Liman patlaması sonrası Beyrut: Derya Mutlu, Lübnan'dan anlattı

-
Aa
+
a
a
a

19 Ağustos Çarşamba günü yayınlanan Açık Gazete’ye uluslararası bir yardım kuruluşu için Beyrut’ta bulunan Derya Mutlu bağlandı. Mutlu, Beyrut patlaması sonrası kentteki durumu Açık Gazete dinleyicileriyle paylaştı. 

Mutlu, 4 Ağustos’ta gerçekleşen patlamanın şehrin merkezinde, hemen 1,5 km uzağındaki limanda meydana geldiğini söyleyerek Kadıköy limanıyla benzerlik kurdu: “Kadıköy’de benzer bir patlama olduğunu düşünün” dedi. 

Binlerce konutun camlarının, kapı ve pencerelerinin kırıldığını ve hala bu hasarların onarılamadığını, devletten çok gönüllü yurttaş inisiyatiflerinin sokakları ve mahalleleri temizleyerek cam, çerçeve onarımı işlerine giriştiğini söyledi.

Mutlu ayrıca şehirde bulunan hastane ve sağlık merkezlerinin de patlamadan olumsuz etkilendiği, şehirde son günlerde koronavirüs salgının da artmakta olduğunu anlattı. Son birkaç günde vaka sayısının günlük 400’ü aştığını ve ülke nüfusuna göre bunun çok yüksek olduğunu belirtti. “Türkiye nüfusuyla orantılandığında günlük 6000 üzeri gibi bir sayıya denk geliyor” dedi. 

Gıda ihtiyacının yüzde 80’inini ithal ederek karşılayan Lübnan’ın şimdilik gıda sorunu yaşamadığını anlattı Mutlu. Yetkililerle yaptıkları görüşmelerde yedi haftalık gıda stokunun bulunduğu yanıtını aldıklarını anlattı ancak normal koşullarda ülkelerin üç aylık gıda stokunun bulunması gerektiğini de belirtti. Gıda yardımının bu süre zarfında ülkeye ulaştırılması konusunda bir sorun beklenmediğini söyledi.

Mutlu, ülkenin ekonomik olarak oldukça kötü bir durumda olduğunu da anlattı konuşmasında. Lübnan lirasının dolar karşısında hızla değer kaybetmekte olduğunu belirtti. “Geçen sene Eylül ayında 1 dolar, 1500 Lübnan lirası ederken şimdi 8 bin 500 liraya çıktı” dedi.

Mutlu “İki sene önce Lübnanlıların yüzde 25’i yoksulluk sınırının altında yaşarken bu sene bu sayı yüzde 45’e çıkmış” dedikten sonra doların daha da yükselmesi beklendiğini sözlerine ekledi. Lübnan’da patlama öncesinde salgın nedeniyle birkaç ay boyunca ekonominin durdurulduğunu hatırlattı ve bankacılık sisteminin de halk üzerinden bir başka ek sorun ortaya çıkardığını söyledi. Lübnan hükümetinin dolar kurunu 1500 lirada sabitlediğini ama sokakta gerçek kur olan 8 bin 500 liranın geçerli olduğunu söyledi. Bankalardan döviz çekmek zaten büyük ölçüde sınırlandırılmışken dolar bozdurma sırasında 1500’den ödeme yapıldığını ve bunun gelir kaybına yol açtığını anlattı. Lübnan’da sabit kur ve ekonomik ilişkiler nedeniyle maaşların dolar üzerinden ödenmesinin yaygın bir uygulama olduğunu da hatırlattı Mutlu. 

Tüm bu sorunları yanında ülkede 1,2 milyon Suriyeli ve 1 milyon kadar da Filistinli olduğunu ve ülke nüfusunun üçte birine yakın olan göçmenlerin çalışmasına yönelik kısıtlamaların bulunduğunu anlattı Mutlu. Nisan ayındaki bir araştırmaya göre araştırmanın yapıldığı gün son bir hafta içerisinde Filistinlilerin yüzde 70’inin çalışmadığının ortaya çıktığını belirtti. Göçmenler genelde gündelik işlerde çalıştığı için bu soruda son bir haftada çalışıp çalışmadıklarının sorulduğunu açıkladı.