankılar...  Bu program, 30 dilde yayın yapan, uluslararası bir yayın organizasyonu olan Deutsche Welle’nin 15 dakikalık haber bülteni.

 

Hafta içi her gün yayınladığımız, Utkan Çınar’ın hazırladığı Kirli Çıkı’nın ise saati değişti. Artık 10’da başlıyor.

 

Pazartesi

 

24. Yayın Dönemi’nde Pazartesi günleri 10:30’da yeni bir program var: Endüstriyel Spor Gerçeği. Program Ertuğrul Ülker tarafından hazırlanıyor.Futbol anlayışına saplanmadan, fakat futbolun önemini de ihmal etmeden, endüstrileşen sporun anlatıldığı bir radyo programı. Sporun endüstrileşerek asıl maksadından uzaklaşıp uzaklaşmadığı, eskiye göre nelerin değiştiği, hangi yeni anlayış ve düşünce tarzlarının egemen olmaya başladığı, gelecekte endüstrileşen sporun bizleri nelerle karşı karşıya bırakacağı gibi konular tartışılıyor. Sporun endüstriyelleşmesinin amatör spor ruhuna verdiği zarar ve alınabilecek olası tedbirler irdeleniyor. Dünyadaki spor endüstrisi ile ülkemizdeki kıyaslanarak karşılaştırmalı analizler yapılıyor.

 

Geçmiş yayın döneminde Pazartesi ve Çarşamba günleri 10:30’da yayınladığımız, Göksenin Göksel, Sarp Keskiner ve arkadaşları tarafından hazırlanan Amma Hikâye programını bu yayın döneminde Salı ve Perşembe günleri aynı saatte dinleyebilirsiniz.

Bu dönem Salı günleri genelde Borges Seçkisi “Babil Kitaplığı”, Perşembe günleri de “Dramatize Öyküler” yayınlanıyor.

  

Salı

 

24. Yayın Dönemi’nde Salı günleri 16:30’da yeni bir program var: Herkes Farklı, Herkes Eşit. Program Gülesin Nemutlu ve Yörük Kurtaran tarafından hazırlanıyor.

 

Programın amacı, gençlik alanında faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları (STK)’nda gönüllü/profesyonel çalışanlara sağlanacak bir iletişim platformu aracılığı ile gençlerde sivil toplum, aktif yurttaşlık, kültürel çeşitlilik ve katılım konularında farkındalık yaratmak. Böylece Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Gençlik Forumu tarafından Avrupa çapında hayata geçen Herkes Farklı Herkes Eşit gençlik kampanyasının Türkiye ayağına destek vermek.

 

 

Salı günleri Açık Dergi’de 19:00’da yeni bir köşe var: Can’ı Çeken. 10 yaşındaki Can Yiğitler merak ettiği konularda her yaştan konuk ağırlayacak.Bu program15 Günde bir Beslenme Çantası ile Dönüşümlü)

 

Çarşamba

 

Yeni yayın döneminde Çarşamba günleri 10:30’da yeni bir program başlıyor: Milâttan Önce, Milâttan Sonra.Nermin Bayçıntarafından hazırlanan program, arkeolojinin seyir defterinde geçmişten günümüze yolculuk.

 

Program, genel çerçevede, arkeoloji kapsamındaki konular, arkeoloji dünyası, kazılar ve yeni keşifler dışında, doğal olarak insanoğlunun düşünsel ve yaratımsal sürecini ya da evrimini aktardığından mitoloji, tarih, sanat, edebiyat, mimarlık, yönetim sistemleri, siyaset, ekonomi, felsefe, hukuk, din ve inançlar gibi, pek çok alana açılımlar verecek.  Arkeoloji, sonuçta kültür varlıkları demek. Ancak, bu varlıkların dili okunduğunda bu anlamda çok zengin konu seçenekleriyle karşımıza çıkacak . En başta, geçmişten (burada on binlerce yıllık birikim söz konusu) modern zamanlara bellek sunması, yerel ve evrensel bazda bu belleği okutmasıyla sürekli işlenebilecek bir alan yaratacak. Bu doğrultuda gündemi de yakalayacak.

 

Çarşamba günleri saat 12:00’de yeni bir program daha var: Radyo-Aktif Serpinti.

Volkan Artunç’un hazırladığı programda, Volkan’ın zevkine göre, Öğlen Açık kuşağı geleneğine uygun cazımsılar dinleyeceğiz. Sahibinden ödünç alınan müzikler.

 

Çarşamba günleri 18:30 Açık Dergide yeni bir köşe olacak: Ölümünün 50. Yılında Brecht Şarkıları, bu köşeyi Çiğdem Erken hazırlıyor.

