Gezegenin Geleceği: 4 Kasım 2019

-
Aa
+
a
a
a

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de hava kalitesinin tehlikeli seviyeye düşmesi sebebiyle 5 Kasım Salı gününe kadar eğitime ara verildiği bildirildi. 

Fotoğraf: İklim Haber
Gezegenin Geleceği: 4 Kasım 2019
 

Gezegenin Geleceği: 4 Kasım 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

AA’nın haberine göre Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de hava kalitesinin tehlikeli seviyeye düşmesi sebebiyle 5 Kasım Salı gününe kadar eğitime ara verildiği bildirildi. Hindistan basınındaki haberlere göre, Delhi Eyalet Başbakanı Arvind Kejriwal, yaptığı açıklamada, “Delhi’deki hava kirliliği seviyesi çok yükseldi. Bu nedenle 5 Kasım’a kadar okulların kapalı kalmasına karar verildi” dedi. Şehrin adeta “gaz odası” halini aldığını belirten Kejriwal, öğrencilerin hava kirliliğinden asgari düzeyde etkilenmesi için okul yönetimlerinden açık hava etkinliklerini ve spor faaliyetlerini 5 Kasım’a kadar durdurmalarının talep edildiğini belirtti. Kejriwal, halkın açık alanlarda spor yapmaması tavsiyesinde bulunarak, hava kirliliği seviyesi azalıncaya kadar bu duruma dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Çevre eyaletlerde yakılan anızlar nedeniyle başkentteki hava kirliliğinin iki katına çıktığı bilgisini paylaşan Kejriwal, özel ve devlet okullarındaki öğrencilere bu sabah maske dağıtıldığını belirtti. Haryana ve Pencap eyaletlerinde yakılan anızlara, Işık Bayramı Diwali Festivali sırasında yoğun olarak patlatılan havai fişekler ve yakılan kutlama ateşleri eklenince, Yeni Delhi’deki hava kalitesi çok düşük seviyeye indi. Dünya Sağlık Örgütünün geçen yıl yayımladığı verilere göre, dünyada hava kirliliğinin en fazla olduğu 10 şehir Hindistan’da bulunuyor.

Bisikletli kuryeyle karbon ayak izi azalacak

Özel bir kurye şirketi “Vale Bisiklet” uygulamasını hayata geçirdi. Eylül ayında İstanbul-Caddebostan’da pilot uygulamasına başlayan “Vale Bisikletli Kurye”, çevre dostu bir iş modeli olarak öne çıkıyor. Vale Bisikletli Kurye uygulamasının, öncelikle İstanbul’da ve sonrasında diğer şehirlerde bisiklet kullanımına uygun bölgelerde yaygınlaşması hedefleniyor. Şirket, “Vale Bisikletli Kurye” uygulaması ile kısa mesafeli teslimatlarda bisikletli kurye kullanımı sayesinde hava kirliliğini, karbon ayak izini ve gürültüyü azaltmayı hedefliyor. Şirket aynı zamanda, bisikletli kurye sayısını artırarak hem trafikteki motorlu araç sayısını azaltmayı hedefliyor hem de çevresel etkisini daha aza indirmeyi amaçlıyor.

