Görülmesi zor olan hayvanlar görüntülendi

-
Aa
+
a
a
a

Iğdır'da Aras Nehri çevresindeki görülmesi zor olan hayvanlar, foto ve gece görüşlü video kapanlarla tespit edilip kayıt altına alınıyor.

Gezegenin Geleceği: 04 Ekim 2023
 

Gezegenin Geleceği: 04 Ekim 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Iğdır'da Aras Nehri çevresindeki memeli türleri, foto ve gece görüşlü video kapanlarla tespit edilip kayıt altına alınıyor. KuzeyDoğa Derneği, Türkiye ile Ermenistan sınırında bulunan Aras Nehri civarında sürdürdüğü kuş gözlemlerinin yanı sıra memeli türlerini de takip ediyor. Bugüne kadarki çalışmalarda 313 kuş türünün yanı sıra birçok yaban hayvanının da yaşadığı tespit edilen nehir kıyısındaki alanlar, foto kapan ve gece görüşlü video kapanlarla izleniyor. Bu yıl başlanan ve geliştirilmesi hedeflenen çalışmalar kapsamında tilki, kurt, çakal, sansar, domuz, Arap tavşanı, fare ve görülmesi zor olan hayvanlardan porsuk görüntülendi. KuzeyDoğa Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, Anadolu Ajansı muhabirine, foto kapanlar sayesinde ilgi çekici türlerin kayıt altına alındığını söyledi.

Yaban hayvanlarına yönelik çalışmalar uydu vericilerle sürdürülüyor

KuzeyDoğa Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün izni, Iğdır, Koç ve Utah Üniversitelerinin desteğiyle Iğdır, Kars ve Ardahan'da yaban hayvanlarına yönelik çalışmalarını uydu vericilerinden faydalanarak sürdürüyor. Bir yandan bölgede farklı türden kuşları halkalayan uzmanlar, diğer yandan da vaşak, kurt ve ayı gibi yaban hayvanlarını uydu vericileriyle takibe alıyor. Yaban hayvanlarının göç yolları, beslenme ve üreme noktalarının belirlenmesi için bölgede yapılan çalışmalarda, 2011’den bugüne kadar 90'dan fazla kuş, 39 kurt, 21 vaşak ve 75 boz ayıya uydu vericisi takıldı.

CO2 emisyon tarifeleri uygulayan dünyanın ilk sistemi başladı

Avrupa Birliği (AB), çevreyi daha fazla kirleten yabancı ürünlerin yeşil dönüşüme zarar vermesini engellemeye çalışırken, ithal çelik, çimento ve diğer mallara CO2 emisyon tarifeleri uygulayan dünyanın ilk sisteminin ilk aşamasını 1 Ekim’de başlattı. Blok, 2026’ya kadar herhangi bir CO2 emisyon ücreti toplamayacak. Ancak 1 Ekim itibarıyla, AB ithalatçılarının ithal edilen demir ve çelik, alüminyum, çimento, elektrik ve gübre gibi malların üretimi sırasında ortaya çıkan seragazı emisyonlarını raporlamak zorunda kalacağı Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (CBAM) ilk aşaması başladı. Planlanan tarife, ticaret ortakları arasında huzursuzluğa neden oldu ve geçen ay düzenlenen bir forumda Çin’in en üst düzey iklim elçisi Xie Zhenhua, ülkeleri AB vergileri gibi tek taraflı önlemlere başvurmamaya çağırdı. Avrupa Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni ise, amacın dünya çapında daha yeşil üretime geçişi teşvik etmek ve Avrupalı üreticilerin daha düşük çevre standartlarına sahip ülkelere taşınmasını önlemek olduğunu söyledi. Avrupa Komisyonu, sınır vergisinin Dünya Ticaret Örgütü kurallarıyla uyumlu olduğunu, yabancı ve yerli firmalara aynı şekilde davranıldığını ve halihazırda yurt dışında ödenmiş olan karbon fiyatları için sınır ücretlerinden kesinti yapılmasına izin verdiğini söylüyor.

Yüzlerce zeytin ağacı hukuksuzca kesildi

İzmir’in Karaburun Yarımadası’nda binlerce ağacın yer aldığı zeytinlikte tarımsal faaliyet bulunmadığı iddiasıyla arazinin güneş enerjisi santralı (GES) firmasına tahsis edilmesini sağlayan etüt raporunun hukuka aykırılığı yapılan incelemelerle kanıtlandı. Bunun yanı sıra şirket, 30 Eylül’de bakanlık kararını yok sayarak arazideki yüzlerce zeytin ağacını hukuksuzca kesti. Altıparmak Hukuk Bürosu tarafından yapılan basın açıklamasında Yaylaköy’de yaşayan Mustafa Şenbahar’ın 2007’de bir kıraç araziyi Maliye Hazinesi’nden zeytin ağaçlandırması amacıyla kiralayarak zeytinlik haline getirdiği belirtildi. Av. Cem Altıparmak, GES yapılmak üzere zeytinliğin Şenbahar’ın elinden alınmasına yönelik atılan adımlara karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Karaburun Kaymakamlığı aleyhinde dört ayrı dava açıldığını aktardı. İmar Kanunu, Zeytincilik Kanunu ve Toprak Koruma Kanunu’nun davalardaki temel savunma noktası olduğunu bildiren Altıparmak, bu kanunlar kapsamında Hazine’den kiralanıp başarıyla ağaçlandırılan alanların başka bir amaçla kullanılmayacağını, zeytinlik alanların daraltılamayacağını ve dikili tarım arazilerinde GES kurulamayacağını, mevzuatın zeytinlik arazilerde GES kurulmasına yasal olarak izin vermediğini ifade etti. Raporu hazırlayan ve onaylayan personel ve yöneticiler hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’na şikayette bulunulduğunu belirten Altıparmak, hukuk ve gerçek dışı rapor hazırlayan İzmir Tarım ve Orman Müdürlüğü yöneticileri ve mühendisleri hakkında disiplin ceza soruşturması açılmasına ve vermiş oldukları hukuk dışı raporun tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verildiğini aktardı. Altıparmak, inceleme raporunun 18 Eylül’de 176 sayılı Bakanlık Oluru’yla kesinleştiğini vurguladı.

IMF: “İklim yatırımlarının çoğu özel sektörden gelmeli”

Uluslararası Para Fonu (IMF), gelişmekte olan ülkelerde 2030’a kadar ihtiyaç duyulan yıllık iki trilyon dolarlık iklim yatırımlarının çoğunun özel sektörden gelmesi gerekeceğini belirterek, hükumetlerin kamu fonuyla net sıfıra ulaşmaya çalışmaları halinde yüksek borç riskiyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı. İklim finansmanı, önümüzdeki hafta Fas’ın Marrakesh kentinde yapılacak olan Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası yıllık toplantılarının baskın konularından biri olacak ve IMF’nin yakında yayınlanacak Mali İzleme ve Küresel Finansal İstikrar Raporu’nun (GFSR) iki bölümü, özel yatırımcıların yükü omuzlamalarının önünü açma ihtiyacına işaret ediyor. Yükselen piyasa ve gelişmekte olan ülkelerdeki maliye, COVID-19, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının etkileri, kuraklık ve doğal afetler nedeniyle halihazırda zor durumda.