10 milyon Ukraynalı yerinden oldu

Nereye Doğru
-
Aa
+
a
a
a

Nereye Doğru’nun bu haftaki bölümünde Cengiz Aktar’ın gündeminde Avrupa Birliği’ne dair son gelişmeler ve Ukrayna-Rusya Savaşı çerçevesinde, Rusya'nın en yoğun bombardımanına maruz kalan ve en çok hasar gören şehir olan Mariupol yer aldı.

otobüsle göç eden Ukraynalılar
Nereye Doğru: 23 Mart 2022
 

Nereye Doğru: 23 Mart 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

Aktar, Mariupol özelinde, “Kadim bir kent. Azak Denizi kenarında olduğu için her zaman insani yerleşim merkezi olmuş. 6. yüzyıldan kalma Yunan kolonileri var. 19 ve 20. yüzyılda ciddi bir Pontus göçü de almış. İlk işittiğimde hayret ettim, 120 bin Rum yaşıyor. Dün Yunanistan Hükümeti ilginç bir karar aldı ve dışişleri bakanı ciddi bir insani yardım konvoyu ile beraber şehre hareket edecek.” dedi.   Aktar, savaş bağlantılı kitlesel hareketler konusunda, “Ukrayna’nın 44 milyon nüfusu var. En taze rakamlara göre 10 milyon yerinden olan Ukraynalı var. 6.5 milyonu ülke içinde yer değiştirilenler olmak üzere geriye kalanlar sığınmacı. Sığınmacıların iki milyonu Polonya’da. Polonya’ya gidenlerin 200 bini Batı Avrupa’ya intikal etmiş. Nüfusuna oranla en fazla sığınmacıyı alan ülke ise Moldova. Türkiye hep övünüyor ama bu karşılaştırmaları yapmak lazım, nüfusa oranla bakmak gerekiyor. Bu sayıların dışında Birleşmiş Milletler’in verdiği rakama göre 12 milyon Ukraynalı savaş alanlarında sıkışmış kalmış. O yüzden insani koridorlardan bahsediliyor, fakat Rusya tarafı sürekli reddediyor. Zaten “Peki, tamam çıkın” demek de söz konusu değil çünkü çıkanlara da ateş ediyorlar. 115’i çocuk olmak üzere öldürülen 2323 yetişkin sivilden bahsediliyor. Ayrıca %90’ı erkek olan 400 bin Ukraynalı savaşmak için geri dönmüşler.” dedi. Aktar, Rusya ile ilgili rakamlara dair, “Rusya’da bir istikbal görmedikleri için 200 bin kişi ağırlıklı olarak Gürcistan, Ermenistan, Türkiye ve Finlandiya’ya gidiyorlar. Bu insanların çoğu vasıflı Rusyalılar ve 70 bini bilgi teknolojileri uzmanı. Düşünce kuruluşu olan Atlantic Council’in raporuna göre, 2000 yılından bu yana Putin’den kaçmak üzere Rusya’yı terk etmiş insan sayısı iki milyon. 1989 sonrası Rusya’yı terk etmiş olanlar ise 1.2 milyon.” bilgisini verdi. 

Avrupa Birliği'nde üç zirve

Aktar, Avrupa Birliği’ne dair, “Brüksel’de 24 Mart tarihinden itibaren üç tane zirve var. Rusya’nın fosil yakıtlarına olan bağımlılığı mümkün olan en kısa sürede kaldırma temalı Avrupa Birliği Konseyi’nin bir bölümüne Joe Biden katılıyor. Cuma günü beşinci yaptırım paketi konuşulacak. SWIFT meselesi tekrar gündemde. Polonya, Rusya’ya toptan ticaret yasağı çağrısında bulundu. Danimarka, Rus gemilerinin bütün Avrupa limanlarına girişinin yasaklanmasını öneriyor. Macaristan “Enerji ithalatı meselesine dair enerji arzını riske atamayız, veto ederiz.” dedi. Türkiye ise NATO dahilinde ortada kalan tek ülke. Ne yaptırım uygulayabiliyor ne de yardım gönderebiliyor fakat yakın dönemde ekonomi politikası şekillenecek.” haberlerini verdi.

(Program özetini hazırlayan gönüllümüz Seyhan Karasu’ya teşekkür ederiz.)