Fatsa'da siyanürle altın ayrıştıran şirket faaliyet alanını genişletmeye çalışıyor

-
Aa
+
a
a
a

Ordu Çevre Derneği ve Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, Fatsa’da siyanürle altın ayrıştıran şirketin faaliyet alanını genişletmesini engellemek için kampanya başlattı.

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 10 Nisan 2020
 

Gezegenin Geleceği: 10 Nisan 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Ordu Çevre Derneği ve Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nin ortak yürüttüğü bir kampanya, Fatsa’da siyanürle altın ayrıştırma faaliyetleri yapan şirketin, faaliyet alanını genişletmek için Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecine girmesi hakkında. Change.org/FatsaAltinMadeni adresindeki kampanyaya şu ana kadar 2000’e yakın kişi imzalarıyla destek verdi. Ordu Çevre Derneği ve Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nin çağrı metninde şu ifadelere yer veriliyor: ''Altın madenciliğinin Fatsa’ya ilk girdiği günden bu yana bölgenin “maden sahası” olarak ilan edileceğini vurgulamıştık. Haksız çıkmayı isterdik ki, ne yazık ki söylediklerimiz gerçekleşiyor. Yukarıbahçeler Mahallesi’ndeki işletme çalışmasını sürdürürken çevre ilçe ve mahallelerde yeni sondajlar yapıldı. Şimdi Ordu’da yeni maden sahaları ilan edilip ihaleye çıkarılıyor. Perşembe ve Fatsa ilçelerinde Kurşunçal Ormanları’ndan Fatsa Ilıca’yı da kapsayan alan için arama ruhsatı özel bir firmaya ihale edildi. Sağlığımız yanında tarımı da tehdit eden maden sahasının artırılmasını, yeni ruhsatların verilmesini kabul etmiyoruz. Maden ihaleleri ve verilen ruhsatlar iptal edilmeli.” Kampanya Change.org/FatsaAltinMadeni adresinde.

Ağaç kesimine karşı kampanya

Muğla Çevre Platformu’nun başlattığı kampanya, Muğla ili, Ula ilçesine bağlı Çıtlık Mahallesi’ndeki Çıtlık Ormanı’ndaki ağaç kesimine karşı başlatıldı. Change.org/citlikormanlariadresindeki kampanyaya şu ana kadar 20 bine yakın kişi imza attı. Bu bölgede, Karabörtlen Orman İşletme Şefliği tarafından 30 hektar yetişkin orman alanı endüstriyel plantasyon alanı olarak belirlenmiş ve kesim ihalesi yapılmıştı. “Bizler bölgede yaşayan yurttaşlar olarak bu projenin uygulanmasına, bugünkü koşullarda yapılacak kesime  kesinlikle karşıyız” diyen Muğla Çevre Plaftormu üyeleri, daha önce projenin iptal edilmesi yönünde Karabörtlen Orman İşletmesine verdiklere dilekçelere cevap dahi verilmediğini ifade ediyor.  Kampanya metninin devamında ise şu ifadelere yer veriliyor: “Tüm dünyanın ve ülkemizin Koronavirüs salgını ile mücadele ettiği; olağanüstü koşullarda yaşamak durumunda kaldığımız ve kamu gücünün yaşanan felaketle mücadeleye yönlendirilmesi gereken bir süreçte, bu projenin hızla uygulamaya alınmak istenmesi kamu vicdanını yaralayan, kabul edilemez bir uygulama. Yaşadığımız sürecin hassasiyetini de gözeterek, Çıtlık Ormanlarının kesilmesi ile ilgili bu şikayetimizi dikkate almanızı; kesimi ivedilikle durdurmanızı talep ediyoruz.” Siz de Muğla Çevre Platformu’nun kampanyası Change.org/citlikormanlari adresinde. 

"İkinci siyanür havuzuna hayır"

Anadolu Üniversitesi Doğa Sporları Kulübü'nün başlattığı kampanya özel bir firma tarafından Eskişehir Kaymaz mahallesi yakınlarında yapılması planlanan ikinci siyanür havuzunun iptal edilmesini talep ediyor. Change.org/SiyanurHavuzunaHayiradresinde yer alan kampanyaya 2000’in üzerinde kişi imza atmış. Bu siyanür havuzunun açılmasının, madenin ve doğa tahribatının giderek büyüyeceğinin ön adımı olduğunu ifade eden Anadolu Üniversitesi Doğa Sporları Kulübü, “Yapılan tahribatın daha da büyütülmesini istemiyoruz” diyor ve ekliyor “Bu havuzun yaşam alanına çok yakın olması nedeniyle, çevre halkına ve doğaya zararı çok büyük olacak. Ayrıca tüm Türkiye'de bilinen Karakaya Tırmanış Bahçesine vereceği zararlar da mevcut. Bunların önlenmesi için başlatılan bu kampanyaya verdiğiniz destek için teşekkür ederiz.” Adres Change.org/SiyanurHavuzunaHayir .

"Dersim'deki taş ocağı kapatılsın"

Deniz Bilgin’in başlattığı kampanya, Dersim’in Milli Köyü’ndeki taş ocağının kapatılmasını talep ediyor. Change.org/DersimTasOcagi adresinde yer alan kampanyada sözü edilen taş ocağı Dersim Örenönü Tabiat Parkı içinde bulunan bir köy olan Milli köyü ile Dersim merkez arasında yer alıyor ve neredeyse 15 yıldır işletiliyor. Taş Ocağı’nın kapatılmasının talep edilmesinin nedeni: uydudan dahi görülen geniş bir alanın çöle çevrilmiş olması. Kampanyada verilen bilgilere göre, ‘’Ağaçlar, ormanlar, kayalar yok edilmiş, yeraltı suları kirletilmiş durumda. Dağlar parçalanarak bitki örtüsü, çiçekler ve şehrin de akciğeri olan ormanların bir kısmı yok edildi.’’ Kampanya metninde ayrıca, daha önce taş ocağının kapatılacağı yönünde bir basın açıklaması yapıldığı ancak aradan geçen sürede bu sözün tutulmadığı ifade ediliyor. Kampanyayı başlatan Deniz Bilgin,“Tüm insanlığı bir anda betondan küçük hücrelerine hapseden koronavirüs de gösterdi ki, doğaya ve canlılarına hoyrat yaklaşımın sonu felaket. Köyümüzü, suyumuzu, havamızı, bitkilerimizi, canlılarımızı etkileyen ve zarar veren bu taş ocağını istemiyoruz. Milli köylüleri olarak bu ocağı kapatılmasını talep ediyoruz. Ayrıca belediye, sivil  toplum kuruluşlarının, çevrecilerin ve duyarlı insanlarımızın desteğini bekliyoruz.” diyor. Kampany Change.org/DersimTasOcagi adresinde devam ediyor.