 

Açık Dergi’de aynı gün19:00’da yeni bir köşe daha var: 45’lik Öyküler. Plaklar Arasında programından tanıdığımız  Ercan İmre, bu kez  bir plağın ve/ya kapağının öyküsünü paylaşacak bizimle.

 

Perşembe

 

24. Yayın Dönemi’nde, Perşembe günleri 11:00’de, Şehre Giden Yol adlı program var.

Şehre Giden Yol,Açık Radyo’nun 1. Yayın Dönemi’nde Nasılsınız? İyi misiniz? ve  2002’de yayınlanan İstanbul: Açık Şehir kuşağı içinde aynı adlı programa devam eden Mustafa Şenocak’ın hazırladığı bir İstanbul programı.

 

İstanbul ile ilgili her tür konunun belli ağırlıklarla ele alınacağı bir “Kent” programı;  kentin tarihi, genel gelişimi, biraz Bizans, biraz Osmanlı yaşam biçimi, semtler, semt öyküleri, surlar, kapılar, limanlar, köprüler, tramvaylar, önemli ve özel kişiler, yaşam çeşitlilikleri, vs. Böylece program içeriğinde, sadeleştirilmiş ve sevimlileştirilmiş tarih, şehircilik, arkeoloji, etnografya bilgisi sunumundan öte, İstanbul için yazılmış  öyküler, yerli yabancı edebiyat örnekleri, kent efsaneleri, eskilerden gazete haberleri, vs. de bulunuyor.  Programda, İstanbul’un değişen yapı ve yaşam biçimine anıları ile tanıklık etmek  veya ayrıntı bilgi sunmak isteyenlerin de zaman zaman konuk edilebileceği – eski semt sakinleri, yaşlı taksi şoförleri, tarihçiler, mimarlar, vs – söyleşi bölümü de aralıklı olarak yer alabilecek..

 

Perşembe  günleri 13:00’da, İncila Bertuğ’un hazırladığı, Musıkî Dünyamız, bu yayın döneminde yeniden bizlerle. 10 yılın seçkisine ayrılmış bir dönem aradan sonra yeniden radyoda.

 

Perşembe günleri 14:30’da ise, bir dönem aradan sonra, Alla Turca adlı programla yeniden buluşuyoruz. Ali Pınar’ın hazırladığı programda,Türkiye'den klâsik müzik yorumcuları ve bestekârları yer alıyor.

 

Perşembe günleri 16:30’da ise yeni bir program var: Toprak Kokusu.  Can San tarafından hazırlanan programda, sapı samanı, çeri çöpüyle toprak sohbetleri yer alacak.

Tarımcılık ve Türkiye’nin tarım politikaları, tarım-doğal çevre ilişkileri, toprak kullanımında karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların yaşanmaması için çözüm önerileri sunacak olan programın başlıkları şöyle: Fiziksel bir madde olarak toprak; Bir mülkiyet kavramı olarak tapu-kadastro çalışmaları; İnsanoğlunun tarıma geçişi ve toprak kullanımı; Türkler’de ve Osmanlı’da toprak kullanımı; Dünyada tarım ekonomisi, Balıkçılık-balık tarımı; Tarım ve çevre kirliliği; Ekolojik-biodinamik tarım; Tarım ve doğal çevre ilişkileri; Tarım ve meteoroloji; Tarım ve yaban hayatı

 

Perşembe günleri Açık Dergi’de 19:45’te yeni bir köşe başlıyor:Köşe Bucak İstanbul.  Sanat tarihçileri, Hayri Fehmi Yılmaz, Faruk Pekin, Deniz Esemenli, Vera Bulgurlu, Necmi Aksoy tarafından hazırlanan programda,İstanbul’un prehistoryası, şehrin kuruluş efsaneleri, Konstantinopolis, sultanların camileri, Ayvansaray, Edirnekapı ve diğer İstanbul semtleri hakkında konuşulacak.

 

Programı hazırlayanlardan Faruk Pekin’i geçmiş yayın dönemlerinden, Köşe Bucak Dünya programı ile tanıyoruz.

 

Perşembe günleri 22:00’de yeni bir program daha var: Yüce Bir Aşk. Seda Binbaşgil’in hazırladığı program, doğumunun 80., ölümünün de 40. yıldönümünde bir  John Coltrane programı olacak.

 

Cuma

 

Geçen yayın döneminde Cuma günleri 13:30’da yayınlanan,Çağrı Akyurt - Anıl Çelik - Güneş Seymen tarafından hazırlanan, Video oyunları ve müzikleri hakkındaki 8-Bit’in saati değişti, yeni yayın döneminde 10:30’da yayınlanacak.