ABD ve Kanada'da 1970'ten beri 2.9 milyar kuş kayboldu

Science dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre ABD ve Kanada’da 1970’den beri 2.9 milyar kuş kayboldu. Bu rakam, insanlığın farklı kuş türlerini korumadaki büyük başarısızlığını gösteren vahim bir tablo. Araştırma ekibi, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da 500’den fazla kuş türü için kuş popülasyonu izleme verilerini analiz etti. Göçmen kuşların hareketlerini toplayan sofistike meteoroloji radarlarına ait on yıllık verilerden ek destek sağlandı. Araştırmacılar, son beş yılda bazı kuş türlerinin popülasyonda önemli kazanımlar elde ettiğini gördü. Ancak birçoğu, yani yaklaşık 2,7 milyar ile 3,2 milyar arasında, ortalama 2.9 milyar kuş net nüfus kaybına uğramış durumda. Kuzey Ormanları Savunması’nın aktardığına göre, yok olan 2.9 milyar kuşun çoğunun, Kuzey Amerika’ya özgü olmayan türlere ait olduğunu gözlemlendi. Bu türlerden sadece ikisi – Sığırcık ve Serçe – kaydedilen net nüfus kaybının yüzde 15’ini oluşturuyor. Meralarda yaşayan kuşlar, hızla artan tarımın etkisiyle birlikte en sert şekilde etkilenen türlerden. Habitat alanlarının traşlanıp tarıma açılması ve pestisit uygulaması gibi kimyasallar yüzünden hem böcekler hem de kuşlar ilaçlı tohumlar nedeniyle etkileniyor. Bu çalışmadaki bilim insanları, otlaklarda bulunan kuş türlerinin yüzde 74’ünün azaldığını ve 700 milyon kuşun kaybolduğunu tespit etti. Kuşlar, hava kirliliği, rüzgar türbinleri, gökdelenler, uçaklar, pestisit kullanımı ve benzeri görülmemiş düzeyde habitat kaybı yüzünden büyük zarara uğruyor, nüfus kaybı yaşıyor.

Sızıntı sonrası Keystone 1 Boru Hattı’nın bir kısmı kapatıldı

Kuzey Dakota’daki Keystone 1 Boru Hattı’nın bir kısmının yaklaşık 9.120 varil petrol yani 1 milyon 449 bin 964 litre sızıntı yaptığı tespit edildikten sonra kapatıldığını söyledi. Şirket, petrol sızıntısının Edinburg’un hemen kuzeyinde, eyaletin kuzey kesiminde keşfedildiğini ve yaklaşık 2090 metrekarelik araziyi etkilediğini belirtti. Şirket, basınçta bir düşüş tespit edildiğini ve boru hattının derhal kapatıldığını söyledi. Şirket yöneticisi, “Hava, su ve yaban hayatını yakından takip ediyoruz. Rapor edilmiş herhangi bir yaralanma veya etkilenen yaban hayatı olmadı,” dese de Kuzey Dakota Çevre Kalitesi Departmanı, sızıntının sulak bir alanı etkilediğini söyledi ve olayın takipçisi olduklarını belirttiler. Boru hatları aylarca süren protestolara yol açmıştı ve 2017 yılındaki sızıntıda Güney Dakota 795 bin litre petrol doğayı kirletmişti. Protestolara 10 binin üzerinde insan katılmış ancak insanlara rağmen ve kamu iradesine karşı devlet insan ve doğa haklarını ihlal ederek projeye devam etmişti. Kamunun iradesinin dinlenmesi gerektiğine dair birkez daha olaylar ve olgular kendini gösterdi.

İspanya başbakanı COP25 İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaya hazır

İspanya hükümeti tarafından yapılan bir açıklamada, Başbakan Pedro Sanchez’in Madrid’de COP25 İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapmak için gerekenleri yapmaya hazır olduğu ifade edildi. Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Sanchez’in iklim zirvesinin önceden planlandığı gibi 2-13 Aralık tarihleri arasında Madrid’de düzenlenmesini teklif ettiğini söyledi. Pinera, “İspanya Başbakanı Sanchez’in bu cömert teklifinin bir çözümü temsil ettiğini umuyorum. Bu bilgiyi Birleşmiş Milletler’in önde gelen yetkilileri ile paylaştık.” diye konuştu. Bir sözcü, UNFCCC’nin İspanya’dan müzakerelere ev sahipliği yapmayı teklif eden resmi bir mektup almayı beklediğini ve ardından teklifi değerlendirmek için bir toplantı düzenleneceğini söyledi. Pinera, COP25 iklim zirvesine ev sahipliği yapamayacaklarını geçtiğimiz Çarşamba günü açıklamıştı.