Munzur Dağları'nda planlanan peyzaj düzenlemesine karşı kampanya başladı

-
Aa
+
a
a
a

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde yer alan Munzur Dağları’nın su kaynağı gözelere yapılması planlanan peyzaj düzenlemesi üzerine Munzur Özgür Aksın Meclisi bir kampanya başlattı.

Gezegenin Geleceği: 14 Ağustos 2020
 

Gezegenin Geleceği: 14 Ağustos 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde yer alan Munzur Dağları’nın su kaynağı gözelere yapılması planlanan peyzaj düzenlemesi üzerine Munzur Özgür Aksın Meclisi bir kampanya başlattı. Change.org/munzurdatalanahayır adresinde yer alan kampanya bugüne dek 10 bine yakın kişi imza attı. Kampanyada, peyzaj düzenlemesi olarak belirtilen projenin aslında bir talan projesi olduğu ifade ediliyor ve doğaya zarar vereceği söyleniyor. 2003 yılında Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilen Munzur Gözeleri, Milli Park statüsündeki Munzur Vadisi'nin su kaynağı olma işlevini görüyor. Kampanyada ayrıca, bu bölgenin Alevi inancı için kutsal bir mekan olduğundan söz ediliyor ve şu ifadelere yer veriliyor. “Bilimsel ve teknik raporlar hiçe sayılarak, yapılmaya çalışılan bu proje yaşam alanlarımıza yönelik bir yıkım projesi. Halkın, kanaat önderlerinin, ekoloji hareketlerinin, demokratik kitle örgütlerinin görüşleri, rızalığı alınmadan Munzur Gözelerine yapılacak herhangi bir müdahaleye izin vermeyeceğimizi belirtmek isteriz.” Kampanya Change.org/munzurdatalanahayır adresinde. 

Çorum'daki altın madeni karşıtı kampanya

Çorum’un Mehmet Dede Tekke Köyü’nde altın madeni şantiyesi kurulmasına yerel halk tepkili. Köy halkına detaylı bilgi vermeden altın madeni şantiyesi kurulduğunu söyleyen Altan Kunduz bu konuda bir kampanya başlattı. Change.org/CorumAltinMadenineHayir adresindeki kampanyada, bu bölgede doğanın ve insan sağlığının siyanür tehdidi altında olduğunu söyleniyor. Kampanyada şu ifadelere yer veriliyor: “Çorum İli, Dodurga İlçesi'ne bağlı Mehmet Dede Tekke Köyü'nde altın madeni aramak için şantiye kurulmuş ve bunu ne köy halkına ne çevre köylülere detaylı bilgi vermeden ve soranlara da Antimon aramak için maden ocağı kuruluyor diye bilgi verilip geçiştirilmiş. Doğayı, hayvanları, insanları dolayısıyla tüm canlıları seven herkesi köyümüze davet ediyoruz. Gelin cennet gibi olan köyümüzü bizzat görün ve altın aramada kullanılacak siyanürün ne denli ciddi zararlar verebileceğine şahitlik edin” diyor. Kampanyayı Change.org/CorumAltinMadenineHayir adresinde. 

Asırlık çınarlar karayolu için kesilmeye çalışılıyor

Antalya Kemer-Kumluca karayolu inşaatı nedeniyle ulu çınarların kesilmek üzere olduğunu söyleyen Ulupınar Köyü halkı adına Seda Arıcıoğlu tarafından başlatılan kampanya Change.org/UluCinarlarYasasin adresinde bulunuyor. Ağaçların kesilmemesi için alanda nöbet tutan köy halkı “Ulupınar’ın 200 yaşındaki bilge çınarlarının şifalı kaynak suyundan koparılmasını istemiyoruz. Başlarında nöbetteyiz” diyor. Ulupınar Köyü Halkı’nın çağrısı şu şekilde:  “Antalya İli Kemer İlçesi Ulupınar Köyü, adıyla müsemma yöre halkının su kaynağı olan şifalı ve lezzetli su pınarının evi. Bu tatlı suyun kaynadığı alanda asırlık ulu çınarlar yaşar. Yaklaşık üç senedir devam eden Kemer-Kumluca karayolu inşaatında şu ana kadar pek çok ağaç kesildi. Hepsi için yasımız var. Fakat asırlık çınarların kesilmesine  göz yumamayız, sessiz kalamayız. Yanından geçerken, suyumuzu doldururken heybeti ve serin gölgesiyle bizi kucaklayan bu ulu ağaçlar yöre halkının kıymetlisi. Ulupınar'ın Ulu Çınarları, doğanın kendilerine bahşettiği uzun ömürlerinden ötürü geçmişi geleceğe bağlayan değeri tartışılmaz zenginliklerimizden ve bu nedenle  kendilerine Anıt Ağaçlar statüsü verilmesini ve başka bir yerden geçmesi mümkün olan yol inşaatına kurban edilmemesini talep ediyoruz. Çınarlar yaşasın ve çocuklarımız da di̇nlesi̇n gölgeleri̇nde. Lütfen bu kampanyayı duyurun, yakınsanız gelin. Biz nöbetteyiz. Ağacımızı koruyarak yol genişletmenin elbet başka bir yolu var. İnanıyoruz” diyor. Kampanya Change.org/UluCinarlarYasasin adresinde.

'TOKİ'nin İzmir'de sattığı arazilere bina yapılmasın'

İzmir kuş cenneti çevresindeki arazilerin TOKİ tarafından satılması üzerine Tümer Gülümserler’in başlattığı kampanya “Şu ana kadar insanların oturup gün batımını izlediği sahil şeridinin ve sayısız kuşa ev sahipliği yapan alanın özelleştirilip satılması”na tepki gösteriyor. Change.org/izmirkuscenneti adresindeki kampanyada verilen bilgilere göre “İzmir Kuş Cenneti, kuşların göç yolları üzerinde bulunuyor. Sadece bu nedenle her yıl yaklaşık 50.000 kuş bölgeyi ziyaret ediyor. Karşıyaka sahilinden başlayarak Mavişehir sahili ile Çiğli sahil güzergahında devam eden ve 4 tip ekosistemin görüldüğü bu alanlarda her zaman flamingolara ve leyleklere rastlanıyor. Bu arazilerin cephesindeki dalyanlarda yaşayan ve üreyen, ekolojik açıdan önemli olan yüzlerce kuş türünün üreme kolonileri, ciddi ve geri dönüşü olmayacak bir tehdit altında. ” Kampanyanın talebi: Bu alanlarda yükselen binalar görmek yerine, halkın spor yapacağı, şehrin oksijen kaynağı olacağı yeşil alanı olması, her geçen gün daha da yaklaşan kuşlarımıza yeni bir cennet yaratılması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ve TOKİ'nin bu araziler üzerinde yaptığı acımasız ticaretten geri dönmesi ve bir an önce bu alanların İzmir halkına iade edilerek belediyeler tarafından halka uygun ortak kullanım alanları olması. Kampanyayı basitçe Change.org/izmirkuscenneti adresinde bulabilirsiniz.