 

Cuma günleri 13:00’de, geçmiş yayın dönemlerinden hatırladığımızHasan Meriç, Serdar Çintan, Selim Badur, Önce Sağlık programıyla yeniden bizimle olacaklar.Programda,sağlık konusunda olup bitenler, sevaplar, günahlar, etik olanlar ve olmayanlar konu ediliyor.

 

Yeni yayın döneminde, Cuma  günleri 14.00’te yeni bir program başlıyor: Yağmur Böreği.Yörelerden, beldelerden ve hatta evlerden tatlar... Ayfer Yavi – Gökçen Göksel’in hazırladığı, Türkiye ve dünya mutfak kültürü mozaiğini yansıtmaya çalışacak olan program, mutfaklarda kaydedilmiş sesler içeriyor.

 

Cuma  günleri 16:30’da yeni bir program daha var: Meleğin Gör Dediği. Başak Ekim ve Laden Yurttagüler, görünmeyeni görünür kılmaya, toplumsal olanı anlamaya çalışacaklar.

Program, kendisinin veya başkalarının yaşam öykülerinden yola çıkarak, toplumsal olana farklı bakabilme cesaretini gösteren, görünmeyeni görünür kılmak ve değiştirmek için emek verenleri haftanın 1 günü, yarım saat ağırlıyor.  Program, ev-eksenli çalışan kadınlardan, çöp toplayan romanlara, şizofreni dostlarına, ev içi bakım veren Moldav kadınlardan, tarlada çocukluk hallerine kadar pek çok yaşam öyküsünün gölgesinde toplumsal olanın izlerini sürüyor. Sosyal hizmet uzmanları, aktivistler, belgeselciler, araştırmacılar, bazen şairler, yazarlar programın konukları arasında.

 

Cuma günleri 19:00’da Açık Dergi’de yeni bir köşe daha var: Tohumdan Hasada Ekolojik Yaşam. Buğday dergisi ekibi(Victor Ananias, Cem Birder, Batur Şehirlioğlu, Oya Ayman) tarafından hazırlanan program, yaşam kaynağımız doğanın işleyişini unuttuğumuz bu dönemde, temiz hava, su, toprak, canlı tohumlar ve insanın ayak izleri hakkında. Yaşama çıplak gözle bakmak ve çözümün parçası olmak için bir fırsat, bir tohum ekebilmek için tek tek, hep birlikteyaptıklarımızı, yapabileceklerimizi içerecek.

 

Programda, dünyadan, Türkiye’den ekolojik tarım, ekolojik mimari, alternatif teknolojiler, ekolojik yerleşimler konularında güncel haberler, müteakip haftanın ekolojik olayları,toplumsal bilincin kendi bindiği dalı kesmeyecek düzeye gelebilmesi için temel bilgiler, göstergeler, araçlar, örnek/modeller, insanlara umut verebilecek, katılımlarını teşvik edebilecek çözüm önerileri, günlük yaşamda pratik adımlarla bireysel, toplumsal dönüşüm; özlediğimiz adil düzene hizmet edebilmek için ipuçları yer alacak.

 

Cuma günleri 19:40’da Açık Dergi’de, yeni bir köşe var: Haftanın Albümü. Bu köşede, Açık Dergi ekibi tarafından yeni veya önemli bir albüm tanıtılacak.

 

Yeni yayın döneminde, Cuma günleri 21:00’de Aşağı Mahalle adlı yeni bir program başlıyor. Aşağı Mahalle, Ümit Baykara tarafından hazırlanan, New York Downtown bölgesinde yapılagelen caz ve yeni müzik içerikli bir program. Temel figür "John Zorn" iken, "six degrees of John Zorn" şeklinde uzantılara gidiliyor.

 

Cuma günleri 24:0’te ise Kırık Akorlar adlı yeni bir program var. Deneyselden ambient'a, IDM'den (intelligent dance music) post-rock'a uzanan program Ceren Yertan tarafından hazırlanıyor.

 

Cumartesi

 

Yeni yayın döneminde Cumartesi günleri 10:00’da, Raife Polat tarafından hazırlanan, anne-baba ve çocuklarla, çocuklara yönelik yeni bir program var: Yap-Boz Sanat

 

Programın amacı, çocuklara yönelik sanat üretimlerine odaklanarak hem çocukları hem ebeveynlerini ‘doğru’ kanallara yönlendirebilmek. Bunu yaparken hem nabzı tutup/yoklamak hem öneriler vermek hem de gündem oluşturabilecek, gerektiğinde çözüm önerileri geliştirebilecek çok boyutlu bir yapılanmaya gitmek ve tabii ki bunu paylaşmak.

