“AG-1” Uzay Aracı: Dünyanın karanlık yüzünde

Açık Gazete
-
Aa
+
a
a
a

Yeni yılın ilk günlerinde insanlık camiası bir tarihi başarıya imza attı. 

Fotoğraf: South China Morning Post

Çin’in “Chang’e 4” adlı insansız uzay aracı, ayın karanlık yüzüne inen ilk araç oldu. Açık Gazete ekibi de Çinlilerle rekabete girmekte gecikmedi: “AG 1” adlı insansız robot-aracını “Chang’e 4” ile aynı dakikalarda dünyanın karanlık yüzünde bir geziye çıkardı:

Brezilya’da yeni başkan Bolsonaro, yemin töreninden sadece birkaç saat sonra bir kanun hükmünde kararname ile Amazon yağmur ormanlarında hem ormanı, hem de oradaki yerli kabileleri korumak için getirilmiş düzenlemelere savaş açtı. Brezilya’nın biz insanlarla hiç temasa gelmemiş kabileleri böylece bir anda soykırım hedefi haline geldi. Zaten Bolsonaro bir süre önce "Brezilya suvari alayının, kendi yerlilerini yoketmiş olan Amerikan suvari alayları kadar etkili olmaması utanç verici bir durum" diye bir kelam ederek, soykırımı insanlık âlemine bir nihai çözüm olarak önermeyi ihmal etmemişti.

Hindistan’da Kerala eyaletinde Sabarimala Budist tapınağının karanlık dehlizlerine girmeleri yüzyıllardır yasak olan “adet görme yaşındaki” (10-50 yaş arası) kadınlardan ikisi, Bindu Ammini ve Kanaka Durga, kadın halleriyle tapınağa girip tarihe geçti. Karanlık kirletici kadınları tapınaklarında istemeyen Hindular polisle 4 saat süreyle çatıştı. Tapınak yönetimi "kutsal mekânın kirlendiğini" açıklayarak, "kirlilikten arındırma ritüelleri" yapmak üzere tapınağı kapattı, ama temizledikten sonra yeniden –yüksek mahkeme kararı uyarınca– açmak zorunda kaldı. Muhtemelen homurdanarak.

Gezegenin bir başka karanlık yüzünde işgal altındaki Filistin topraklarında BM raporlarında İsrail ordusunun en az 295 Filistinliyi öldürdüğü, bunlardan 60’ının çocuk olduğu, herhangi birinin silahlı olduğuna dair kanıt bulunmadığı, 29 bin Filistinli silahsız protestocunun gerçek mermi, plastik mermi ve gaz bombalarıyla yaralandığı, bunlardan 7 bininin çocuk olduğu, 111’inin organlarından bazılarını kaybettiği, organ kaybedenlerden 20’sinin çocuk olduğu, 19’unun ömür boyu felç olduğu, 3 sağlık görevlisinin öldüğü, 546’sının yaralandığı açıklandı. Ayrıca 5,700 protestocu tutuklanmıştı ve bunlardan 175’i kadın, 980’i de çocuktu, tutuklanan çocukların yaşı 3’e kadar inebiliyordu. Bir yıllık acı ve yasın ardından açılan bir pankartta ise “Biz Buradayız & Asla Gitmeyeceğiz” yazıyordu.

BM, iklim değişikliğinin 2017 yılında Türkiye'de 1.9 milyar dolarlık bir hasara yol açtığını rapor etti. Bilim insanları iklim değişikliği için önlem alınmazsa dünyanın 21'inci yüzyıl sonuna kadar 3.3 derece ısınacağını belirtiyordu. Ancak, araştırmalarda ülkelerin bu durumu tersine çevirmeyi hedeflemedikleri sonucuna varılıyordu. Durumu tersine çevirmek isteyen bazı ülkeler de yok değildi, ama incelenen 56 ülkenin hiç birinin bunu hedeflemediği, çünkü, hiçbirinde “amaca ulaşmak için yeterli siyasi irade olmadığı” belirtiliyordu. Küresel ısınma ile en fazla mücadele eden ülkeler arasında Türkiye yoktu. 56 ülke, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 90'ından sorumluydu. Ayrıca, Cumhuriyet gazetesinin “Betonistan” başlıklı manşet haberine göre Türkiye’de Ataköy sahiline dev AVM duvarı örülmesi, 430 bin metrekare alana 27 blok inşa edilmesi planlanıyordu. New York Times haberine göre ise “Varlıklı ve yetenekli Türkler, varlıklarını ve yeteneklerini yanlarına alarak sürüler halinde ülkeyi terk ediyor”du.

 

 

Vakanüvis AG-1