350.org Kurucularından Bill McKibben İle Kısa Bir Söyleşi

-
Aa
+
a
a
a

 

Açık Gazete’de bir ay boyunca Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri yer alacak İklim İçin adlı yeni köşemizde konuk ettiğimiz 350.org kurucularından yazar, iklim aktivisti, akademisyen Bill McKibben ile Cumartesi eylemi, Gezi direnişi ve dünyanın gidişatı hakkında konuştuk:

İndirmek için: mp3, 6.0 Mb.

20 Haziran 2013 tarihinde yapılan söyleşinin metni:

Can Tonbil: Merhabalar Bill McKibben, sizi Açık Radyo mikrofonlarındra ağırlamak bizim için büyük mutluluk. Ömer Madra bu mülakatta bulunamıyor maalesef, ama arkadaşım İlksen Mavituna ile ben Can Tonbil size birkaç soru sormak istedik.

 

Bill McKibben: Benim için de büyük keyif Açık Radyo’dan dinleyicilerinize seslenmek. Ömer’in şu anda bulunamamasına çok üzüldüm,  lûtfen gördüğünüzde ona sevgilerimi iletin.

 

CT: İlk sorum şu: Gezi Parkı protesto gösterileri hakkında ne düşünüyorsunuz? Bununla küresel iklim değişikliği karşısındaki hareket arasında bir bağlantı görüyor musunuz?

 

BM: Gezi Parkı gösterilerini uzak mesafeden izlemek çok ilginç oldu. Çünkü, kısmen, çevre kaygısından doğmuş bir hareket gibi görünüyor. Ama, aynı zamanda dünyanın dörtbir yanında giderek daha fazla örneğini gördüğümüz başkaldırılardan biri gibi de görünüyor. Açıkçası, tek başına iklim değişikliği ile ilgili birşey değil. Ama, insanların ayağa kalkması, halkın başkaldırması ile ilgili. Bu da, bugüne kadar karşı karşıya kaldığımız en büyük tehdit olan iklim değişikliğine karşı dünyada gitgide daha fazla görmeyi umduğumuz bir kalkışmanın bir parçası....

 

CT: İkinci sorumuz İstanbul ve önümüzdeki hafta yer alacak yeni gösteri hakkında olacak: Küresel Eksen Değişimi Hareketi’nden söz ediyoruz.  29 Haziran’daki gösteri nasıl olacak sizce? Beklentileriniz neler?

 

BM: Gösteriler nasıl olacak tam bilemiyorum. Küresel Eksen Değişimi’ni düzenleyenlerin daha iyi bir fikri vardır. Bu hareketin en büyük özelliği, tam anlamıyla küresel olması. Dünyanın dörtbir yanından aktivistler geliyor, döndüklerinde kendi ülkelerinde hareketleri örgütleyecekler. Tam olarak nasıl sonuçlanacağını kestirmem zor olur. Ama gerçekten önemli bir olay. Bu, iklim değişikliği ile ilgili olarak şimdiye kadar dünyada meydana gelmiş en büyük gençlik hareketi.

 

İlksen Mavituna: Başlangıçta İstanbul’da bir küçük parkı kurtarmak için girişilen eylemin şimdiki ölçeği gözönüne alındığında, iklim değişikliğine karşı gezegeni kurtarmak için girişilmesi gereken hareketin büyüklüğü ne kadar olmalı sizce?

 

BM: (Gülerek): Küçük bir parkı kurtarmak için bu kadar büyük bir çaüba gerekiyorsa, gezegeni kurtarmak için nasıl bir çaba harcanması gerekir bilemiyorum doğrusu! Yani, inşallah doğrusal orantılı bir çarpım işlemi yapmak zorunda kalmayız. Aksi takdirde, elimizde insan kalmaz!

 

CT: Son sorumuz da Ömer Madra’dan geliyor: Sizce dünya nereye gidiyor?

 

BM: Bence, iki yoldan birini kesin olarak seçmesi gereken bir kavşak noktasına geliyor dünya. Ya, şimdiye kadar yaptığına devam eder: Kuzey Kutbu erimeyi sürdürür, deniz seviyeleri yükselmeye devam eder, havalar gitgide daha acayipleşir, bodoslama küresel ısınmaya doğru yol alırız...

Ya da, dünya başka bir yöne doğru gider: Yenilenebilir enerjinin esas kural haline geldiği Almanya gibi bazı ülkelerin yaptıklarını inceleyip kendisine örnek alır: Eğer bu olursa, o zaman gerçek bir şansımız olduğunu söyleyebiliriz...

 

İM ve CT: Çok teşekkür ederiz. İnşallah yakında sokaklarda görüşürüz.

 

24 Haziran 2013 tarihinde Açık Radyo’da Açık Gazete programında yayınlanmıştır.

Açık Gazete’nin podcast servisine ulaşmak için tıklayın.

Gezi Parkı direnişi Açık Radyo'da nasıl yankılandı?  İlk gününden itibaren Gezi Parkı direnişine dair Açık Radyo'da yayınladığımız herşey burada: Dinleyin, okuyun, hatırlayın: Gezi Parkı Günlüğü