Türkiye’de medyanın halleri: Gazeteci Nevşin Mengü ile söyleşi

-
Aa
+
a
a
a

Türkiye'de ana akım medya nasıl bir dönüşümden geçti, şimdi ne durumda? Sosyal medya alternatif bir alan sağlıyor mu? Genç gazeteci adaylarına öneriler. Deneyimli gazeteci Nevşin Mengü ile konuşuyoruz.

Türkiye'de medyanın halleri
 

Türkiye'de medyanın halleri

podcast servisi: iTunes / RSS

Daha önce, ülkemizdeki yeni sosyal medya düzenlemesinin yasal yönlerini, hukukçu ve siber haklar savunucusu Prof. Yaman Akdeniz ile konuşmuştuk.

— / —

Günümüzde ana akım medya içinde var olmanın koşulları neler? Medyanın merkezi kontrolü sürdürülebilir bir durum mu? Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun işlevi ne, aslında ne olmalı? Sektörde yer almak isteyen genç gazeteci adayları kendilerini nasıl yetiştirebilir?

Nevşin Mengü şöyle değerlendirdi: “Ben gazeteciliğe başladığımda AKP iktidara yeni gelmişti, standart tanıya geldiğimiz, kırmızı çizgileri olmakla birlikte bir merkez medya vardı. Kürt sorunu kırmızı çizgilerden biriydi ve AKP iktidarının ilk yıllarında bu durum devam etse de çözüm süreciyle blurleştiğini gördük. Açılımlarla belli bazı konularda yumuşamalar oldu. Burada Balyoz-Ergenekon davalarının bir kırılma noktası olduğunu söyleyebiliriz. Sert dönüşümler yaşanan bu süreçte, bugün sosyal medya üzerinden muhalif gazetecilere karşı trollerce yürütülen linç ve susturma, iddianameyi sorgulayan, sözde delillerin yasadışı elde ediliş yöntemlerini sorgulayan herkese karşı konvansiyonel medya aracılığıyla yapıldı. Bu bir dönüm noktasıydı. 2011 seçimlerinde AKP’nin %50’nin üzerinde oy alarak kuvvetlenmesi, işin tek adam rejimine dönüşmesi, Gezi olayları sonrasında yaşanılan sıkılaşma ve 15 Temmuz’la birlikte sistem değişikliğine, başkanlık sistemine geçişle de Türkiye’nin lig değiştirdiğini ve medyanın başkalaştığını, dönüştüğünü gördük.

Ben başladığımda sosyal medya hiç yoktu. Bugün elimizde sadece sosyal medya var. YouTube kanalımdan yayın yapıyorum, podcastim var. İzlenme paternim çok değişti. İzleyici aktifleşti. Youtube yayınları çok iyi bir iletişim sağlıyor ama gelecekte o da kapatılabilir. Gençler bir araya gelip, ekipman alsınlar, dünyayı takip etsinler ve kendi işlerini üretsinler. Artık herkes yayıncı, yaratıcı olsunlar...”