Iğdır'da küçük kartal gözlemledi

-
Aa
+
a
a
a

KuzeyDoğa Derneği'nce Iğdır'da küçük kartal gözlemledi.

Fotoğraf: Emrah Çoban
Gezegenin Geleceği: 5 Nisan 2022
 

Gezegenin Geleceği: 5 Nisan 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

KuzeyDoğa Derneği'nce Iğdır'daki Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde kuş halkalama ve araştırma çalışmaları yürütülüyor. Bu çalışmada kuzey yarım küreden güney yarım küreye göç halinde olan küçük kartal ağlara takıldı. Küçük kartalın ayrıntılı bilgi bakmak isteyenler için bilimsel adı Hieraaetus pennatus. Ağdan kurtarıldıktan sonra Iğdır'da 13 Eylül 2021'de 10 gramlık uydu vericisi yerleştirilen kuş, doğaya salındı. Takip sonucu aynı gün Van'dan İran'a, oradan da 14 Eylül 2021'de Hakkari'ye gittiği anlaşılan kartal, Derecik ilçesi yakınlarından Irak'a geçti. Irak'ta 3 gün kalan kartal, 17 Eylül 2021'de sınırdaki Imam Turki Bin Abdullah Doğa Koruma Alanı'nı kullanarak Suudi Arabistan'a ulaştı. Yolu açık olsun, bol bol yavru kartal yetiştirsin.

Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyelerinin, UNESCO’nun Dünya Doğal Miras Listesi’ne almaya hazırlandığı Burdur’daki Salda Gölü’nde yaptığı araştırmada, dünya yüzeyindeki bakteri türlerinin evrimini anlamak açısından büyük önem taşıyan mikrobiyal türler keşfedildi. Gölün bu açıdan kapsamlı bir haritası çıkarılarak, korunması gereken mikrobiyal hassasiyet bölgelerinin de belirlendiği proje sayesinde elde edilen veriler, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars’ta devam eden projeler için de nitelikli veri bankası olarak kullanılacak. 

Kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Kuyucuk Gölü'nün yüzde 60'ı kar yağışıyla suyla doldu. Tabii göçmen kuşlar da yeniden burada konaklamaya başladı. Kars`ın Arpaçay ilçesinde yer alan ve Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birinci, Türkiye`nin ise 13. Ramsar Alanı olan Kuyucuk Gölü, yağışların azlığı, havanın kurak geçmesi ve yöredeki besicilerin hayvanlarının su ihtiyacını gölden karşılaması nedeniyle 2019 yılında tamamen kurudu. Valiliğin öncülüğünde yürütülen sondaj çalışmasıyla su verilerek kuruması önlenmeye çalışılan kuş cenneti, tüm tedbirlere rağmen 2020 ile 2021 yılında da kurumaktan kurtulamadı. Kışın su seviyesi yükselmeye başlayan göl, ilkbaharın ilk ayı martta etkili olan yoğun kardan da büyük fayda sağladı. Hem yağışlar hem de sondajla sağlanan su ile su seviyesi her geçen gün artan Kuyucuk, yeniden göçmen kuşları ağırlamaya başladı.

TÜİK, Türkiye’nin 2020 yılına ait seragazı emisyon rakamlarını açıkladı. 2019 yılına göre yüzde 3,1 oranında artan seragazı emisyonları toplamda 523,9 milyon tona ulaşırken kişi başına düşen emisyon miktarı da 6,3 tona yükseldi. Ekosfer Derneği, seragazı emisyon artışının Türkiye’nin net sıfır emisyon planlarını zora soktuğuna dikkat çekti. Emisyon artışını değerlendiren Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gürbüz, seragazı emisyonlarındaki her artışın Türkiye’yi net sıfır emisyon hedefinden uzaklaştırdığına dikkat çekti. Gürbüz, “2020 yılına ait seragazı emisyon envanteri, Türkiye’nin salgının ilk yılında da emisyonları artırmaya devam ettiğini gösteriyor. 2021 yılında salgın ve ekonomik krize rağmen elektrik tüketiminin arttığı düşünülürse emisyon miktarı takip eden yılda daha da artacak. Seragazı emisyon rakamlarındaki her artış, Türkiye’nin 2053 için söylenen net sıfır emisyon hedefini zora sokuyor. O nedenle, Türkiye’nin bir an önce Paris Anlaşması kapsamında Ulusal Katkı Beyanı’nı güncellemesi, kömürden kademeli çıkışı bir takvime bağlaması gerek. Emisyonlarımızın yüzde 70’inin enerji kaynaklı olduğunu unutmayalım. Hedefleri net bir iklim planınız yoksa ekonomi seragazı emisyonlarını yönlendirir. Hedefleri olan bir iklim planınız varsa iklim politikaları ekonominin yönünü belirler” dedi.

Avrupa’daki çöplerin Türkiye’ye gönderilmesi ile ilgili 29 Mart 2022’de yayınlanan haber, plastik atık ithalatı konusunu Türkiye gündemine taşıdı. Gazeteci Kit Chellel’in Londra’daki 3 TESCO geri dönüşüm kutusuna 3 adet GPS cihazı yerleştirerek başlattığı araştırmanın sonunda bu plastik atık kutularından birinin Adana’ya geldiği haberi, Bloomberg’te yayınlandıktan sonra Türkiye’de de önemli bir tartışma başlattı. Konu ile ilgili açıklama yapan Greenpeace, “2019 yılından beri Greenpeace, plastik atık ithalatı konusunda hem saha araştırmaları hem de bilimsel analizler yoluyla elde ettiği verileri kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşmakta. Bu konuyla ilgili görüşümüz, son 3 yıldır yaptığımız bilimsel analizlere ve uluslarası hukuk metinlerinin Türkiye’ye tanıdığı hakların kullanımına ilişkin maddelere dayanmakta. İlgili haberin ortaya koyduğu esas sorun, İngiltere’deki Tesco firmasının geri dönüşüm adı altında  greenwashing/yeşil badana yaparak plastik atıklarını Adana’ya denetimsiz ve yasa dışı yollarla gönderdiği gerçeği. Bu habere ilişkin soruları yanıtlaması gereken TESCO ve İngiltere Hükümeti sessiz kalırken haberin Türkiye’de “yalanlanması” maalesef yanlış bir yaklaşım. Halbuki, bu tespit üzerine Türkiye tarafından atılması gereken adım, süreci araştırmak, ilgili ülkeler ve küresel şirketlerle irtibata geçmek ve tezler doğrulandığında da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının zararının ilgili ülkeler ve şirketler tarafından tazmini için çalışmak. Bilimsel açıdan bakıldığında ise  ispatlanmış olumsuz bir etkiyi meşrulaştırmak, Basel sözleşmesiyle taahhütte bulunan İngiltere gibi ülkelere sorumluluktan kaçacak açık bir kapı bırakmakta. Türkiye tarafından yapılan açıklamanın bilimsel  açıdan geçerlilik kazanması için araştırma raporunun metodoloji belirtilerek analiz sonuçlarıyla ulusal ve uluslararası kamuoyuyla paylaşılması gerekmekte.” dendi.