Kentin Tozu

Açık Radyo Kitapları
-
Aa
+
a
a
a

Derleyen: Cihan Uzunçarşılı Baysal

Encore Yayınları / Açık Radyo Kitaplığı

Kentin Tozu kitap kapağı

Açık Radyo Kitaplığı’nın ikinci kitabı  Kentin Tozu: Kent Hakkı Üzerine Konuşmalar Encore Yayınları tarafından yayımlandı. Cihan Uzunçarşılı Baysal’ın “Kent Hakkı”, “Yaşam Alanı” kavramlarıyla yola çıkıp, kentsel dönüşümün tanıklarına mikrofon uzatarak hazırladığı ve Açık Radyo’da yayınlanan program, şimdi bir kitap halini aldı. Kentin Tozu, Açık Radyo Kitaplığı'nın ilk kitabı Biz Yaşarken gibi müzikli de.

‘Yaşam alanı’ kavramı tesadüf değil

"Kent Hakkı", "Yaşam Alanı" gibi kavramın/kelimeleri günlük hayatta kullanmaya başlamış olmamız tesadüf değil. Mahalleler, ormanlar, deniz gören parklar, arkadaşlarla buluştuğumuz mekanlar, bağ bahçeler, tarihi alanlar yok edilirken, ‘sıradan insan’ ‘yaşadığı alandan’ kovuluyor. Kovulma tehdidi hayvanlara, ağaçlara uzanırken, gözün gördüğü her tür yeşilin tepesine biniyor. 

Köyden kıra, sahilden kanyona

Her cuma saat 19.00’da Açık Radyo 94.9’da yayınlanan Kentin Tozu programında Cihan Uzunçarşılı Baysal bu tehdit ve tehlikelere karşı koyanlarla birlikte kentlerin, köylerin, mahallelerin ve doğanın direniş günlüğünü tutuyor. Sokaklardan, mahallelerden, kahvehanelerden, işyerlerinden, okullardan, üniversitelerden farklı insanların sesine kulak kabartıyor. Mücadele yalnız kentlerde değil köylerde, kırlarda, ormanda, koruda, bağda, bahçede, sahillerde, kanyonlarda da sürüyor. Programlarda yapılan sohbetlerin yazıya dökülmüş hali olan “Kentin Tozu” yok etmeyi hedefleyenlere inat, bir bellek oluşturmayı hedefliyor. Söz radyoda uçarak, yazıysa kitapla insanlara ulaşıyor.

Yıkımlardan doğanlar

Kentin Tozu’nda yıkımların arasından doğan Tahribad-ı İsyan’ı, Dikmen Vadisi’nin Kadınları’nı, nadir sayıdaki bostanlardan olan Yedikule’ye dönüşümün nasıl girdiğini, kamunun ilgisini çeken Üçüncü Köprü’yü içinden geçtiği Garipçe Köyü’nden okuyacaksınız. Kazova İşçileri patronsuz fabrikalarını anlatırken, “Dünyayı biz inşa ediyoruz ama altında kalan biz oluyoruz” diyen İnşaat İşçileri gördüklerini anlatıyor.  

23 söyleşiden oluşan kitabın içindeki QR kod uygulamasıyla bazı bölümlerin müziklerine ulaşmak da mümkün.

 

Kentin Tozu Söyleşileri:

Gezi’den Çapulcularla

David Harvey’le Söyleşiler

Sulukule: Tahribad-ı İsyan

Tozkoparan: Kentsel Dönüşüm

Sarıyer Derbent

Dikmen Vadisi

Çinçin

Fikirtepe

Üsküdar

Bezirganbahçe TOKİ

Haydarpaşa Port

İstmarin

Yedikule Bostanları

Haliç Tersaneleri

Antalya Ahmetler Kanyonu

Üçüncü Köprüye Bakış

Üçüncü Havaalanı Projesi

İnşaat İşçileri

Kazova Direnişçileri

Depremden İki Yıl Sonra Van

Budapeşte Evsizleri

Validebağ Korusu

Amsterdam Üniversitesi İşgali