İklim krizine bağlı sel riski nedeniyle göç

-
Aa
+
a
a
a

ABD’de 3.2 milyondan fazla kişinin iklim krizine bağlı sel riski nedeniyle göç ettiğini ortaya koydu.

Gezegenin Geleceği: 20 Aralık 2023
 

Gezegenin Geleceği: 20 Aralık 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Dünya nüfusunun büyük bir kısmı iklim krizinin şiddetlendirdiği aşırı hava olaylarına maruz kalıyor. Bu olaylar, ekonomik, sosyal ve siyasi krizleri de beraberinde getiriyor. Aşırı hava olayları, insanları daha önce iklim riskinin düşük olduğu ya da hiç olmadığı düşünülen bölgelere göç etmeye sevk ediyor. Nature Communications adlı dergide yayımlanan yeni bir araştırma, 2000 - 2020 yılları arasında ABD’de 3.2 milyondan fazla kişinin iklim krizine bağlı sel riski nedeniyle göç ettiğini ortaya koydu. 2020 nüfus sayımı verileri ve ülke genelindeki sel riski bölgelerinin karşılaştırılması ile yapılan incelemeye göre, 1980 yılından bu yana, ABD genelinde 2.3 trilyon dolarlık zarara yol açan 300’den fazla afet meydana geldi. Bu zararların neredeyse yarısı sel ve tropikal siklonlara atfediliyor. Araştırmanın yazarlarından Dr. Jeremy Porter, sel riskinin söz konusu bölgelerde nüfus üzerindeki etkisine dikkati çekerek, bu durumun o alanlardaki mülk değerlerini, yerleşim yeri kompozisyonunu ve ticari sürdürülebilirliği büyük oranda değiştirdiğine vurgu yaptı. ABD genelinde 113 milyon kişinin iklim krizine bağlı olarak sel riski altında bulunduğuna işaret eden araştırmaya göre, gelecek 30 yıl içinde 2.5 milyon insan daha yer değiştirebilir.

Farkındalık, İklim ve Çevre İçin Stratejik Ortaklık Projesi

Konak Belediyesi’nin Almanya Hamm Belediyesi, İtalya Saluzzo Belediyesi ve Sosyal İklim Derneği’yle birlikte hazırladığı ‘Farkındalık, İklim ve Çevre İçin Stratejik Ortaklık Projesi’ başladı. Açılışta konuşan Başkan Abdül Batur, iklim değişikliğine vurgu yaparak, “Biz Konak Belediyesi olarak üzerimize düşen ne varsa yerine getireceğiz. Gelecek, çocuklarımızın; gelecek, torunlarımızın… Onlara çok daha güzel bir dünya bırakmak bizim görevimiz,” dedi. İzmir’in Konak Belediyesi’nin Almanya Hamm Belediyesi, İtalya Saluzzo Belediyesi ve Sosyal İklim Derneği ortaklığında hazırladığı 104 bin 785 avro Avrupa Birliği (AB) hibe destekli ‘Farkındalık, İklim ve Çevre İçin Stratejik Ortaklık Projesi’ (SPACE) düzenlenen açılış töreniyle start aldı. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Ülkemizin ve dünyamızın en büyük sıkıntısı olan küresel iklim değişikliğinin tüm ülkeleri etkilediği bu süreçte, küresel iklim değişikliği ülkelerin tek başına başa çıkacağı değil yan yana gelerek, hatta kıtalar arası bir araya gelerek çözeceği bir sorun haline geldi. Artık yağmur eskisi gibi yağmıyor. Yağmurlar bile farklı yağmaya, denizler taşmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde, denizin yükselmesiyle Birinci Kordon’u ve İkinci Kordon’u su bastı. Bundan sonraki süreç zorlu bir süreç. Bu zorlu süreçte fiziki önlemler almanın yanında gelecek kuşaklara çok daha güzel bir gelecek bırakmamız lazım,” dedi. Projeyle beraber sürdürülebilirliği de sağlayacaklarını belirten Başkan Batur, “Önce fiziki önlemleri alacağız. Bu önlemlerin alınmasından yerel yönetimler sorumlu ama bunun sürdürülebilir olması, daha etkin ve verimli tedbirler alınması gerekiyor. Sürdürülebilirlik çocukların ve gençlerin bilinçlendirilmesiyle mümkün. İzmir’de önemli bir çalışma partnerimiz olan Sosyal İklim Derneğimiz ve buradaki genç arkadaşlarımızın dinamizmiyle, enerjisiyle bu proje hayata geçirilecek. Çalışmaları ciddiyetle takip edeceğiz. Belediye başkanlarımızı burada ağırlayacağız. Onların da özellikle uygulamada şu anda yaşadıkları sıkıntılar, yaptıkları projeler, fikir alışverişleri de çok faydalı olacak diye düşünüyorum,” dedi.

‘Bilim açık: Fosil yakıtlar ortadan kalkmalı’

Aralarında Almanya, Hollanda ve Fransa’nın da bulunduğu yedi ülke, karbon emisyonuna neden olan enerji santrallerini 2035’e kadar sistemlerinden çıkarma sözü verdi. Birlikte ele alındığında bu ülkeler, büyük ölçüde Avrupa’nın en büyük iki enerji üreticisi olan Almanya ve Fransa’nın katkıları ile AB enerji üretiminin neredeyse yarısını oluşturuyor. Hedef, AB üyeleri olan Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, Lüksemburg ve Hollanda ile bazı AB iklim politikalarına uyum sağlayan AB üyesi olmayan İsviçre tarafından belirlendi. Ortak açıklamada ülkeler, mevcut AB iklim önlemlerinin Avrupa’yı 2040’a kadar neredeyse karbon emisyonsuz bir enerji sektörüne yönlendireceğini söyledi. Ülkeler, birlikte daha hızlı hareket etme konusunda anlaşmaya varmanın, büyük miktarda düşük karbonlu elektriği ağa entegre etmek ve yeterli şebeke ve enerji depolama alanı inşa etmelerini sağlamak amacıyla altyapıyı ortaklaşa planlamalarına yardımcı olacağını söyledi. Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi, fosil yakıtlardan ‘uzaklaşma’ çağrısında bulunan bir uzlaşma anlaşmasıyla sona erdi. Daha güçlü bir terim olan ‘aşamalı çıkış’, Dubai’de müzakere yapan 198 ülkeden 130’u tarafından desteklendi ancak Suudi Arabistan da dahil olmak üzere petrol devletleri tarafından engellendi. Anlaşma, 30 yıllık iklim müzakerelerinde iklim krizinin temel nedeni olan fosil yakıtlara ilk kez atıfta bulunması nedeniyle alkışlandı. Ancak Pensilvanya Üniversitesi’nden iklim bilimci ve jeofizikçi Prof. Michael Mann, “Fosil yakıtlardan aşamalı çıkışa yönelik bir anlaşmanın olmaması yıkıcıydı,” derken “Fosil yakıtlardan ‘uzaklaşmak’ zayıf bir adım. Bu, diyabet teşhisi konulduktan sonra doktorunuza ‘tatlıdan uzaklaşacağınıza’ söz vermek gibi bir şey.” Nature bilim dergisinin baş editörü Dr. Magdalena Skipper ise, “Bilim açık: Fosil yakıtlar ortadan kalkmalı. Dünya liderleri bu gerçeği kabul etmezlerse hem halklarını hem de gezegeni hayal kırıklığına uğratacaklar,” dedi.