Modern zamanların göçebe ressamı Mihri Müşfik

-
Aa
+
a
a
a

Ülkemizin ilk çağdaş ressamlarından Mihri Müşfik Hanım kimdi, neler yaptı, dünyada hangi eserleriyle tanındı? Vakayiname’de, bilimde ve sanatta kadınlar serisinin üçüncü programında, Nur Güzeldere anlattı.

Modern zamanların göçebe ressamı Mihri Müşfik
 

Modern zamanların göçebe ressamı Mihri Müşfik

podcast servisi: iTunes / RSS

Tevfik Fikret'le dost olan, Paris, Roma, New York ve Şikago gibi şehirlerde yaşayan, Louvre Müzesi'nde resmi sergilenen, Nazlı Ecevit, Aliye Berger, ve Fahrünissa Zeyd gibi kadın ressamlara öğretmenlik yapan Mihri Müşfik hanımın çok renkli ve ilginç bir hayat hikayesi var.

Mihri Müşfik hanımın hayatını, SALT Galata'daki 2019 "Mihri: Modern Zamanların Göçebe Ressamı" [https://saltonline.org/tr/1956/mihri-modern-zamanlarin-gocebe-ressami] sergisinin ardından bir araştırma yazısı hazırlayan genç sanat tarihçisi adayı, fotoğrafçı, ödüllü film yönetmeni ve 9-magazine.com sitesi kurucularından Nur Güzeldere aktardı.

Nur Güzeldere, yayında özetle şunları söyledi: 

“Mihri Müşfik, İstanbul’da çok zengin bir ailenin içine doğuyor. Evde özel eğitimler alarak resme başladığını görüyoruz. Daha 10-12 yaşlarındayken ünlü ressam Fausto Zonaro’dan dersler almış. Dönemin ünlü ressam ve kritiklerini tanıması ressamlık dışında öğrenci yetiştirmesine de olanak sağlıyor. Osman Hamdi Bey’in kurduğu Sanayi-i Nefise mektebinde ilk müdüre olarak görevlendiriliyor. Türkiye’de ve yurtdışında dersler vererek kısa bir sürede birçok sanatçının yetişmesini sağlıyor. Bu isimlerden başlıcaları: Fahrelnissa Zeid, Belkıs Mustafa, Nazlı Ecevit, Aliye Berger ve heykeltıraş İraida Barry.

Daha çok portre çizimleri yapıyor. Otoportreleri de var. Tanıdığı insanların veya ünlü kişilerin portrelerini yapıyor. Özellikle yüz ifadelerine kattığı yumuşaklık ve göz çizimlerinin beni etkilediğini söyleyebilirim. Kendi evinde sergiler düzenliyor. Dönemine göre oldukça cesur, özgür ruhlu ve bireyci birisi. Çok kararlı olması, birçok ilki başarabilmiş olmasını da sağlıyor.”