Program, çocuklar için üretilen sanatın öncelikle sanatçı anne-babalar ve zaman zaman onların çocukları üzerinden tartışılmasını içeriyor. Anne ya da baba ve sanatçı olma hali, çocuk sahibi olmanın kendi üretimlerini nasıl etkilediği, çocuklara yönelik sanat üretimini yeterli bulup bulmadıkları, kendi çocuklarını nasıl yönlendirdikleri gibi durumların konuşulduğu programa her hafta bir sanatçı anne ya da baba konuk oluyor.

 

Ancak sanatçı anne ya da babalar dışında çocuklarla ilgili organizasyonlar, yayınlar, alternatif üretimler sergileyen sanatçılar, oluşumlar, kurumlar da programın odaklarından oluyor. Konuklara bu kişiler de ekleniyor.

 

Programın bir bölümü de çocuklara yönelik sanat etkinlikleri duyuruları ve konukların önerilerine ayrılıyor. Her hafta konukların seçtiği en az iki parça programın müziklerini oluşturuyor.

 

Cumartesi günleri 15:00’te Müziğin Rengi adlı programla, Reha Uz,bir yıl aradan sonra yine “dünyadan ilginç müzikler”le bizimle beraber.

 

Geçtiğimiz yayın döneminde, Pazar günleri 13:00’te yayınlanan, Mert Emcan ve Efkan Kula tarafından hazırlanan,Bağımsız Rock ‘n’ Roll’a açılan kapı”, Garaj Kapısı, yeni yayın döneminde Cumartesi günleri 18:00’de yayınlanacak.

 

Yeni yayın döneminde Cumartesi  günleri 20:00’de Satürn yine bizimle. Satürn’ün yapımcıları, İsmet Polat ve Barış Ka Açık Radyo’da, 1999-2000 arasında D&D Dope Headz’i, 2000’den 2004’e kadar da Satürn’ü yaptılar. İsmet Polat’ı 19 Aralık 2004’de, Barış askerdeyken kaybettik. Barış bu dönem Açık Radyo’ya Satürn ile geri döndü. Programda, kısaca “siyahî müzikler” var.

 

Cumartesi günleri 03:00’te, Kozmik Yastık adlı yeni bir program başlıyor. Dj Mute tarafından hazırlanan programda,Goa, ambient ve psy-trance müzik türleri var.

  

Pazar 

 

Yeni yayın döneminde, Pazar günleri 09:00’da Melomania adlı yeni bir program var. Derleyen ve Toplayanlar: Bohçacılar. Bohçacılar, bir takım Açık Radyo çalışanları. Geçmiş yayın dönemlerinden hatırladığımız, Aylak Abiler ve Gönül Çelenler programının yapımcısı, eğitimi için yurt dışına giden Tankut Aykut’un çizgisinde yürütmeye çalışacağımız bir program.

 

Pazar günleri 12:00’de, Dünyayı Dinliyorum adlı yeni bir program başlıyor. Zekeriya Şen tarafından hazırlanan bir dünya müziği programı. RBB Multikulti Berlin, WDR Funkhaus, Europa Köln, Radio Bremen ve Radio Sweden P 6 ortak yayınlanıyor.

 

Yeni yayın döneminde, Pazar günleri 13:00’te yeni bir program daha var: Farazî. Yaprak Melike Uyar tarafından hazırlanan programda,Indie-rock, post-rock ve electronica’ya dair varsayımlar yer alacak.

 

Pazar günleri 16:00’da da yeni bir program başlıyor: Terra Incognita. Ağırlıkla progressive rock’un dünya örnekleri yer alacağı program Cenk Akyol tarafından hazırlanıyor.

 

Pazar günleri 20:00’de yayınlanacak olan Miam Sunar da bu yayın döneminde başlayan yeni bir program. Onur Türkmen – Cem Çınlar (İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi) hazırladığı, İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin stüdyolarında kaydedilen bu programda, MİAM bünyesinde yer alan Kâmran İnce, İlhan Usmanbaş, Cihat Aşkın, Pieter Snapper, Michael Ellison gibi müzisyenlerin yanı sıra, bu enstitüde doktora ve yüksek lisans seviyesinde öğrenimlerini sürdüren genç besteci, müzikolog, tonmeister ve etnomüzikologların çalışmaları da sunuluyor. 

 

Yeni yayın dönemi hepimize hayırlı, uğurlu olsun....

 

24. Dönem Yayın Akışı'na ulaşmak için lütfen tıklayınız