Gençler iklim krizi nedeniyle çocuk sahibi olmaktan korkuyor

-
Aa
+
a
a
a

Her 10 gençten 4'ü iklim krizi nedeniyle çocuk sahibi olmaktan korkuyor.

 Gezegenin Geleceği: 21 Eylül 2021
 

Gezegenin Geleceği: 21 Eylül 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

İndependent Türkçe’den Uğurcan Yıldız’ın derlediği haberde, 10 ülkede yapılan bir ankete göre her 10 gençten 4'ü iklim krizi nedeniyle çocuk sahibi olmaktan korkuyor. Katılımcılar, hükümetlerin iklim kriziyle mücadelede çok az çaba göstermesinden de şikayetçi. Birleşik Krallık, ABD, Avustralya, Brezilya, Finlandiya, Fransa, Hindistan, Nijerya, Filipinler ve Portekiz'den yaşları 16-25 arasında değişen yaklaşık 10 bin gencin katıldığı anket 7 Eylül'de yayımlandı. Henüz hakem değerlendirmesi sürecindeki anketin bulgularına göre gençlerin yüzde 83'ü, insanların gezegene iyi bakamadığını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 75'i gelecekten korktuğunu, yüzde 65'iyse hükümetlerin gençleri yüzüstü bıraktığını söyledi. Hükümetlere güvenenlerin oranı yüzde 31'de kaldı. Gençlerin yaklaşık yarısı ayrıca iklim krizine dair endişelerinin günlük hayatlarını etkilediğini bildirdi. "Çocuk sahibi olmanın hâlâ uygun olup olmadığını soran pek çok genç kız tanıyorum" diyen 25 yaşındaki Alman iklim aktivisti Luisa Neubauer, şöyle konuştu: “Bu basit bir soru. Fakat içinde yaşadığımız iklim gerçeği hakkında çok şey anlatıyor. Biz gençler iklim krizi hakkında kaygılanmanın bir işe yaramayacağını anladık. Böylece bireysel kaygılarımızı toplu eyleme dönüştürdük. Şimdi sokaklarda, mahkemelerde ve dünyanın dört bir yanındaki kurumların içiyle dışında yani her yerde savaşıyoruz. Ancak emisyonlar rekor seviyelere yükseliyor ve devletler bizi hâlâ yüzüstü bırakıyor.” Çalışmanın yazarlarından Carolnie Hickman “Çalışma ilk kez gençlerde psikolojik sıkıntıların hükümetlerin eylemsizliğiyle bağlantılı olduğunu gösteriyor… Hükümetlerin harekete geçmesi için daha ne gerekiyor?”  dedi. 

 

İngiltere'deki Manchester Üniversitesi bünyesindeki Tyndall İklim Değişikliği Araştırma Merkezi, Massive Attack grubunun konserlerinden gelen verilerle, müzik dünyasının iklim değişikliğini körüklemeden konserler organize etmesi için yol haritası sundu. Bilim insanlarına göre, sanatçılar ve müzik grupları özel jet uçaklar yerine trenleri tercih etmeli, festival ve etkinlik alanları kendi yenilenebilir enerjilerini üretmeli ve konser biletleri ücretsiz toplu taşımayı da kapsamalı. Bunlar, müzik endüstrisinin karbon salımını azaltarak iklim değişikliğine olumlu etkide bulunması için sunulan önerilerden bazıları.

İklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olmak isteyen İngiliz elektronik müzik grubu Massive Attack'ın turnesinden toplanan veriler, yol haritasının çıkarılmasında kaynak olarak kullanıldı. Belirlenen öneriler müzik endüstrisi ile detaylı şekilde paylaşılacak ve sürdürülebilir bir yaşamı benimseyen milyonlarca dinleyicinin de bunlardan ilham alması hedeflenecek. Tyndall İklim Değişikliği Araştırma Merkezi, 2019'dan bu yana Massive Attack turnesinin verilerini topluyor. "Süper düşük karbon yöntemleri" olarak adlandırılan yol haritası, küresel ısınmayı 1.5°C'de tutmak için müzisyenlerin, sponsorların, turne yöneticilerinin ve ajansların yapması gerekenleri içeriyor. Tyndall Araştırma Merkezi'nden Prof. Carly McLachlan, "Canlı müziği gerçekten karbondan arındırmak için, turnenin tasarlanmasından başlayarak adım atmak gerekiyor" diyor. Merkezin raporuna göre, müzik endüstrisi ancak karbon salımını azaltamadığı aşamada karbon telafisi için ödeme yoluna gitmeli. Karbon telafisi, çeşitli sektörlerin ve şirketlerin, neden oldukları karbon salımını bir kredi sistemi vasıtasıyla ödeme yaparak telafi etmesi anlamına geliyor. Bu yöntem, bazı şirketlerin yalnızca ödeme yaparak sorumluluklarından kurtulmalarını sağladığı yönünden eleştiriliyor. Rapora göre bağımsız bir kuruluşun, hedeflerine ne kadar yaklaştığı açısından sektörü denetlemesi de şart. Massive Attack'tan Robert Del Naja, araştırma bulgularının sürpriz olmadığını, iklim değişikliğiyle ilgili çözümlerin halihazırda bilindiğini söyledi. Massive Attack grubunun üyesi, bu tavsiyelerin tüm endüstri tarafından uygulanmasının, BM raporunda ifade edildiği haliyle "insanlığın kırmızı alarmı" olan iklim değişikliğini durdurmaya yardımcı olacağını da ekledi.

 

Fridays for Future Türkiye, Youth for Climate ve Roots and Shoots’un çağrı yaptığı ve birçok kurum tarafından desteklenen iklim grevinde aktivistler, saat 12.00 ile 14.00 arasında Kalamış Parkı’nda düzenlenecek vegan piknikte bir araya gelecek. Saat 17.00’de Kadıköy’deki Eminönü İskelesi önünde toplanacak iklim aktivistleri, basın açıklamasının ardından Müze Gazhane’ye kitlesel yürüyüş düzenleyecek. Grev, saat 18.00’de Müze Gazhane’de düzenlenecek forumlar ve konserler ile devam edecek. İklim grevi için yapılan çağrıda “24 Eylül’de hep birlikte iklim için birleşeceğiz. Gençler olarak geleceğimizi ve herkes için iklim adaleti talep ediyoruz. Yerel ve merkezi yönetimleri, gelecekte yaşamı mümkün kılacak şekilde, iklim krizi ile mücadelenin bir parçası olmaya ve adım atmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Küresel çapta düzenlenen iklim grevine milyonlarca kişinin katılacağı dile getirilen açıklamada “24 Eylül Cuma günü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de İstanbul’daki gençler tarafından gerçekleştirilecek Küresel İklim Grevi’nde hep birlikte olmanın gücüne inanıyoruz. Biz değilsek kim, şimdi değilse ne zaman?” denildi. İklim grevi hakkındaki detaylı bilgiler ve konser programları ilerleyen günlerde çağrıcı örgütlerin sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek.