Yeşil İstanbul

-
Aa
+
a
a
a

"İstanbul için Yeşil Dönüşüm: Bostanlarla Daha Sürdürülebilir Bir Şehir!"

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 29 Aralık 2023
 

Gezegenin Geleceği: 29 Aralık 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Değişim Elçileri programına katılan gençler, kampanyalar başlatmaya devam ediyor. Derya Yaşaroğlu’nun change.org/YesilIstanbul adresinde başlattığı kampanya da bunlardan biri. “İstanbul'un yaşanabilir ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru adım atması için bir çağrıda bulunuyorum. İstanbul, büyüyen bir metropol olmanın yanı sıra, çevre dostu ve yeşil bir şehir olma potansiyeline de sahip. Ancak, yeşil alanların azalması ve karbon ayak izinin artması ile karşı karşıyayız,” açıklamasında bulunan Derya Yaşaroğlu, “Bu kampanya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeşil alanlarını artırmak, bu sayede de sıfır karbon uygulamalarını desteklemek ve sadece Kuzguncuk, Kadıköy gibi birkaç ilçede olan bostan projelerini yaygınlaştırmak amacıyla adım atmasını talep ediyor,” şeklinde taleplerini sıraladı. “Yeşil alanlar, şehir sakinleri için bir nefes alma alanı sağlar ve fiziksel ve zihinsel sağlığımızı olumlu etkiler. Sıfır karbon uygulamaları, iklim değişikliğiyle mücadelede etkili bir adım ve şehrimizin sürdürülebilir bir geleceğe sahip olmasına katkı sağlar. Bostan projeleri, yerel ekonomiyi destekler, gıdaya erişimi daha adil ve ekonomik hale getirir ve şehirli bireylerin gıda güvenliğini artırır. Yeşil ve sürdürülebilir bir İstanbul için birlikte adım atalım,” diyen Derya Yaşaroğlu’nun kampanyası, change.org/YesilIstanbul adresinde.

‘Geleceğe adım at’

Değişim Elçileri programına katılan Alpaslan Şükrü Çetin de change.org/KarbonNotrTelekomunikasyon adresinde bir kampanya başlattı. Kampanya, 350.org Türkiye ve Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği’nin Borsa İstanbul'da işlem gören en büyük 30 şirketin iklim hedeflerini analiz ettiği raporda belirtilen ve henüz iklim hedefi belirlememiş olan bir telekomünikasyon şirketine yönelik. “Türkiye’nin 81 ilinde 40 bine yaklaşan çalışanıyla hizmet vermekte olan telekomünikasyon şirketi, karbon emisyon miktarını azaltmaya 2022 yılı itibarıyla %7 katkıda bulundu. Temiz enerji yatırımları ve enerji verimliliği uygulamaları alanında da belirgin hedefleri bulunan şirket, 2022 yılında hayata geçirdiği verimlilik ve optimizasyon projeleri ile 81 milyon kilowatt saat enerji tasarrufu sağlayarak, yıllık yaklaşık 38 bin ton karbon salımı önlemeyi de hedefliyor. Ancak şirketin karbon nötr ve net sıfır için hedef tarihleri hala yok,” diye belirten Alpaslan Şükrü Çetin, şirketin karbon nötr olma ve net sıfır emisyon düzeyine erişme tarihlerini açıklamasını talep ettiği kampanyada, “İklim krizi ile mücadele için ülkeler, hükümetler, şirketler sera gazı emisyonlarını azaltmaya çalışıyor. Türkiye'de de şirketler karbon nötr olacağı tarihleri açıklıyor. Bahsi geçen telekomünikasyon şirketinin de emsalleri gibi, karbon nötr olma ve net sıfır emisyon değerine erişme taahhüdü vermesini istiyoruz,” açıklamasında bulundu. Kampanya, change.org/KarbonNotrTelekomunikasyon adresinde.

Yıldız Dağları zarar görmesin

Ferhat Şahin, Yıldız Dağlarındaki ormanlık alana kurulması planlanan rüzgar enerjisi santrallerine (RES) karşı change.org/yıldızdağları adresinde bir imza kampanyası başlattı. Projenin, Kırklareli ili, Vize ilçesi, Kömürköy, Akpınar, Okçular ve Evrenli Köyleri ile Çakıllı beldesi mevkiinde yapılması planlanıyor. “Bölgemizde büyük çaplı RES türbinleri kurulumu için çalışmalar sürdürülmekte. Bu türbinlerin orman köylerimize ve ormanlarımıza ciddi zararlar vereceğine inanıyoruz. Proje kapsamında, köy muhtarlarımız, gerekli itiraz dilekçelerini Kırklareli Valiliği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü kanalı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ilettiler. Bu konu hakkında sivil toplum örgütlerinin yardımlarına ihtiyacımız var. Bunca orman yangınından sonra bizim ormanlarımız da yok olmasın,” diyerek sivil toplum örgütlerine çağrıda bulunan Ferhat Şahin, Yıldız Dağları’ndaki ormanların zarar görmemesi için projenin tarıma elverişsiz, kayalı topraklar üzerinde yapılmasını talep ediyor. Kampanya, change.org/yıldızdağları adresinde.

‘Foça’da JES istemiyoruz’

“Foça'nın turizmi ve zeytini için jeotermal enerji santrali (JES) istemiyoruz,” diyen Ömer Atilla, change.org/foçadajesehayır adresinde bir kampanya başlattı. Özel bir madencilik şirketi tarafından yapılması planlanan termal turizm projesi kararının iptal edilmesini talep eden kampanyacı, “Proje, bölgenin doğasını, tarım alanlarını ve su kaynaklarını olumsuz etkileyecek. Bu proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yapılması gerektiği halde yapılmadı. Jeotermal sondaj çalışmalarının çevreye zararlı atıklar salmasıyla kimyasal kirliliğe neden olabileceği biliniyor,” açıklamasında bulundu. Proje hakkında endişelerini ise şöyle dile getirdi, “Foça, Özel Çevre Koruma alanıdır ve bu projenin yeraltı ve yer üstü sularımız üzerinde olumsuz bir etkisi olacağından endişe ediyoruz. Bölgemizin turizmi, zeytin yetiştiriciliği ile güçlüdür. Bu projenin gerçekleşmesi hem ekonomimizi hem de yaşam kalitemizi tehdit edecek. Bu kararın çok geç olmadan geri alınmasını talep ediyoruz.” Kampanya change.org/foçadajesehayır adresinde.